Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

46ο Φεστιβάλ Ολύμπου-Δίον : ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ



   Η αξιοποίηση των ντόπιων δημιουργών και η ανάδειξη του πλούτου της αρχαιολογικής και ιστορικής φυσιογνωμίας της Πιερικής γης, αποτελούν για τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο) φιλοσοφία λειτουργίας. Αποδείχθηκε με τον καλύτερο τρόπο το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 με δύο παραγωγές που παρουσίασε ο Οργανισμός στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Τους «Αρχαιολογικούς Θεματικούς Περίπατους» και το «Θεατρικό Αναλόγιο».

  Το πολυπληθές κοινό μέσω περιπάτου ανάμεσα στις αρχαιότητες και το μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο της ιερής πόλης των αρχαίων Μακεδόνων, είχε την ευκαιρία της ενημερωτικής επιστημονικής ξενάγησης από την αρχαιολόγο Ελένη Μπενάκη. Με τον θεματικό περίπατο οι επισκέπτες-περιπατητές γνώρισαν καλύτερα τη σημαντική πόλη των Μακεδόνων και βέβαια εμπλούτισαν το γνωστικό τους επίπεδο. Η αρχαιολόγος Ελένη Μπενάκη  που για τριάντα οκτώ χρόνια εργάζεται στο Δίον, ακολουθώντας την πορεία που βάδιζαν οι αρχαίοι κάτοικοι του Δίου, παρουσίασε το θέμα: «Η καθημερινή ζωή στην αρχαία ιερή πόλη του Δίου».
 Στην ενότητα του «Θεατρικού Αναλογίου», κείμενα από τις Βάκχες του Ευριπίδη σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, διάβασαν και αφηγήθηκαν η Κατερίνα Ζιακούλη, η Ιωάννα Σούκου και η Εμμανουέλα Μαργιούλα. Στον ίδιο χώρο και συγκεκριμένα στο αρχαίο θέατρο Δίου το 407 π.χ. ο μέγας τραγωδός πρωτοπαρουσίασε το διαχρονικό του έργο. Τα κείμενα με τίτλο «Περι-διαβαίνοντας με τις Βάκχες του Ευριπίδη» επιμελήθηκε η Λένα Παταρίδου και ο Γιώργος Χανδόλιας σκηνοθέτησε το Αναλόγιο.
  Στο τέλος όσοι είχαν την τύχη και ήταν πολλοί αυτοί, να ζήσουν τη μοναδική αυτή εμπειρία, δήλωναν μαγεμένοι από την ξενάγηση σε συνδυασμό με το επιβλητικό περιβάλλον του αρχαιολογικού πάρκου και το θεατρικό των Βακχών.
  Ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος για τα δύο αξιόλογα δρώμενα, δήλωσε: «Οριοθετήσαμε, προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε πέρσι και φέτος τις δύο παραγωγές που συνάδουν με την αξιοποίηση του επιστημονικού και καλλιτεχνικού δυναμικού του τόπου μας. Οι παραγωγικές αυτές πρωτοβουλίες μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε καλύτερα τον πλούτο που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη στο Δίον με τα μοναδικής αξίας ευρήματα, όσο και να γίνουμε κοινωνοί διαχρονικών κειμένων όταν μάλιστα αυτά πρωτοακούστηκαν αιώνες πριν εδώ στην αρχαία ιερή πόλη των Μακεδόνων. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της θαυμάσιας εκδήλωσης, την οποία τίμησαν με το παραπάνω οι πολίτες της Πιερίας και όχι μόνο.» 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου