Σάββατο 19 Απριλίου 2025

Μαγειρίτσα κοκκινιστή και ριγανάτη

 


Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την κοκκινιστή και ριγανάτη μαγειρίτσα, ξεκινάμε πλένοντας τα κεφάλια και τα ποδαράκια. Παρόλο που θα τα προμηθευτούμε καθαρισμένα, καλό είναι να τα πλύνουμε και εμείς σχολαστικά: Ξεπλένουμε το κεφαλάκι και τα ποδαράκια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη.
  2. Τα περιχύνουμε με τον χυμό ενός λεμονιού και βάζουμε μέσα στη λεκάνη και τις λεμονόκουπες.
  3. Τα καλύπτουμε με κρύο νερό και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
  4. Την ίδια διαδικασία κάνουμε και για τον πατσά, σε άλλη λεκάνη.
  5. Την επόμενη ημέρα τα ξεπλένουμε πάλι όλα πολύ καλά και τα στεγνώνουμε.
  6. Στην πιο μεγάλη κατσαρόλα που διαθέτουμε ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά.
  7. Έπειτα τακτοποιούμε στην κατσαρόλα το κεφαλάκι και τα πόδια και από πάνω βάζουμε τις πατσές και τα αντεράκια.
  8. Σκορπίζουμε από πάνω όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά, ρίχνουμε τον αραιωμένο πελτέ και τόσο νερό ώστε να μισοσκεπάσει τα υλικά.
  9. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45-60 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μικρό και τρυφερό είναι το κατσικάκι, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα. Αν μειώνεται το νερό στη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο ακόμη, ζεστό.
  10. Η μαγειρίτσα πρέπει να είναι μια δεμένη, πυκνή σούπα.

Μυστικά

* Κατσικίσια ποδαράκια, τα βρίσκουμε σε κρεοπωλεία, ιδίως την περίοδο του Πάσχα, αλλιώς τα παραγγέλνουμε από τον χασάπη μας. Μπορούμε, επίσης, να τα αναζητήσουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ – ανάλογα με την περιοχή–, συχνά συσκευασμένα, καθαρισμένα, έτοιμα για χρήση.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου