Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΡΟΥΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


          Με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών, πολλών Αρχιερέων, Ιερέων, Διακόνων και Μοναχών, προεξάρχοντος δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου, τιμήθηκε στην περιώνυμη Πετσέρσκαγια Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Αντωνίου του Αγιορείτου, Ιδρυτή και Κοινοβιάρχη της Λαύρας και Θεμελιωτή του Ρωσικού Μοναχισμού.
          Συγκεκριμένα, το Σάββατο 22 Ιουλίου, το απόγευμα, στο Καθολικό Κοιμήσεως Θεοτόκου, τελέστηκαν, κατά το σλαβονικό λειτουργικό τυπικό, ο Εσπερινός και ο Όρθρος. Η πολύωρη ακολουθία διήρκησε μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες.

          Την κυριώνυμη ημέρα, Κυριακή 23 Ιουλίου, η ορθρινή ακολουθία άρχισε με τις Ώρες. Ακολούθησε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, το οποίο τελέστηκε πολύγλωσσα στην πλατεία του Καθολικού, και η Λιτανεία της Εικόνας του εορταζομένου Αγίου, η οποία κατέληξε στην είσοδο των Σπηλαίων, όπου και ο τάφος του Οσίου Αντωνίου.
          H εφετινή πανήγυρη προσέλαβε επιπλέον εόρτιο χαρακτήρα, με την ευκαιρία των Ονομαστηρίων και του Χρυσού Ιωβηλαίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μπορίσπολ και Μπροβαρύ κ. Αντωνίου, Πρωτοσυγκελεύοντος και Διευθυντή των Διοικητικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ουκρανίας και Πρυτάνεως της ιστορικής Θεολογικής Ακαδημίας και του Εκκλησιαστικού Σεμιναρίου.
          Με την ευκαιρία αυτή, στους εορτασμούς συμμετείχαν Αρχιερείς από διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες, συμφοιτητές και φίλοι του διακεκριμένου Ιεράρχου της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας.
          Μεταξύ αυτών και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, Πρόεδρος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι υφίσταται στενή και πολυετής ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου και της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, η οποία αναπτύχθηκε εσχάτως ακόμη περισσότερο στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διεθνούς Κινητικότητας Erasmus Plus, που προβλέπει ανταλλαγή καθηγητών και φοιτητών.
          Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος μετέφερε τόσο στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας κ. Ονούφριο όσο και στον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Αντώνιο τον αδελφικό χαιρετισμό και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
          Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, κατά την τάξη των παρισταμένων εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, προσφώνησε κατάλληλα τον τιμώμενο Ιεράρχη κ. Αντώνιο και του απένειμε, κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το μετάλλιο των Εγκαινίων του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αθηνών, σε αναγνώριση του πολυσχιδούς εκκλησιαστικού και ακαδημαϊκού έργου του.
          Με την ευκαιρία των εόρτιων εκδηλώσεων, ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος είχε επαφές και συνομίλησε με πολλούς Ουκρανούς καί ξένους Ιεράρχες και άλλους Κληρικούς, Κρατικούς Αξιωματούχους και μέλη του Διπλωματικού Σώματος, όπως τον Πρέσβη της Ελλάδας Εξοχότατο κ. Γεώργιο Πουκαμισά, ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις.
          Τέλος, ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος συμμετείχε σε συνέντευξη τύπου, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη συμβολή της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στην ανάπτυξη του Ρωσικού Μοναχισμού και την εδραίωση της Ορθοδοξίας μεταξύ των Ρώσων και άλλων Σλαβικών Λαών. Ιδιαίτερα, επισήμανε την καθοριστική συμβολή αφενός μεν του Αγίου Όρους, απ’ όπου προήλθε και ο Όσιος Αντώνιος, Ιδρυτής της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, αφετέρου δε Έλληνες λόγιοι Κληρικοί, όπως ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος Μογίλας, Ιδρυτής της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου