Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Η ΕΚΘΕΣΗ Α. ΓΚΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΜΟΣΚΩΦ ΣΤΟΝ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ



                                                46ο Φεστιβάλ Ολύμπου

  Εγκαινιάσθηκε το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 στον εκθεσιακό χώρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Παλαιού Παντελεήμονα Πιερίας (βρίσκεται στην πλατεία του χωριού) η έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών του Λιτοχωρίτη καλλιτέχνη Αστέρη Γκέκα με έργα-αναφορά στον διανοητή, ποιητή, ιστορικό, δοκιμιογράφο, συγγραφέα και δημοσιογράφο Κωστή Μοσκώφ, αλλά και σειρά δημιουργιών από την πολύχρονη διαδρομή του Αστέρη Γκέκα.

  Η έκθεση εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου και υλοποιείται με τη συνεργασία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) και της Κοινωνικής  Συνεταιριστικής Επιχείρησης Παλαιού Παντελεήμονα. Πραγματοποιείται  στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Οργανισμού για την ανάδειξη και προβολή δημιουργικών πρωτοβουλιών στους ιστορικούς τόπους της Πιερίας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 15 Αυγούστου 2017, με ώρες λειτουργίας καθημερινά από 11:00 έως 23:00
  Τις Δευτέρες 25 Ιουλίου και 7 Αυγούστου στο χώρο της έκθεσης, θα γίνει ανάγνωση ποιημάτων του Κωστή Μοσκώφ αλλά και άλλων ποιητών του Ανθολογίου, με τον καλλιτέχνη Αστέρη Γκέκα να συνοδεύει μουσικά με ακορντεόν την εκδήλωση.
   Την διοίκηση του ΟΡ.ΦΕ.Ο. εκπροσώπησαν στην έναρξη της έκθεσης ο γενικός γραμματέας Νικόλαος Πασχαλούδης και το μέλος-υπεύθυνος επικοινωνίας Περικλής Χατζηγιάννης, οι οποίοι αφού  συνεχάρησαν τον καλλιτέχνη Αστέρη Γκέκα και απόλαυσαν τα αξιόλογα από κάθε πλευρά έργα του, συναντήθηκαν  στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Π. Παντελεήμονα Γεώργιο Γουλάρα και τον αντιπρόεδρο Δημήτριο Μιχωλό, με τους οποίους συζήτησαν τις προοπτικές και τις δυνατότητες ευρύτερων συνεργασιών για την περαιτέρω ανάδειξη του Π. Παντελεήμονα και του φυσικού πλούτου του Ολύμπου.
                                                ΑΣΤΕΡΗΣ ΓΚΕΚΑΣ
  Με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών με ανθολόγιο-αναφορά στον Κωστή Μοσκώφ, ο καλλιτέχνης Αστέρης Γκέκας, επισήμανε: «Από τις ογδόντα πέντε δημιουργίες τη έκθεσης, οι τριάντα τέσσερεις αναφέρονται στην ποιητική συλλογή του Μοσκώφ για τον έρωτα και την επανάσταση, ενός ανήσυχου και προφητικού ανθρώπου με παρουσία στα γράμματα και τη διανόηση, ο οποίος αγάπησε με πάθος την Πιερία και την τοπική κοινωνία. Προπομπός και προφητικός για τις σημερινές εξελίξεις, θεωρείται ο θεμελιωτής της Ελληνο-Αιγυπτιακής φιλίας. Ανέδειξε το ρόλο της Ελληνικής κοινότητας στην Αλεξάνδρεια και το έργο του Καβάφη, αξιοποίησε το σπίτι του στην ιστορική πόλη της Αιγύπτου, οργάνωσε τα Καβάφεια. Ως εκφραστής της –καθ ημάς Ανατολής- μιλούσε διαρκώς για της πολιτιστικές ρίζες και την κουλτούρα που διέπουν την Ελλάδα με τους λαούς της ανατολής. Με την έκθεση μου θεωρώ ότι τιμώ το έργο του.»
                                             ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΣΧΑΛΟΥΔΗΣ
  Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Νικόλαος Πασχαλούδης, τόνισε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το φεστιβάλ Ολύμπου διότι πραγματοποιούνται δύο σημαντικές εκδηλώσεις με μεγάλο πνευματικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον .
Στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου πραγματοποιείται η ξενάγηση με θέμα , η καθημερινή ζωή στην αρχαία ιερή πόλη του Δίου .
Και εδώ στον Παλαιό Παντελεήμονα ένας ξεχωριστός  εικαστικός ο Αστέρης Γκέγκας συνομιλεί με μαγικό τρόπο με τον αλησμόνητο ιστορικό , λογοτέχνη και πρωτεργάτη της ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τον Κωστή Μοσκώφ .
Είναι μια έκθεση με πυκνή σηματοδότηση που συνδυάζεται  έξοχα με την χρωματική πανδαισία και τις ευρηματικές φόρμες του Αστέρη Γκέκα. Τον ευχαριστώ για την υπέροχη πνευματική και καλλιτεχνική απόλαυση που μας χάρισε και ελπίζω ότι η συνεργασία του με το Φεστιβάλ Ολύμπου θα έχει και συνέχεια .
Θέλω να ευχαριστήσω επίσης  τον πρόεδρο  της Κοινωνικής  Συνεταιριστικής Επιχείρησης Παλαιού Παντελεήμονα Olympus Cultural Roots  Γιώργο Γουλάρα ,για την πρώτη συνεργασία που είχαμε  και νομίζω ότι ήλθε ο καιρός να πάρει αυτή η συνεργασία μονιμότερα χαρακτηριστικά .
Θεωρώ ότι το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Φεστιβάλ  Ολύμπου θα πρέπει να βάλει στις προτεραιότητές του την ενσωμάτωση στον κατάλογο των χώρων οργάνωσης των εκδηλώσεων του και τον Παλαιό Παντελεήμονα .Άνθρωποι που θα  στηρίξουν αυτή την προοπτική υπάρχουν καθώς επίσης και υποδομές , όπως αυτό το παραδοσιακό κτίριο που στεγάζεται η έκθεση Γκέκα και το ανοικτό θέατρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.
Ο Παλαιός Παντελεήμονας αποκτά πλέον χαρακτηριστικά κοσμοπολίτικου κέντρου  με μεγάλη επισκεψιμότητα  και νομίζω ότι η οργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων υψηλής αισθητικής  θα αναβαθμίσει την ταυτότητα του.»
                                              ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΛΑΡΑΣ
  Από την πλευρά της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Π. Παντελεήμονα, ο πρόεδρος Γεώργιος Γουλάρας, ανέφερε: «Το όραμά μας για την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής γίνεται πραγματικότητα με την έκθεση του γνωστού καλλιτέχνη και συντοπίτη εικαστικού Αστέρη Γκέκα, αφιερωμένη στον Κωστή Μοσκώφ. Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Παλαιού Παντελεήμονα <Olympus Cultural Roots> και τα μέλη της, οραματιζόμαστε αυτόν τον αξιαγάπητο τόπο ως μια κοιτίδα πολιτισμού με πολιτισμικά και καλλιτεχνικά δρώμενα όλο το χρόνο. Η προοπτική συνεργασίας με το Φεστιβάλ Ολύμπου, μια ευκαιρία για περισσότερες πρωτοβουλίες. Το μότο της επιχείρησής μας: Εδώ συναντάς μόνο φίλους.»
  Αντικρίζοντας τα έργα για τον Μοσκώφ στεκόμαστε στη γραφή από την ποιητική του συλλογή-Για τον έρωτα και την επανάσταση-: «Έχω ανάψει την πυρά να ζεστάνω τον κόσμο όλο με την αγάπη μας. Πότε θα έρθεις;»









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου