Υλικά
Μερίδες: 4-6
Για το κρέας
- 2 χεράκια (μπροστινό) από κατσικάκι γάλακτος, συνολικού βάρους 1.500 γρ.
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις μελιτζάνες παστρόκιο
- 2 μελιτζάνες τσακώνικες ή Λαγκαδά
- 1 κοκκινόφλουδο ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια
- 1 κονσέρβα (420 γρ.) ντοματάκια με τους χυμούς τους, ψιλοκομμένα
- 3 ώριμες ντομάτες, σε φέτες
- 50 γρ. γραβιέρα Κερκύρας (ή άλλη της αρεσκείας μας), τριμμένη
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 80 ml ελαιόλαδο + αρκετό επιπλέον, για το τηγάνισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μερικά φύλλα βασιλικού, για το στόλισμα + αρκετό επιπλέον, για το τηγάνισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μερικά φύλλα βασιλικού, για το στόλισμα
Διαδικασία
- Για το κατσικάκι φούρνου με σκόρδο, πάπρικα και μελιτζάνες παστρόκιο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε το κρέας σε ένα ταψί που να το χωράει σχεδόν ακριβώς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο σκόρδο, την πάπρικα, το λάδι και μπόλικο αλατοπίπερο μέχρι να γίνουν μια πάστα. Με αυτήν αλείφουμε καλά όλο το κρέας, τρίβοντάς το απαλά για να απορροφήσει τα αρώματα.
- Σκεπάζουμε σφιχτά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1-1 1⁄2 ώρα. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, γυρίζουμε τη λειτουργία στο γκριλ και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι το κρέας να ροδίσει ωραία.
Μελιτζάνες παστρόκιο (τις ετοιμάζουμε όταν ξεκινήσει να ψήνεται το κρέας):
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές, μακριές φέτες και τις αλατίζουμε. Τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 20 λεπτά, τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις φέτες μελιτζάνας σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν ωραία. Στραγγίζουμε κάθε δόση σε χαρτί κουζίνας.
- Σε άλλο σκεύος ζεσταίνουμε το μετρημένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τα κομμένα ντοματάκια, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Λαδώνουμε καλά ένα μέτριο, βαθύ πυρίμαχο ταψάκι και στρώνουμε τις φέτες μελιτζάνας σε μονή στρώση, καλύπτοντας εντελώς τον πυθμένα του ταψιού. Από πάνω στρώνουμε τις ντομάτες σε φέτες και περιχύνουμε ομοιόμορφα με τη σάλτσα ντομάτας.
- Σκορπίζουμε τα τυριά και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Βάζουμε το ταψάκι στον φούρνο τη στιγμή που θα γυρίσουμε τη λειτουργία του στο γκριλ, ώστε οι μελιτζάνες παστρόκιο να ψηθούν μαζί με το κατσικάκι όσο αυτό ροδίζει, για 10-15 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και τα δύο ταψιά και σερβίρουμε το κατσικάκι σε πιατέλα. Γύρω του τακτοποιούμε τις μελιτζάνες παστρόκιο και τις πασπαλίζουμε με τα φύλλα βασιλικού.
Πηγή: Γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου