Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΚΑΙ ΓΟΝΑΤΟΣ

 
Απόλυτα επιτυχής είναι η εφαρμογή της Ρομποτικής Χειρουργικής στην ολική αρθροπλαστική ισχίου  και γόνατος καθώς προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του κλασικού χειρουργείου η άλλων τεχνικών ελαχίστης επεμβατικότητας!


Μάλιστα σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες  από τις ΗΠΑ, η ακρίβεια που προσφέρει το ρομποτικό σύστημα MAKOστην προετοιμασία και τοποθέτηση των προθέσεων προσεγγίζει το 99% σε σύγκριση με το 68% που προσφέρουν  κλασσικές  ή άλλες τεχνικές ελαχίστης επεμβατικότητας ( MIS)  .
«Πράγματι η ρομποτικά υποβοηθούμενη ολική αρθροπλαστική ισχίου για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας αποτελεί επανάσταση στον τομέα της ορθοπεδικής» αναφέρει ο διαπρεπής  χειρουργός Διευθυντής του τμήματος Ρομποτικής Ορθοπεδικής του Νοσοκομείου Μετροπολιταν Δρ. Διονύσιος Π. Χίσσας  και συνεχίζει


«Τα αποτελέσματα  για τους ασθενείς  είναι εκπληκτικά καθώς κινητοποιούνται  και βαδίζουν λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, ενώ δυο ημέρες μετά επιστρέφουν σπίτι τους».

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΤΑ  ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ  ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
Η  ολική αρθροπλαστική ισχίου, λόγω οστεοαρθρίτιδας  είναι  μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις στο δυτικό κόσμο, καθώς εκατομμύρια τέτοιες επεμβάσεις γίνονται κάθε χρόνο.
Κι αυτό γιατί  πάνω από το 40% των ανθρώπων (γυναικών και ανδρών) άνω των 65 χρόνων  πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα σε κάποια κύρια άρθρωση όπως το ισχίο και το γόνατο. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς θα χρειαστεί να υποβληθεί κατά την διάρκεια της ζωής του σε ολική αρθροπλαστική για την αντιμετώπισης της προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας.
Παρά το γεγονός ότι η ολική αρθροπλαστική του ισχίου θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις του 20ου αιώνα, σε βάθος χρόνου πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα εμφυτεύματα.
 Bασικά προβλήματα της αρθροπλαστικής του ισχίου είναι:  η  ανισοσκελία,  ηπρώιμη φθορά ή χαλάρωση των εμφυτευμάτων λόγω κακού προσανατολισμού ,  καθώς και το εξάρθρημα της αρθροπλαστικής.
Τα προβλήματα αυτά λύνει  την τελευταία 10ετία  η Ρομποτική Χειρουργική , καθώς  με την εξέλιξη της  επιτυγχάνει ποσοστά ακρίβειας που φτάνουν το 99%!
Τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι:
ØΕξατομικευμένο,  τρισδιάστατο προεγχειρητικό σχεδιασμό σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς
ØΡομποτικά υποβοηθούμενη προετοιμασία των οστών για να υποδεχθούν τα εμφυτεύματα
ØΡομποτικά ελεγχόμενη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με αποτέλεσμα υψηλή ακρίβεια και ευθυγράμμιση
ØΑπόλυτα ακριβή έλεγχο του μήκος του σκέλους
ØΗ διαδικασία είναι ανώδυνη,
ØΗ  κινητοποίηση των ασθενών γίνεται την ίδια ημέρα,
ØΗ παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως δυο  ημέρες
ØΔεν απαιτείται μετάγγιση αίματος,στις περισσότερες περιπτώσεις

«Τα πλεονεκτήματα αυτά   καθιερώνουν, με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, τη Ρομποτική Χειρουργική ως βασική μέθοδο επιλογής  στην ολική αρθροπλαστική ισχίου αλλά και γόνατος» τονίζει ο κ Χίσσας, που εφαρμόζει τη μέθοδο ,με απόλυτη επιτυχία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα.
Το νοσοκομείο Μετροπόλιταν είναι ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη - και τομοναδικό στην Ελλάδα - στο οποίο πραγματοποιούνται εξειδικευμένες Ρομποτικά Υποβοηθούμενες επεμβάσεις με το σύστημαMAKO  στο Ισχίο και το Γόνατο για την αντιμετώπιση προβλημάτων οστεοαρθρίτιδας.
Η Ρομποτική Χειρουργική στον τομέα της ορθοπεδικής εφαρμόζεται πάνω  από 11 χρόνια με μεγάλη επιτυχία σε περισσότερα από 300 νοσοκομεία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων και πιο εξειδικευμένων εξ αυτών ( HospitalforSpecialSurgery, MayoClinic, JohnHopkins, HospitalforJointDiseases, κλπ).
Έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί διεθνώς περισσότερες από 85.000 επεμβάσεις με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
               Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ   ΜΕΘΟΔΟΣ    ΜΑΚΟ
 Η άρθρωση  του ισχίου που πάσχει από προχωρημένη αρθρίτιδα ή άλλη εκφυλιστική νόσο, μπορεί να υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατική ρομποτική αντικατάσταση ( αρθροπλαστική ) με χρήση ειδικών ενθεμάτων που διατίθενται αποκλειστικά για ρομποτική εφαρμογή.
Για κάθε ασθενή υπάρχει ένα εξατομικευμένο σχέδιο.
«Όλα ξεκινούν με αξονική τομογραφία της άρθρωσης, που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου εικονικού μοντέλου μοναδικής ανατομίας κάθε ασθενούς» εξηγεί ο κ Χίσσας και καταλήγει .
«Αυτό το εικονικό μοντέλο φορτώνεται στο λογισμικό Mako System και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του εξατομικευμένου προεγχειρητικού σχεδίου.
Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, όταν απαιτείται,
το σύστημα Makoεπιτρέπει  στον χειρουργό να κάνει προσαρμογές στο σχέδιο.  Όταν ο χειρουργός προετοιμάσει το οστό για το εμφύτευμα, το σύστημα Mako  τον καθοδηγεί στην προκαθορισμένη περιοχή και τον βοηθά να μην κινείται εκτός των προγραμματισμένων ορίων. Έτσι γίνεται ακριβέστερη  η τοποθέτηση και η ευθυγράμμιση του εμφυτεύματός».
Ακόμη  η Ρομποτική Χειρουργική δίνει την δυνατότητα τόσο προεγχειρητικά, όσο κατά την διάρκεια  της επέμβασης καθώς και στο τέλος της  να  διενεργείται συνεχής έλεγχος του μήκους του σκέλους με σκοπό τον πλήρη ισοσκελισμό των  δυο ποδιών.

www.sportrauma.gr,email: chissas@yahoo.gr,τηλ: 2104809516,         6945855705

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου