Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Διαγράφουν τις δικές τους ευθύνες...απειλούν ξεκάθαρα τους γιατρούς του ΕΣΥ......

 

Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να προχωρά με σταθερά βήματα προς τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ωστόσο ταυτόχρονα αρνείται να αναλάβει κάθε ευθύνη για την τραγική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία. Στο... πλαίσιο αυτό, δημιουργεί συνεχώς νέα αφηγήματα για να καλύψει τις αστοχίες (και τις δικές της επιλογές), ενώ δεν διστάζει να στρέψει τα βέλη της ακόμα και σε αυτούς που αγωνίζονται καθημερινά να στηρίξουν το ΕΣΥ, όπως είναι το ιατρικό προσωπικό. 


Έτσι την ώρα που οδηγούνται σε κλείσιμο τα τακτικά χειρουργεία των παιδιατρικών νοσοκομείων, εξαιτίας των τραγικών κενών που έχουν δημιουργεί, η κυβέρνηση δεν διστάζει να επιτεθεί στους γιατρούς με συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς, απειλώντας τους μάλιστα πως θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να επιβάλει τις επιδιώξεις της. Την ίδια στιγμή, κλείνει το μάτι στους ιδιώτες, βάζοντας τους κι αυτούς στο παιχνίδι, σε περίπτωση που «δεν συμμορφωθούν» οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία. Όλα αυτά με το υποκριτικό αφήγημα πως θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες επειδή θέλει πάνω από όλα να προασπίσει την υγεία των πολιτών. 

Την αρχή των «προειδοποιήσεων» προς τους γιατρούς έκανε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με τη σκυτάλη να την παίρνει σήμερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – και λίγο αργότερα να ακολουθεί κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», κάλυψε πλήρως τον Άδ. Γεωργιάδη και ουσιαστικά επιδοκίμασε τις προειδοποιήσεις και τις απειλές. Ειδικότερα, οι δημοσιογράφοι θύμισαν στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως αν συνεχιστεί η απεργία των αναισθησιολόγων στα παιδικά νοσοκομεία «–και μάλιστα τη χαρακτήρισε και εκβιασμό προς την κυβέρνηση– δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και ιδιώτες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

«Και πολύ καλά θα κάνει ο υπουργός», δήλωσε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός, επενδύοντας στη συνέχεια στα αφηγήματα περί «εργαλειοποίησης» της κατάστασης και «ανάγκης» να παρέμβει το κράτος για να μην «την πληρώσουν» οι ασθενείς και οι συγγενείς τους. «Όταν μερικές φορές ζητήματα τόσο ευαίσθητα, όπως τα παιδικά χειρουργεία, φαίνεται να εργαλειοποιούνται από κάποιους, το κράτος οφείλει να αντιδράσει -και αυτό ακριβώς κάνει το Υπουργείο- και να βρίσκει και πρακτικές λύσεις σε ένα πρόβλημα το οποίο δεν γίνεται να την πληρώνουν τα παιδιά και οι γονείς», είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.


Ακολούθως ο πρωθυπουργός –με τη σκέψη και στις επικείμενες ευρωεκλογές– αναφέρθηκε εκ νέου στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στον χώρο της Υγείας, χαρακτηρίζοντας ορισμένες από αυτές ως τεράστιες τομές.

Όσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, επένδυσε κι αυτός στα περί εργαλειοποίησης, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «επαναστατική γυμναστική» και «φτηνός συνδικαλισμός». Βάζοντας και αυτός ως προτεραιότητα τους ασθενείς, τόνισε και αυτός με σαφήνεια πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκης είπε μεταξύ άλλων κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων τα εξής: «Υπάρχουν, όμως, και έκτακτες περιστάσεις και, ειδικά, όταν αυτές αφορούν παιδιά που δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Στην περίπτωση του Νοσοκομείου Παίδων, έχουν ολοκληρωθεί όλα τα διαδικαστικά, ούτως ώστε να έχουμε άμεσα τρεις νέους αναισθησιολόγους, ίσως καταφέρουμε και τέσσερις μέχρι το καλοκαίρι. Γίνονται και χρήσεις έκτακτων λύσεων και από άλλα νοσοκομεία από το Υπουργείο Υγείας για να μειωθούν όσο γίνεται οι αναμονές, γιατί είναι μείζον ζήτημα. Και σε όλη αυτή την προσπάθεια -στην οποία πρωταγωνιστές είναι κυρίως οι Υγειονομικοί, οι άνθρωποι των νοσοκομείων, και αυτοί τους οποίους έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε είναι οι γονείς και τα παιδιά- υπάρχουν και κάποιοι που τις βλέπουν όλες αυτές τις πολύ δύσκολες καταστάσεις ως αφορμή για επαναστατική γυμναστική, για έναν φτηνό συνδικαλισμό. Φτάνουν στο σημείο να παίρνουν αποφάσεις, οι οποίες στο τέλος της ημέρας ζημιώνουν, κυρίως, τους ασθενείς».

Και πρόσθεσε: «Θα γίνει, λοιπόν, ό,τι χρειαστεί -ό,τι χρειαστεί- από το Υπουργείο Υγείας, και πολύ καλά κάνει, όπως είπε ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, για να μη μείνουν πίσω χειρουργεία των παιδιών. Δεν είναι πάνω από την δημόσια υγεία η επαναστατική γυμναστική και η ανάγκη για μία ψευδεπίγραφη συνολικά επαναστατικότητα κάποιων, που να σας πω και κάτι, έχουν κουράσει. Έχουν κουράσει γιατί στο τέλος της ημέρας όλες αυτές οι ενέργειες, όλος αυτός ο δήθεν επαναστατικός ακτιβισμός δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Η χώρα μας χρειάζεται λύσεις. Χρειάζεται περισσότερους γιατρούς, καλύτερους μισθούς. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Χρειάζεται σοβαρές προτάσεις, χρειάζεται να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Για να επωφεληθούν, στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες. Άρα, επαναλαμβάνω, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, πέραν των μόνιμων μέτρων, των μόνιμων λύσεων που υλοποιούμε, των προκηρύξεων που θέλουμε να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα κι όταν δεν ολοκληρώνονται, δεν καλύπτονται οι θέσεις αυτές, τις επαναπροκηρύσσουμε, με συνεχή προσπάθεια για αύξηση των εισοδημάτων, ούτως ώστε να κλείσουν όλα αυτά τα κενά, όλες αυτές οι τρύπες, που διαχρονικά υπήρχαν στο ΕΣΥ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου