Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Μαραθόριζες γεμιστές με θαλασσινά και κους κους

 


Υλικά

Μερίδες: 6

Γέμιση

Διαδικασία

  1. Για τις μαραθόριζες γεμιστές με θαλασσινά και κους κους αφαιρείτε από τις μαραθόριζες τα εξωτερικά μεγάλα και σκληρά φύλλα τους και τα ζεματίζετε για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει, στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο ξίδι.
  2. Στραγγίζετε τα φύλλα και τα τοποθετείτε σε μια λεκάνη.
  3. Σε ένα μπολάκι χτυπάτε το ελαιόλαδο, τη 1 κ.σ. ξίδι, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και καλύπτετε με το μείγμα τα φύλλα των βολβών.
  4. Βάζετε για 2 ώρες στο ψυγείο.

Γέμιση

  1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το ντοματάκι και τα πράσινα φύλλα από το φινόκιο για 2 - 3 λεπτά.
  2. Ρίχνετε το χταποδάκι και τα μύδια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 - 4 λεπτά.
  3. Σβήνετε με το κρασί και μαγειρεύετε για 2 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτετε 1 1⁄2 φλιτζάνι νερό, το κους κους, τις γαρίδες, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και βράζετε για 10 λεπτά μέχρι να εξατμισθεί το νερό.
  5. Αφήνετε το κους κους με τα θαλασσινά να κρυώσουν για 10 λεπτά περίπου.
  6. Στραγγίζετε τα φύλλα των βολβών από τη μαρινάτα.
  7. Τα βάζετε σε μια πιατέλα (αν δεν είναι πολύ σκληρά θα βάλετε 2 ή 3 φύλλα μαζί, το ένα πάνω στο άλλο), και τα γεμίζετε με το μείγμα της γέμισης (όση περισσέψει τη σερβίρετε σ’ ένα μπολάκι).
  8. Γαρνίρετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή μάραθο και σερβίρετε σε πιάτα.

Μυστικά

Αγοράζετε ένα μικρό χταποδάκι, χρησιμοποιείτε όσο αναγράφεται στη συνταγή και διατηρείτε το υπόλοιπο για 1 μήνα στο ψυγείο, σε βαζάκι γεμάτο με ελαιόλαδο και ξίδι για να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου