Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2025

Κοντοσούβλι ζυγούρι με μήλα, πράσα και ξερά δαμάσκηνα

 


Υλικά

Μερίδες: για 6-8 μερίδες, ως μεζές

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κοντοσούβλι ζυγούρι με μήλα, πράσα και ξερά δαμάσκηνα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά το λάδι.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε το πράσο και το καρότο για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  3. Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
  5. Ρίχνουμε μέσα το ζυγούρι και ανακατεύουμε να καλυφθεί.
  6. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
  7. Την επομένη, σουρώνουμε σε ένα κατσαρολάκι και κρατάμε το ζυγούρι και τα πράσα ξεχωριστά.
  8. Τα υπόλοιπα, μαζί με το κρασί, τα αδειάζουμε σε κατσαρολάκι.
  9. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και αλατοπίπερο.
  10. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μείνει το 1/3 του υγρού και να σχηματιστεί μια ωραία σάλτσα.
  11. Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου.
  12. Λαδώνουμε καλά τη σχάρα και τη βάζουμε ακριβώς κάτω από το γκριλ.
  13. Από κάτω βάζουμε ένα μεγάλο ταψί με λίγο νερό και το δεντρολίβανο ή το θυμάρι, ώστε να πέφτουν εκεί τα υγρά και τα λίπη, για να αρωματίζονται τα κοντοσούβλια χωρίς να λερώσουμε τον φούρνο μας.
  14. Περνάμε από 6 μικρές μεταλλικές σούβλες το ζυγούρι, εναλλάξ με το πράσο και το μήλο, μοιράζοντάς τα ισόποσα.
  15. Τα λαδώνουμε καλά, τα αλατοπιπερώνουμε και τα απλώνουμε στη σχάρα.
  16. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή περισσότερο, γυρίζοντάς τα τακτικά ή μέχρι να γίνουν όπως μας αρέσουν.
  17. Σερβίρουμε τα κοντοσούβλια σε πιατέλα με τη σάλτσα σερβιρισμένη σε μπολ χωριστά, για να βάλει ο καθένας όση θέλει.

Μυστικά

Το προετοιμάζουμε από την προηγούμενη ημέρα.

Ξινόμαυρο, του μαγειρέματος.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 226.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου