Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ :Η προστασία του Ολύμπου, ο κίνδυνος διαγραφής από την UNESCO, η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος


32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Πιερίας Ε. Σκούφα ρωτούν τον υπουργό Περιβάλλοντος

Ο κίνδυνος διαγραφής του μυθικού Ολύμπου αλλά και του φαραγγιού της Σαμαριάς από τον κατάλογο MAB/UNESCO, στον οποίο καταγράφονται 650 οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο, εάν δεν αποσταλούν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα έγγραφα σύμφωνα με τις υποδείξεις της γραμματείας ΜΑΒ, φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν όχι μόνο την παντοτινή παραμονή των δυο μοναδικών ελληνικών οικοσυστημάτων στην UNESCO, αλλά και την εξασφάλιση ότι οι φορείς που έχουν επιφορτιστεί με την προστασία και περαιτέρω ανάδειξή τους θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΙ UNESCO

Στο πνεύμα αυτό εντάσσεται και η ερώτηση που συνυπέγραψαν πριν από λίγες μέρες 32 βουλευτές μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με την οποία ζητούν απαντήσεις για το τι πρόκειται να πράξει το αρμόδιο υπουργείο. Ο συντονισμός των ενεργειών μεταξύ της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του προγράμματος ΜΑΒ και των Φορέων Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Ολύμπου και Σαμαριάς, προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή τους στον κατάλογο UNESCO, αλλά και η διασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης και ενίσχυσης της λειτουργίας των Εθνικών Φορέων Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Ολύμπου και Σαμαριάς, είναι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα έχει το «προνόμιο» να περιλαμβάνει στο βιογραφικό της, την παγκόσμια πρώτη περίπτωση απένταξης των δυο οικοσυστημάτων.
ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου που θα καθορίζει τα όρια και τις ζώνες της προστατευόμενης περιοχής είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, αφού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (ΜΑΒ).
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ
Σε ανακοίνωσή του το δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», επικαλείται πρόσφατη επιστολή του προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO, Μιχάλη Σκούλου, με την οποία ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας «την αναγκαιότητα πλήρους ρύθμισης όλων των εκκρεμών θεμάτων σχετικά με τα δύο αποθέματα Βιόσφαιρας, Ολύμπου και φαραγγιού της Σαμαριάς, και την εμπρόθεσμη αποστολή των απαραίτητων εγγράφων σύμφωνα με τις υποδείξεις της γραμματείας MAB», καθώς και την «επισήμανση του ορατού κίνδυνου διαγραφής».
 
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ 32 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Τις τελευταίες ήμερες έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας μια σειρά δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου στα οποία γίνεται λόγος, με ιδιαίτερη ένταση, για τον κίνδυνο απένταξης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου από τον παγκόσμιο κατάλογο περιοχών που ανήκουν στο απόθεμα της βιόσφαιρας της UNESCO.
Όπως είναι γνωστό ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς αποτελεί μια από τις πλέον αναγνωρισμένες και βραβευμένες διεθνώς προστατευμένες περιοχές της Ελλάδας. Το φαράγγι της Σαμαριάς και ο Εθνικός Δρυμός του Ολύμπου είναι οι μοναδικές προστατευμένες περιοχές της χώρας που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Μ.Α.Β. (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα) της UNESCO.
Ταυτόχρονα το φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά και επισκέψιμα αξιοθέατα όχι μόνο της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, οι οποίοι το διασχίζουν, προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά το εκπληκτικής ομορφιάς αυτό μνημείο της φύσης. Ο 'Ολυμπος επίσης δέχεται χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο και αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Πιερία αλλά και για τη χώρα μας.
Η UNESCO στο πλαίσιο της απονομής διακρίσεων σε τρείς κατηγορίες περιοχών (πολιτιστικά αποθέματα, αποθέματα της βιόσφαιρας, γεωπάρκα) παγκοσμίου ενδιαφέροντος διενεργεί αξιολογήσεις οι οποίες καταλήγουν σε προτάσεις βελτίωσης της λειτουργίας τους.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν έλθει στην δημοσιότητα το βασικότερο εναπομείναν ζήτημα που θέτει η Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Committee) για τα Aποθέματα της Βιόσφαιρας της UNESCO αφορά στην τροποποίηση της υφιστάμενης ζωνοποίησης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και του Ολύμπου. Η διαχειριστική αρχή ζητάει από τις Ελληνικές Αρχές η τροποποίηση του σχεδίου διαχείρισης να έχει υλοποιηθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.
Την αρμοδιότητα για την κατάρτιση, γνωμοδότηση, διαχείριση και ευθύνη εφαρμογής των κανονιστικών διατάξεων που αφορούν τη διοίκηση και λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου έχει σύμφωνα με το νόμο ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού (άρθ. 13 του Ν.3044/2002 -Α΄197).
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με σχετικό έγγραφό του υποστηρίζει την ορθότητα της υφιστάμενης πρότασης ζωνοποίησης διατυπώνοντας ταυτόχρονα εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου όπως αναφέρει σε κάθε ενδεχόμενη επιλογή να μην υπάρξει περεταίρω καθυστέρηση στην διαδικασία υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στους όρους προστασίας της περιοχής.
Είναι εύκολα κατανοητό ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έκδοση του εν λόγω Π.Δ. που θα έχει σαν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα (μεταξύ άλλων) την απένταξη του Φαραγγιού της Σαμαριάς από το παγκόσμιο δίκτυο περιοχών που ανήκουν στο απόθεμα της βιόσφαιρας της UNESCO, θα είχε ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στη διεθνή αναγνώριση της περιοχής αλλά και της χώρας γενικότερα. Αυτό προκύπτει από προηγούμενα έγγραφα αξιολόγησης των αποθεμάτων της βιόσφαιρας όπου επιπλέον σημειώνεται ότι προϋπόθεση για τις εν λόγω διακρίσεις τόσο για τη Σαμαριά όσο και για τον Όλυμπο (επίσης απόθεμα της βιόσφαιρας) είναι οι περιοχές να διαθέτουν επαρκώς χρηματοδοτούμενους Φορείς Διαχείρισης.
Καταλήγοντας στην ερώτησή τους οι βουλευτές ζητούν την έγκαιρη διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων ενεργειών τροποποίησης του αναθεωρημένου σχεδίου διαχείρισης του Δρυμού εντός της ταχθείσας προθεσμίας, τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και τη διασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης και ενίσχυσης της λειτουργίας τόσο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς όσο και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου