Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ Θεσσαλονίκης, κατασχέθηκε η μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, ποσότητα παράνομων φυτοφαρμάκων.
Το Τμήμα Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατέσχεσε σε χωριό της Χαλκιδικής την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ποσότητα παράνομων φυτοφαρμάκων. Ήδη σχηματίζεται δικογραφία σε συνεργασία με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές με ενημέρωση των αρμόδιων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροκλοπής υπηρεσιών. Ταυτόχρονα κινείται η διαδικασία για την δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου σε βάρος του κυκλώματος λαθρεμπορίου.

Η αποτελεσματική δράση των ελεγκτικών μηχανισμών, αποκάλυψε την έκταση που έχει λάβει η παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων στην χώρα, φαινόμενο που δεν περιορίζεται μόνο στην παράνομη εισαγωγή από γειτονικές χώρες φυτοφαρμάκων για προσωπική χρήση από μεμονωμένους καλλιεργητές, αλλά στην λειτουργία εγκληματικών κυκλωμάτων που διακινούν τεράστιες ποσότητες προερχόμενες κυρίως από γειτονικές χώρες μέλη και μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε βάρος των παραγωγών, των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.
Τα φυτοφάρμακα τα οποία αποτελούν αντικείμενο του λαθρεμπορίου, αποτελούν συνήθως σκευάσματα που έχουν αποσυρθεί είτε ως επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών (π.χ. καρκινογόνα), είτε ως επικίνδυνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η χρήση των σκευασμάτων αυτών είναι ασύμφορη για τον παραγωγό καθώς συχνά η σύνθεση δεν είναι η εγγυημένη, ή το προϊόν καθίσταται μη εμπορεύσιμο και μη εξαγώγιμο όταν βρεθούν σ’ αυτό υπολείμματα παράνομων φυτοφαρμάκων.
Μια άλλη κατηγορία φυτοφαρμάκων όπου ανθεί το λαθρεμπόριο, αφορά σκευάσματα τα οποία έχουν έγκριση για τη χώρα μας αλλά η τιμή τους στις όμορες χώρες είναι πολύ χαμηλότερη. Εδώ υπάρχει μια στρέβλωση στο εμπόριο την οποία το Υπουργείο με πολιτική βούληση και σχεδιασμό αντιμετωπίζει κατά προτεραιότητα. 
Με αφορμή την σημαντική επιτυχία του Τμήματος Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης εκφράζει τα συγχαρητήρια του, στην Διευθύντρια και το προσωπικό και επαναλαμβάνει την βούληση του Υπουργείου για την αποτελεσματική καταπολέμηση του λαθρεμπορίου φυτοφαρμάκων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου