Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Κεφτέδες φούρνου με λεμονάτα πράσα

 


Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για τους κεφτέδες φούρνου με λεμονάτα πράσα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το στυμμένο ψωμί, τα αυγά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη και ζυμώνουμε καλά, για 5-6 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ομοιογενές και πολύ αφράτο.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο από 5 ώρες έως 1 βράδυ, ώστε να αναμειχθούν στο μέγιστο οι γεύσεις και τα αρώματα.
  4. Πλάθουμε μεγάλους, μπαμπάτσικους κεφτέδες και τους αφήνουμε στην άκρη.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Λαδώνουμε γενναιόδωρα ένα ταψί και αραδιάζουμε εκεί τους κεφτέδες, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Ανάμεσά τους τακτοποιούμε τα κομμένα πράσα.
  7. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  8. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι κεφτέδες.
  9. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, ραντίζουμε τα υλικά με τον χυμό λεμονιού και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία οι κεφτέδες αλλά και τα πράσα, ώστε να δείχνουν ελαφρά καψαλισμένα. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου