Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΔΙΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



                                                    46ο Φεστιβάλ Ολύμπου
 
  Την σημαντική αλλά αποφράδα ημέρα που καθόρισε τη νεώτερη ιστορία της Κύπρου, την ημέρα εισβολής στο νησί της Αφροδίτης πριν σαράντα τρία χρόνια, επίλεξε ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο) για να απονείμει το σεβασμό στην τιμώμενη χώρα του φετινού 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου, την μαρτυρική Μεγαλόνησο Κύπρο.
  Η επιλογή και έκφραση τιμής υλοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 στο Κάστρο Πλαταμώνα με τη  συναυλία της Ορχήστρας Νέων Δίου Πιερίας που απέδωσε ακούσματα Κύπριων και Ελλαδιτών δημιουργών καθώς και παραδοσιακά τραγούδια.

  Η συναυλία έφερε το τίτλο: «…ΟΛΥΜΠΙΕΣ ΩΔΕΣ στην ΚΥΠΡΟ της ΑΓΑΠΗΣ και του ΟΝΕΙΡΟΥ…» και παρουσιάστηκε σε μουσική διεύθυνση του Νίκου Πατρή και με σολίστες τους Δώρο Δημοσθένους, Μπάμπη Βελισάριο, Γιάννη Χαρίση και Φιλιώ Σέρβου, καθώς και την πολυμελή Ορχήστρα Νέων που αποτελεί τμήμα του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου. Από τα μέλη της Ορχήστρας τραγούδησε με τη συνοδεία κιθάρας ο νεαρός Κωνσταντίνος Πασχάλης. Κείμενα με αναφορά την Κύπρο αφηγήθηκε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γεώργιος Χανδόλιας.
  Στην εκδήλωση την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο γενικός πρόξενος Αντώνης Μανδρίτης, ο οποίος στο χαιρετισμό του αφού συνεχάρη τους συντελεστές και ευχαρίστησε τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου για την τιμή στη χώρα του, τόνισε: «Στην σημερινή σημαδιακή ημέρα για την Κύπρο, είμαστε εδώ τιμώντας και αποτίοντας τον πρέποντα φόρο σεβασμού και μνήμης στους Πιεριείς και Μακεδόνες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία στο νησί μας. Ο πολιτισμός είναι η ωραιότερη και σημαντικότερη έκφραση αλληλεγγύης των λαών. Η βραδιά που μας χάρισαν τα πολυτάλαντα παιδιά της ορχήστρας των νέων, ο μαέστρος και οι τραγουδιστές ήταν μοναδική. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια.»
  Το Υπουργείο Πολιτισμού (υπό την αιγίδα του τελείται το 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου) εκπροσώπησε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης πολιτιστικής πολιτικής και  φεστιβάλ, Ιωάννης Ανδρέου, ο οποίος  σε συνομιλία με τον πρόεδρο του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρη Παπαχρήστο, με μέλη της διοίκησης Πλάτωνα Τασχουνίδη-αντιπρόεδρος, Γεώργιο Σαμαλή-ταμίας, Περικλή Χατζηγιάννη-υπεύθυνος επικοινωνίας. αλλά και τους συνεργάτες του Οργανισμού, αντάλλαξε απόψεις γύρω από την περιφερειακή πολιτική του Υπουργείου, θέματα λειτουργίας των φεστιβάλ, τα τρέχοντα ζητήματα του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου, αλλά και τις δυνατότητες και προοπτικές καλύτερης αξιοποίησης του αρχαιολογικού και ιστορικού πλούτου της Πιερίας.
  Το γεγονός πάντως που σημάδεψε τη βραδιά και απασχόλησε τα στελέχη του ΟΡ.ΦΕ.Ο., ήταν η απουσία από την συναυλία φορέων και κατοίκων των γύρω από το Κάστρο Πλαταμώνα περιοχών (παρά τις δεσμεύσεις περί του αντιθέτου). Μάλιστα με το  δεδομένο ότι η διοίκηση του Οργανισμού προσπάθησε πέρυσι και φέτος επίμονα να ξεπεραστούν λειτουργικά προβλήματα και να φιλοξενηθούν στο μοναδικής αξίας παρολύμπιο Κάστρο εκδηλώσεις στο φετινό πρόγραμμα του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Γεγονός που το κατάφερε τελικά, σε συνεργασία με το Δήμο Δίου-Ολύμπου και την Αρχαιολογική Υπηρεσία Πιερίας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου