Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Eurobank 25-07-2016: Regional Economics & Market Strategy Monthly

Η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορώντης Eurobank δημοσίευσε σήμερα τη νέα έκδοση του μηνιαίου της δελτίου Regional Economics & Market StrategyMonthly, το οποίο περιέχει μια ενδελεχή ανάλυση των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων και τάσεων των οικονομιών και των χρηματοοικονομικών αγορών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έμφαση στις οικονομίες Βουλγαρίας, Κύπρου, Ρουμανίας και Σερβίας στις οποίες η Eurobank έχει στρατηγική παρουσία. 

Η μελέτη έχει τίτλο «Οι περιφερειακές χρηματοπιστωτικές αγορές ανακάμπτουν μετά την αρχική αρνητική αντίδραση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit». Τη σύνταξη της έκθεσης επιμελήθηκαν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας κος Ιωάννης Γκιώνης και η κα. Γαλάτεια Φωκά, με τη συνδρομή και συνεργατών του Ομίλου στις επιμέρους χώρες.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕUROBANK, η ψήφος υπέρ του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα στο τέλος του Ιουνίου ήταν ένα γεγονός με σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες και τις χρηματοοικονομικές αγορές όλης της Ευρώπηςκι αποτέλεσε αρνητική εξέλιξη και στην υπό εξέταση ευρύτερη περιοχή των χωρών αυτών. Παρόλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ενός γρήγορου και "βελούδινου" διαζυγίου του Η.Β από την Ε.Ε, οι όποιες επιπτώσεις θεωρούνται διαχειρίσιμες. Δεδομένου ότι οι δεσμοί της περιοχής με το Η.Β σε όρους εμπορικών συναλλαγών, στον τραπεζικό τομέα και στις άμεσες ξένες επενδύσειςείναι σχετικά περιορισμένοι, η προσοχή στρέφεται στις δευτερογενείς επιπτώσεις του Brexit μέσω της επιβράδυνσης της Ευρωζώνης, η οποία είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και αγωγός σημαντικών κεφαλαιακών ροών. Ταυτοχρόνως, οι μεσοπρόθεσμες πολιτικοοικονομικές συνέπειες αναφορικά με τη διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε και την ενίσχυση του ευρώ-σκεπτικισμού πιθανόν να αποδειχθούν πιο σημαντικές. Σε κάθε περίπτωση οι μακροοικονομικές συνέπειες θα αρχίσουν να εμφαίνονται μετά το τέλος του 2016και συνεπώς oι προβλέψεις μας για το έτος παραμένουν αμετάβλητες, και θα επανεξετασθούν για την περίοδο το2017-2018.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ευρύτερης περιοχής, ύστερα από τις βίαιες κινήσεις των πρώτων ημερών οι περισσότερες περιφερειακές χρηματιστηριακές αγορές κάλυψαν ένα σημαντικό μέρος των απωλειών τους μέσα στον Ιούλιο. Η ανάκαμψη σχετίζεται με αισιοδοξία για διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις Κεντρικές Τράπεζες παγκοσμίως, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit, τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, την γρήγορη αντικατάσταση του Βρετανού Πρωθυπουργού και την  επανεκλογή του Ιάπωνα πρωθυπουργού. Τα νομίσματα της περιοχής παρέμειναν σχετικά αμετάβλητα ενώ τα κυβερνητικά ομόλογα -σε τοπικό νόμισμα- συνέχισαν την ανοδική τους πορεία τον τελευταίο μήνα. Στον αντίποδα, οι αγορές της Τουρκίας βρέθηκαν στην δίνη του αποτυχημένου πραξικοπήματος με την Τουρκική Λίρα να υποτιμάται μέχρι το 3.0955 έναντι του αμερικανικού δολαρίου και το χρηματιστήριο να χάνει πάνω από το 12% της αξίας του.
Εντούτοις,  με την αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα εξόδου του Η.Β από την Ε.Ε  να παραμένει αμείωτη, οι επενδυτές αναμένεται να παραμείνουν επιφυλακτικοί τις προσεχείς εβδομάδες παρακολουθώντας  με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις. Παράλληλα με τις εξελίξεις στην Τουρκία που έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις αναδυόμενες αγορές, στο επίκεντρο των αναδυόμενων αγορών παραμένει η νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος του έτους οι επενδυτές αναμένεται να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε μια σειρά από πολιτικά γεγονότα όπως το δημοψήφισμα στην Ιταλία τον Οκτώβριο, οι Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και οι επερχόμενες Προεδρικές εκλογές στην Γαλλία το δεύτερο τρίμηνο του 2017.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου