Ο πάπας Φραγκίσκοςαποδήμησε εις Κύριον και σίγουρα η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και- γιατί όχι- ο Κόσμος θρηνεί ένα σπουδαίο άνθρωπο, κυρίως!
«Αυτός ο γέρος που μιλάει τώρα σε εσάς [απευθυνόμενος σε φοιτητές πανεπιστημίου] ονειρεύεται ότι η δική σας, θα γίνει γενιά δασκάλων! Δάσκαλοι της ανθρωπότητας. Δάσκαλοι της συμπόνιας... Δάσκαλοι της ελπίδας». Ο Γέρος που από σήμερα συνομιλεί με τον Θεό του, ήταν Ο Δάσκαλος!
«Οι πράξεις σου είναι το μόνο κήρυγμα που θα ακούσουν κάποιοι σήμερα» ήταν ένα από τα αποφθέγματά του και είχε δίκιο. Σε ένα ομιχλώδη κόσμο, αυτόν της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με σκάνδαλα οικονομικά και σεξουαλικά, ο Φραγκίσκος ήταν φάρος που κατηύθυνε ψυχές.
Στο θρυλικό μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο Το Όνομα του Ρόδου, ο βλοσυρός βενεδικτίνος ηγούμενος Χόρχε ντε Μπούργκο επιμένει ότι το γέλιο είναι κακό: «Το γέλιο σκοτώνει τον φόβο και χωρίς φόβο δεν μπορεί να υπάρξει πίστη, γιατί χωρίς φόβο για τον Διάβολο δεν χρειάζεται πλέον ο Θεός». Ο πάπας Φραγκίσκος ήταν πάντα χαμογελαστός και μάλιστα κάποτε δέχτηκε 107 διάσημους κωμικούς στο Βατικανό. «Μέσα σε τόσες ζοφερές ειδήσεις, βυθισμένοι σε δύσκολες κοινωνικές, αλλά και προσωπικές καταστάσεις, έχετε τη δύναμη να σκορπίζετε χαμόγελα· είστε από τους λίγους που έχετε την ικανότητα να μιλήσετε σε όλους τους τύπους ανθρώπων, από διαφορετικές γενιές και πολιτιστικά υπόβαθρα» τους είχε πει… Αυτός ήταν ο πάπας Φραγκίσκος, που σίγουρα θα μείνει στην Ιστορία για την προσωπικότητά του!
Ένας άνθρωπος σαν όλους του άλλους...
Αλλά πριν γίνει ηγέτης της παγκόσμιας Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, παραδοσιακός διάδοχος του αποστόλου Πέτρου, στον οποίο ο Ιησούς Χριστός έχει δώσει τα κλειδιά της βασιλείας των Ουρανών, ο Φραγκίσκος υπήρξε ένας άνθρωπος της καθημερινότητας, άγνωστος μέσα στο πλήθος των ανθρώπων. Η πρώτη εργασία του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (αυτό ήταν το όνομά του Πάπα) ήταν πορτιέρης σε μπαρ. Δεκαετία του ’50 και ο μετέπειτα Πάπας λάτρευε το τάνγκο, τις όμορφες chicas, το ποδόσφαιρο και τη μαγειρική! Λένε ότι αν έτρωγες παέγια από τα χέρια του ξεχνούσες ό,τι έχεις γευτεί μέχρι τότε… Ο πιο αγαπητός Πάπας των τελευταίων 100 χρόνων, ήταν ένας Αργεντίνος με πάθη και ελαττώματα. Ως έφηβος είχε ασθενήσει από σοβαρή λοίμωξη και του είχε αφαιρεθεί ένας πνεύμονας για να επιβιώσει. Η «χειραψία» του με τον θάνατο στα χρόνια της εφηβείας τον έκανε ως ενήλικο να ζει τη ζωή του στο «κόκκινο» και να λατρεύει τη νύχτα και τον έρωτα.
Σπούδασε Χημικός και κάποια εποχή δίδαξε σε λύκεια της Αργεντινής. Κι όλα αυτά μέχρι που αποφάσισε να γίνει ιερέας. Ήταν το 1969 που άφησε τα μπαρ και τα ξενύχτια και τα τάνγκο του Κάρλος Γκαρδέλ και τις ωραίες κοπέλες του Μπουένος Άιρες και τα μαθήματα στα λύκεια και έπιασε στα χέρια του τη Βίβλο και το ροζάριο… Κι αν τότε έλεγες σε κάποιον ότι ο Χόρχε μετά 44 χρόνια θα ήταν ο Πάπας, θα σε χτύπαγε στον ώμο και θα σου έλεγε «πήγαινε να σε δει κανένας γιατρός»…
Κι όμως, ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, ο παλικαράς της πόρτας των μπαρ του Μπουένος Άιρες, στις 13 Μαρτίου του 2013 εξελέγη ο 266ος Πάπας της Ρωμαιοαθολικής Εκκλησίας! Και από σήμερα, της Δευτέρας της Διακαινισίμου, ο Πάπας Φραγκίσκος θα μιλάει με Εκείνον, που ήθελε να συναντήσει διακαώς: «Δεν Τον έχω γνωρίσει. Του ξέφευγα τελευταία, αλλά κάποια στιγμή θα Τον συναντήσω και θα τα πούμε» είχε πει πρόσφατα· τον συνάντησε!
Μικρές στιγμές ενός μεγάλου ανθρώπου
Πόσα γνωρίζουμε και πόσα όχι για τον θρησκευτικό ηγέτη ενός δισεκατομμυρίου 500 εκατομμυρίων Χριστιανών πάνω στη Γη, που από χθες ανελήφθη στο «επέκεινα»;
1.Ο Πάπας Φραγκίσκος «έφυγε» στα 88του. Είχε γεννηθεί στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένο Άιρες.
2. Από το 1964 έως το 1965, ο Χόρχε Μπεργκόλιο σπούδασε Λογοτεχνία και Ψυχολογία στο Immaculate Conception College της Σάντα Φε, και στο Colegio del Salvatore στο Μπουένος Άιρες. Το 1986 απέκτησε διδακτορικό στη θεολογία στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.
3. Έγινε για πρώτη φορά ιερέας το 1969 και Πάπας το 2013.
4. Το πρωί, μετά την εκλογή του και την εμφάνιση του λευκού καπνού στο Βατικάνο, έφυγε κρυφά από την πόλη για να προσευχηθεί μόνος σε μια Ρωμαϊκή Βασιλική.
5. Κανένας άλλος Πάπας στην Ιστορία δεν ήταν Νοτιοαμερικανός, ούτε είχε το όνομα Φραγκίσκος (το πήρε στη μνήμη του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης ) και ήταν επίσης ο πρώτος Ιησουίτης που εκλέχθηκε Πάπας.
6. Μιλούσε άπταιστα ισπανικά, ιταλικά και λατινικά και τα καταφέρνει καλά με τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ουκρανικά, τα γαλλικά και τα πορτογαλικά.
Με έναν... Θεό. /copyrighjt Ap Photos
7. Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν λάτρης του ποδοσφαίρου· υποστήριζε με πάθος την Εθνική Αργεντινής και πίστευε (και) εις έναν (άλλο) Θεό τον ΝτιέγκοΜαραντόνα. Ο Φραγκίσκος ήταν οπαδός της San Lorenzo της Boedo του Μπουένος Άιρες. Οι ποδοσφαιρικές φανέλες διάσημων ομάδων ήταν μια από τις αγαπημένες του συλλογές.
8. Η Βίβλος δεν είναι το μόνο βιβλίο που μελετούσε ο Πάπας· είχε διαβάσει τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και σχεδόν όλα τα βιβλία του JRR Tolkien.
9. Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε να κατοικεί σε έναν μικρό ξενώνα στο Βατικανό, αντί στα παραδοσιακά πολυτελή διαμερίσματα στα οποία διέμεναν οι προηγούμενοι ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
10. Ο Πάπας είχε δεχτεί, στη διάρκεια της θητείας του, πολλά πανάκριβα δώρα· ένα από αυτά ήταν μια μοτοσικλέτα Harley-Davidson. Ωστόσο, αντί να την κρατήσει την πούλησε και έδωσε τα χρήματα σε άστεγους.
11. Ήταν ο μόνος Πάπας που έγινε εξώφυλλο στο δημοφιλές περιοδικό «Rolling Stone». Κάτι που… δικαιολογείται αφού ο Πάπας Φραγκίσκος κυκλοφόρησε CD με τίτλο «Wake Up» στο οποίο ψέλνει ύμνους.
12. Απεχθανόταν το παραδοσιακό αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο Popemobile, το οποίο αποκαλούσε «κονσέρβα σαρδέλας» και προτιμούσε να είναι πιο κοντά στον κόσμο κυκλοφορώντας με ένα ταπεινό Fiat ή ένα Jeep Wrangler.
13. Το 2013 αναδείχτηκε σε Πρόσωπο της Χρονιάς από το περιοδικό Time.
14. Επισκέφτηκε ασθενείς με AIDS, φτάνοντας στο σημείο να τους πλύνει και να τους φιλήσει τα πόδια!
15. Ωστόσο, είχε δηλώσει ανοιχτά ότι ο γάμος των ομοφυλοφίλων δεν συμπεριλαμβάνεται στα «σχέδια του Θεού»…
16. Στον Πάπα Φραγκίσκο άρεσε να συμβαδίζει με την τεχνολογία και ήταν χρήστης του Διαδικτύου. Είχε πάνω από 7 εκατομμύρια ακολούθους του Twitter.
17. Ήταν πολίτης τριών διαφορετικών κρατών: Αργεντινής, Ιταλίας και Βατικανού.
Ανήκουν στην Ελλάδα» είχε πει και τα επέστρεψε! /copyright Ap PhotosΛάτρευε την Ελλάδα και τον (αρχαίο) πολιτισμό της!
Να πούμε εδώ ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Μάιο του 2001 και έγινε ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που επισκέφτηκε τη χώρα μας, μετά το Σχίσμα του 1054. Η επόμενη επίσκεψη Πάπα σε ελληνικό έδαφος έγινε τον Απρίλιο του 2016, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος ταξίδεψε στη Λέσβο, όπου είχε επισκεφθεί τη Μόρια και είχε συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.
Ο πάπας Φραγκίσκος δώρισε (επέστρεψε το πιο ορθό ρήμα) θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονταν στα μουσεία του Βατικανού, «ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας». Αν και δέχτηκε πιέσεις να μην επιστρέψει τα κομμάτια του Παρθενώνα, για να μην δημιουργηθεί κακό «προηγούμενο» για τους άρπαγες, ο πάπας Φραγκίσκος απάντησε λακωνικά: «Είναι δίκαιο και θα γίνει»!
Ο Θεός δεν έχει τίποτα να του συγχωρήσει· ο πάπας Φραγκίσκος ήταν ένας Άγιος!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου