Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Δήμος Κατερίνης: Ενημέρωση των πολιτών για τη διαδικασία τακτοποίησης γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις που είναι δηλωμένες στο ΟΣΔΕ



 Αποτέλεσμα εικόνας για Δασαρχείο


Έως τις 27 Ιουλίου οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων πολιτών στο Δασαρχείο της περιοχής τους



Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών, ο Δήμος Κατερίνης ανακοινώνει στο ενδιαφερόμενο κοινό, ότι εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 2355) του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία αφορά στην εφαρμογή των διατάξεων για την τακτοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις σε περιοχές των αναρτημένων δασικών χαρτών.


Ειδικότερα, με κοινή απόφαση των αρμόδιων υπουργών, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζεται η διαδικασία ελέγχου και ενημέρωσης των κατόχων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση χωρίς άδεια της οικείας δασικής αρχής πριν την 11η-6-1975, καθώς και μετά την 11η-6-1975 και ως την 7η Μαρτίου 2007 και διατηρούν τη χρήση αυτή μέχρι σήμερα, βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες και είναι δηλωμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), προκειμένου να προχωρήσουν σε εξαγορά ή χρήση της έκτασης (έγκριση επέμβασης) κατ’ εφαρμογή των άρθρων 47 (παρ. 5-14) και 47Β του ν. 998/1979.

Εν ολίγοις, η ΚΥΑ ορίζει τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως φορέα ενημέρωσης των αγροτών που δηλώνουν εκτάσεις στο ΟΣΔΕ και επηρεάζονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, τη Γενική Διεύθυνση Δασών και τις Αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες ως φορείς διαχείρισης και υποδοχής των αιτήσεων των αγροτών και την ΕΚΧΑ ως φορέα κατασκευής εφαρμογής που θα βοηθήσει τη Δασική Υπηρεσία για τη γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η ΚΥΑ αυτή εξυπηρετεί καθοριστικά τους αγρότες που θέλουν να τακτοποιήσουν την έκτασή τους και να διασφαλίσουν την επιδότησή τους. Με βάση την ΚΥΑ δεν απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης ένταξης της έκτασης στο ΟΣΔΕ, αλλά ταυτοποίηση της έκτασης μόνο με την προσκόμιση του τοπογραφικού διαγράμματος. Η Δασική Υπηρεσία, θα βεβαιώνει με ενέργειές της και επί της εφαρμογής της ΕΚΧΑ ότι η έκταση είναι ενταγμένη στο ΟΣΔΕ κατά τα χρόνια 2014 έως 2017.
Συνοπτικά, με βάση και τις προηγούμενες διατάξεις που νομοθετήθηκαν πρόσφατα, ισχύει ότι, εφόσον η έκταση έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν έως τις 27/7/2017 στο Δασαρχείο της περιοχής τους, να προσκομίσουν αντίγραφο δήλωσης ΟΣΔΕ, στο οποίο επισημαίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ποιο/ποια από τα κτήματά τους έχει/έχουν πρόβλημα και παράλληλα να υποβάλλουν αίτηση ατελώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου