Υλικά
Μερίδες: 6- Για να φτιάξουμε την κοκκινιστή και ριγανάτη μαγειρίτσα, ξεκινάμε πλένοντας τα κεφάλια και τα ποδαράκια. Παρόλο που θα τα προμηθευτούμε καθαρισμένα, καλό είναι να τα πλύνουμε και εμείς σχολαστικά: Ξεπλένουμε το κεφαλάκι και τα ποδαράκια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη.
- Τα περιχύνουμε με τον χυμό ενός λεμονιού και βάζουμε μέσα στη λεκάνη και τις λεμονόκουπες.
- Τα καλύπτουμε με κρύο νερό και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
- Την ίδια διαδικασία κάνουμε και για τον πατσά, σε άλλη λεκάνη.
- Την επόμενη ημέρα τα ξεπλένουμε πάλι όλα πολύ καλά και τα στεγνώνουμε.
- Στην πιο μεγάλη κατσαρόλα που διαθέτουμε ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά.
- Έπειτα τακτοποιούμε στην κατσαρόλα το κεφαλάκι και τα πόδια και από πάνω βάζουμε τις πατσές και τα αντεράκια.
- Σκορπίζουμε από πάνω όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά, ρίχνουμε τον αραιωμένο πελτέ και τόσο νερό ώστε να μισοσκεπάσει τα υλικά.
- Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45-60 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μικρό και τρυφερό είναι το κατσικάκι, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα. Αν μειώνεται το νερό στη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο ακόμη, ζεστό.
- Η μαγειρίτσα πρέπει να είναι μια δεμένη, πυκνή σούπα.
Μυστικά
* Κατσικίσια ποδαράκια, τα βρίσκουμε σε κρεοπωλεία, ιδίως την περίοδο του Πάσχα, αλλιώς τα παραγγέλνουμε από τον χασάπη μας. Μπορούμε, επίσης, να τα αναζητήσουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ – ανάλογα με την περιοχή–, συχνά συσκευασμένα, καθαρισμένα, έτοιμα για χρήση.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου