Υλικά
Διαδικασία
Μαρινάρισμα
- Για να φτιάξουμε μπούτι από γουρουνόπουλο στη γάστρα με χειμωνιάτικες ρίζες, αρχικά ανακατεύουμε καλά, σε ένα μεγάλο μπολ, όλα τα υλικά της μαρινάδας, μέχρι να αναμειχθούν.
- Στη συνέχεια, χαράσουμε, με κοφτερό μαχαίρι, το δέρμα του γουρουνόπουλου σε καρεδάκια, διαπερνώντας και το λίπος από κάτω, αλλά χωρίς να φτάσουμε στο ψαχνό.
- Τρίβουμε όλο το μπούτι με το μείγμα της μαρινάδας, επιμένοντας στις χαρακιές.
- Το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Ρίζες + Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Ρίχνουμε τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες, τα καρότα και τη σελινόριζα σε μεγάλη γάστρα.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον χυμό, αλάτι και πιπέρι.
- Δένουμε σε ματσάκι τον μαϊντανό και τη ρίγανη και τα ρίχνουμε στη γάστρα.
- Προσθέτουμε το κρασί, 50 ml από το ελαιόλαδο και 300 ml νερό, και ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια.
- Ακουμπάμε πάνω τους το γουρουνόπουλο (χωρίς να το σκουπίσουμε από τη μαρινάδα).
- Το περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.
- Κλείνουμε καλά τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα.
- Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά ή μέχρι το γουρουνόπουλο να ροδίσει ωραία.
- Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
- Πετάμε το ματσάκι μυρωδικών και σερβίρουμε το μπούτι από γουρουνόπουλο στη γάστρα με χειμωνιάτικες ρίζες.
Cabernet franc ή Ξινόμαυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 239.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου