Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

46Ο Φεστιβάλ Ολύμπου : ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ



  Και οι Θεοί του Ολύμπου φάνταζαν ικανοποιημένοι από τη βραδιά που τους χάρισαν απλόχερα  η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», τα μέλη της χορωδίας του ΚΑΠΗ Λιτοχώρου, οι μουσικοί και  οι σολίστες με την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη καθώς και οι αφηγητές του λογοτεχνικού αναλογίου με αναφορά το ιστορικό βουνό με την παγκόσμια ακτινοβολία.
  Την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017 το 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου στάθμευσε στο Κέντρο Πληροφοριών Εθνικού Δρυμού Ολύμπου-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, για να προσφέρει τόσο στον Δία και την παρέα του, όσο και στο πολυπληθές κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, μια παράσταση με διπλό ορίζοντα.
Την εδραίωση του Κέντρου στο κοινωνικό σύνολο και ως χώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και την ανάδειξη και αξιοποίηση του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού σε συνδυασμό με την γνωστοποίηση ιστορικών κειμένων και αναφορών γύρω από το Λιτόχωρο και το μυθικό βουνό. Για αυτό άλλωστε η επιλογή της ρήσης από την ποιητική συλλογή  του Οδυσσέα Ελύτη- Εκ του πλησίον- ότι «Έχει και ο νους Λιτόχωρο με διαβαστές πλαγιές κι εύφορα μπλε θαλάσσης…» αποδίδουν την υφή του λογοτεχνικού μέρους της βραδιάς.
  Στο μουσικό μέρος με γενικό τίτλο «Φεγγάρι-Θάλασσα-Έρωτας» τραγούδησαν οι Μαρίκα Φωτοπούλου και ο Αθανάσιος Μπατάλας, με τον μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη να διευθύνει όπως πάντα με εξαίρετο τρόπο και άριστη ικανότητα και την ορχήστρα, καθώς και τα μέλη της Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» και τους χορωδούς του ΚΑΠΗ Λιτοχώρου.
  Στην ενότητα του ποιητικού και λογοτεχνικού αναλογίου διάβασαν και απήγγειλαν οι : Θεοδώρα Γερολιόλιου, Κατερίνα Ζιακούλη, Ιωάννα Σούκου, Γεώργιος Χανδόλιας και η Λένα Παταρίδου η οποία επιμελήθηκε παράλληλα και τα κείμενα.
  Ακούστηκαν αποσπάσματα  από τους ποιητές και συγγραφείς: Όμηρο, Ελύτη, Παταρίδου, Σικελιανό, Κουντουριανού-Μανωλοπούλου, Ασλάνογλου, Τσβετάγιεβα, Βρεττάκο καθώς και των Λιτοχωριτών Σκρέττα, Αδαμόπουλου, Ντάβανου, Κεραμιδιώτη και Κοψαχείλη.
                                                   ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
  Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης  περιελάμβανε τους χαιρετισμούς των διοργανωτών. Το  συντόνισε η ξεναγός του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Θέμιδα Νασοπούλου, λέγοντας: «Η περιπλάνηση του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου σταθμεύει απόψε εδώ στις παρυφές του μυθικού βουνού των Θεών, για να μας ταξιδέψει νοερά με μουσική και εκφραστικό λόγο, υμνώντας το περίλαμπρο φεγγάρι, την πλανεύτρα θάλασσα, την ακατανίκητη δύναμη του έρωτα.»
  Ο πρόεδρος του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Παύλος Ανδρεδάκης, αφού ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Ολύμπου και καλωσόρισε το κοινό, είπε: «Στην έκθεση σκοπιμότητας που συντάχθηκε όταν ξεκίνησε η δημιουργία του Φορέα πέρα από τον εκθεσιακό χώρο, προβλέπεται η κατασκευή θεάτρου και η φιλοξενία όπως η σημερινή εκδηλώσεων που ελπίζουμε να έχουν συνέχεια.»
  Ο Παναγιώτης Χρυσικός, πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», πέρα των ευχαριστιών, τόνισε: «Η χορωδία μας με την μακρόχρονη ιστορία της αισθάνεται υπερηφάνεια που συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου. Ευχή και σκοπός μας εκτός του καλλιτεχνικού προγράμματος να γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό η αξία του χώρου και η φυσική ομορφιά του Ολύμπου.»
  Για λογαριασμό των χορωδών του ΚΑΠΗ Λιτοχώρου, ο πρόεδρος Δημήτριος Γκρίνιας, ανέφερε: «Στην αποψινή εκδήλωση η συμμετοχή μας είναι φιλική. Οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας δεν είναι στο περιθώριο της ζωής, αλλά με τη γνώση και εμπειρία μπορούν και προσφέρουν πολλά. Από μέρους των μελών του ΚΑΠΗ χαιρετίζω την εκδήλωση, συγχαίρω τους διοργανωτές για την μουσική πανδαισία που θα απολαύσουμε.»
                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΟΡ.ΦΕ.Ο.
  Ο κύκλος των προσφωνήσεων έκλεισε με τον γενικό γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο), Νικόλαο Πασχαλούδη, που αφού εξέφρασε τους χαιρετισμούς του προέδρου του Οργανισμού Γρηγόρη Παπαχρήστο και των μελών της διοίκησης, επισήμανε: «Έχει και ο νους Λιτόχωρο με διαβαστές πλαγιές και εύφορα μπλε θαλάσσης. Με τους θαυμαστούς στίχους του Οδυσσέα Ελύτη , ξεκίνησε η καλλιτεχνική επιτροπή του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου , να σχεδιάζει την σημερινή καλλιτεχνική εκδήλωση.
  Με το νου λοιπόν  στο Λιτόχωρο και τις επίλεκτες καλλιτεχνικές και πνευματικές του δυνάμεις, ανοίγουμε σήμερα το δρόμο στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου για να γίνει και Κέντρο Πνευματικών και Καλλιτεχνικών γεγονότων υψηλής αισθητικής.
  Θα συνεχίσουμε την συνεργασία μας με τον Φορέα Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ώστε ο χώρος να αποκτήσει καλλιτεχνικό ενδιαφέρον με πανελλήνια και διεθνή απήχηση , αντάξια της παγκόσμιας ακτινοβολίας  του Ολύμπου.  
 Σήμερα με μουσική και ποίηση εγκαινιάζουμε αυτή την προοπτική. Την μουσική και την ποίηση την αφιερώνουμε στους κατοίκους του Λιτοχώρου και της παρολύμπιας περιοχής που ήταν και είναι προστάτες του της μοναδικής ιστορικής και φυσικής φυσιογνωμίας Ολύμπου .
Σήμερα την μουσική και την ποίηση την αφιερώνουμε σε όλους αυτούς που με επιμονή και υπομονή κατάφεραν να συνεργαστούν, παρά τις διαφορές και τους ετερόκλητους φορείς που εκπροσωπούσαν  , να ολοκληρώσουν  έστω και καθυστερημένα , ένα έργο κόσμημα για την περιοχή , ένα έργο που εκφράζει την δύναμη της ενότητας και της κοινής προσπάθειας. Ο Όλυμπος , ο φωτεινός φάρος του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η ζωογόνος  δύναμη που μας ενώνει.
  Ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο Δίου Ολύμπου κ. Κώστα Δημόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο, όχι μόνον για την υποστήριξη της σημερινής εκδήλωσης αλλά και για την συνολική υποστήριξη προς το Φεστιβάλ Ολύμπου, αλλά και όλους που συνέβαλαν στο να διοργανωθεί αυτή η εκδήλωση.»











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου