Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025

Πολίτικο πιλάφι

 


Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το πολίτικο πιλάφι βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ με ζεστό νερό που να το καλύπτει καλά και το αφήνουμε για 20-30 λεπτά.
  2. Το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε καλά μέσα σε ψιλό σουρωτήρι, κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Το στραγγίζουμε καλά.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο μαζί, σε μέτρια φωτιά, μέχρι το βούτυρο να λιώσει.
  4. Σοτάρουμε το κριθαράκι για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι να ξανθύνει καλά (προσοχή, δεν πρέπει να σκουρύνει έντονα).
  5. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του και ρίχνουμε τον ζωμό, προσεκτικά γιατί θα τσιτσιρίζει έντονα.
  6. Αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να σωθεί το υγρό και τα υλικά να μαλακώσουν.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή βαμβακερή πετσέτα και το καπάκι της και αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
  8. Αδειάζουμε το πιλάφι σε σχετικά μικρή στρογγυλή φόρμα, πιέζοντας με ένα κουτάλι για να μη μείνουν κενά.
  9. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε μαζί με το χουνκιάρ μπεγιεντί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 233.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου