1453: Ο Μωάμεθ Β’, επικεφαλής στρατιάς 250.000 ανδρών, φτάνει μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινούπολης, σηματοδοτώντας την αρχή της πολιορκίας που θα οδηγήσει στην Άλωση της Πόλης και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
1513: Ο Ισπανός εξερευνητής Χουάν Πόνσε ντε Λεόν, αναζητώντας τη μυθική πηγή της νεότητας, ανακαλύπτει τη Φλόριντα. Η άφιξή του σηματοδοτεί την πρώτη καταγεγραμμένη ευρωπαϊκή αποβίβαση στο έδαφος των σημερινών Ηνωμένων Πολιτειών.
1863: Η έλλειψη τροφίμων οδηγεί εκατοντάδες εξαγριωμένες γυναίκες στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια να ξεσπάσουν σε ταραχές, απαιτώντας από τη συνομόσπονδη κυβέρνηση προμήθειες έκτακτης ανάγκης. Το λεγόμενο «Bread Riot» αποκαλύπτει την απόγνωση του άμαχου πληθυσμού στον αμερικανικό Νότο κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.
1902: Στο Λος Άντζελες ανοίγει το πρώτο κινηματογραφικό θέατρο με το όνομα «Ηλεκτρικό Θέατρο», σηματοδοτώντας τη γέννηση της αίθουσας προβολής ως μαζικό μέσο ψυχαγωγίας.
1902: Κατά τη διάρκεια του αγώνα Σκωτία – Αγγλία στο «Άιμπροξ Παρκ» της Γλασκόβης, υποχωρεί μια ολόκληρη πτέρυγα της κερκίδας, λόγω υπεράριθμων θεατών, με απολογισμό 25 νεκρούς και 168 τραυματίες.
1921: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν παρουσιάζει στο κοινό της Νέας Υόρκης τη Θεωρία της Σχετικότητας.
1925: Αποφασίζεται στην Ελλάδα η εφαρμογή του οκταώρου εργασίας, όχι καθολικά αλλά τμηματικά, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση κάθε επιχείρησης. Το μέτρο θεωρείται ένα πρώτο, διστακτικό βήμα προς τα δικαιώματα των εργαζομένων.
1932: Ο διάσημος πρωτοπόρος αεροπόρος Τσαρλς Λίντμπεργκ πληρώνει λύτρα για την επιστροφή του νεογέννητου γιου του, τον οποίο έχουν απαγάγει άγνωστοι. Παρά την καταβολή των χρημάτων, λίγες ημέρες αργότερα το παιδί θα βρεθεί δολοφονημένο.
1956: Μαθητές του Γυμνασίου και του Κολεγίου Πάφου, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζοντας «Ένωσις», συγκρούονται με ισχυρές βρετανικές δυνάμεις στο Κτήμα. Το επεισόδιο εντάσσεται στο πλαίσιο του αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο.
1982: Η Αργεντινή καταλαμβάνει τις Μαλβίδες Νήσους, διεκδικώντας την κυριαρχία τους, καθώς τις θεωρεί εθνικό της έδαφος. Τα ίδια νησιά, γνωστά ως Φόκλαντς, ανήκουν στη Μεγάλη Βρετανία, με την ενέργεια αυτή να πυροδοτεί τον πολεμικό ανταγωνισμό που θα εξελιχθεί στον Πόλεμο των Φόκλαντς.
1986: Βόμβα εκρήγνυται σε αεροσκάφος της TWA ενώ πετά πάνω από το Άργος, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων επιβατών και τον τραυματισμό άλλων πέντε. Την ευθύνη αναλαμβάνει η αραβική τρομοκρατική οργάνωση του Αμπού Νιντάλ, σε μία από τις αιματηρές ενέργειες που συγκλονίζουν τότε τη διεθνή αεροπλοΐα.
1990: Η ΕΥΔΑΠ αποφασίζει να προχωρήσει σε διπλασιασμό της τιμής του νερού προκειμένου να υπάρξει μείωση στην κατανάλωση, καθώς υπάρχουν προβλήματα λειψυδρίας.
1992: Στη Νέα Υόρκη ο αρχηγός της Μαφίας, Τζον Γκότι, καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση για φόνο και για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα.
1993: Τίθεται υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στη Σκιάθο, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε κάψει 4.000 στρέμματα δάσους.
1997: Ρωσία και Λευκορωσία υπογράφουν συνθήκη ένωσης, βάσει της οποίας θα διατηρούν τις ξεχωριστές τους κυριαρχίες, δεν θα έχουν κοινό νόμισμα, αλλά οι σημαντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα.
2002: Οι ισραηλινές δυνάμεις περικυκλώνουν τον Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, μέσα στον οποίο βρίσκονται 200 περίπου Παλαιστίνιοι.
2006: Μέσα σε μια μέρα 60 τυφώνες χτυπούν την πολιτεία του Τενεσί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 29 άτομα.
2007: Γάλλοι χειρουργοί πραγματοποιούν με επιτυχία στο Στρασβούργο την πρώτη απόλυτα αναίμακτη και ανώδυνη χειρουργική επέμβαση. Αφαιρούν τη χοληδόχο κύστη μιας ασθενούς, χωρίς την παραμικρή τομή στο σώμα της.
2008: Η Ελλάδα ασκεί βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατά την Εαρινή Σύνοδο του Βουκουρεστίου, λόγω της εκκρεμότητας στο ονοματολογικό. Παράλληλα, οι ηγέτες της Συμμαχίας αποφασίζουν να μην προχωρήσουν στην ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις και εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Γεννήσεις
1805 – Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, δανός συγγραφέας, παγκοσμίως γνωστός για τα κλασικά του παραμύθια όπως «Η μικρή γοργόνα», «Το ασχημόπαπο» και «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», που διαμόρφωσαν την παιδική λογοτεχνία.
1840 – Εμίλ Ζολά, γάλλος συγγραφέας και δημοσιογράφος, κορυφαίος εκπρόσωπος του νατουραλισμού, γνωστός για το τολμηρό κοινωνικό του έργο και την εμπλοκή του στην Υπόθεση Ντρέιφους με το διάσημο άρθρο «Κατηγορώ».
1891 – Μαξ Ερνστ, γερμανός ζωγράφος και γλύπτης, βασική μορφή του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού, με καινοτόμες τεχνικές και ονειρικές εικόνες που επηρέασαν βαθιά τη μοντέρνα τέχνη.
1939 – Μάρβιν Γκέι, αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης της soul και R&B, γνωστός για τα θρυλικά κομμάτια «What’s Going On», «Sexual Healing» και «Let’s Get It On», που άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στην παγκόσμια μουσική.
1948 – Δημήτρης Μητροπάνος, έλληνας τραγουδιστής, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λαϊκού τραγουδιού, με ερμηνείες που άγγιξαν πολλές γενιές και επιτυχίες όπως «Ρώτησα να μάθω», «Πάντα γελαστοί» και «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη».
1977 – Μάικλ Φασμπέντερ, γερμανός ηθοποιός με ιρλανδική καταγωγή, γνωστός για τους ρόλους του σε ταινίες όπως «12 Years a Slave», «Shame», «Steve Jobs» και στη σειρά ταινιών X-Men, με ιδιαίτερη εκφραστικότητα και ένταση στις ερμηνείες του.
Θάνατοι
1416 – Φερδινάνδος Α’, βασιλιάς της Αραγωνίας, ιδρυτής του Οίκου των Τρασταμάρα στην Αραγωνία, του οποίου η άνοδός του στον θρόνο σηματοδότησε τη σταδιακή ενοποίηση των ισπανικών βασιλείων, που οδήγησε τελικά στη δημιουργία της ενιαίας Ισπανίας.
1989 – Μανώλης Αγγελόπουλος, ο «γύφτος του λαϊκού τραγουδιού», μοναδική φωνή με έντονο ανατολίτικο ύφος, που μεσουράνησε τη δεκαετία του ’60 και ’70, ο μόνος που κατάφερε να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του Στέλιου Καζαντζίδη, με επιτυχίες όπως «Τα μαύρα μάτια σου» και «Δεν έχω στήριγμα πουθενά».
Γιορτάζουν
Τίτος, Τίτης, Τίτα, Τίτη
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου