Υλικά
Μερίδες: 4-5
1 κιλό πλοκάμια χταποδιού, ψιλοκομμένα (τραβάμε και αφαιρούμε τη σκούρα μεμβράνη που τα καλύπτει, μαζί με τις βεντούζες, γιατί δεν αλέθονται καλά)
375 γρ. ψιλό πλιγούρι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1/4 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
4-5 κουτ. σούπας αποξηραμένος βασιλικός, τριμμένος
1 κουτ. σούπας τριμμένα βρώσιμα τριανταφυλλάκια (σε μπαχαράδικα και ορισμένα ντελί)
Για το μείγμα μπαχαρικών-μυρωδικών
1 γρ. (στη μύτη του κουτ. γλυκού) από καθένα από τα ακόλουθα υλικά: πάπρικα γλυκιά, πάπρικα καυτερή, ξερή μέντα (ή δυόσμο), ξερή μαντζουράνα, κανέλα σε σκόνη, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο ελάχιστο αλάτι
- Για τους χταποδοκεφτέδες, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το πλιγούρι και άφθονο χλιαρό νερό που να το υπερκαλύψει κατά 5-6 εκ.
- Αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, μέχρι το πλιγούρι να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται και να φουσκώσει.
- Το στραγγίζουμε και το στύβουμε καλά με τις παλάμες μας.
- Σε δυνατό πολυκόφτη ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, το κρεμμύδι, το κύμινο, το γαρίφαλο, τον βασιλικό, τα τριανταφυλλάκια και ελάχιστο αλάτι.
- Προσθέτουμε όλο το μείγμα μπαχαρικών-μυρωδικών και χτυπάμε καλά τα υλικά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το πλιγούρι και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι όλα τα υλικά να αναμειχθούν καλά.
- Βρέχοντας κάθε τόσο τις παλάμες μας με νερό (για να μην κολλάει το μείγμα), πλάθουμε κεφτεδάκια βάρους περίπου 25 γρ. το καθένα και τα αραδιάζουμε σε ταψάκια στρωμένα με λαδόκολλα.
- Τα βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξουν.
- Βάζουμε να ζεσταθεί καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει.
- Βγάζουμε τους χταποδοκεφτέδες από την κατάψυξη και τους «ψήνουμε» απευθείας στο καυτό τηγάνι, σε δόσεις, για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τους τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα και να ψηθούν μέχρι μέσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου