Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Ο Δήμος Κατερίνης στο Debrecen Ουγγαρίας στο πλαίσιο ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ για την προώθηση της άθλησης στα ΑμεΑ


Ι. Ντούμος: Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί ο αθλητισμός για τα άτομα με αναπηρία με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο

Στη δημιουργία ενός συστήματος όπου τα άτομα με αναπηρία μπορούν να αθλούνται σε σωματεία, παρόχουςαθλητικών υπηρεσιών που συντονίζονται από δήμους, υπό την αιγίδα της πρωτοβουλίας Local Responsible SportsEnterprise, χρησιμοποιώντας ένα καινοτόμο διαδικτυακό σύστημα κρατήσεων στοχεύει το ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Erasmus+, (με ακρωνύμιο: 3IN - Heroes of LRSE). Στο πρόγραμμα αυτό, ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει ως εταίρος. Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος: «Στα άτομα με αναπηρία ο αθλητισμός αποτελεί πνοή ζωής. Το πιο σημαντικό είναι πως βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής τους, καθώς βγαίνουν από την απομόνωση του σπιτιού και απολαμβάνουν τη ζωή, με περισσότερη αυτοπεποίθηση και χαμόγελο. Στόχος μας λοιπόν είναι να αναπτυχθεί ο αθλητισμός για τα άτομα με αναπηρία με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο». 

Κick-off meeting

Στις εργασίες της εναρκτήριας συνάντησης (kick-offmeeting) καθώς και στο 1ο Διεθνές Εργαστήριο (workshop), που διεξήχθη από 22 έως 24-05  στο Ντέμπρετσεν(Debrecen) Ουγγαρίας, ο Δήμος Κατερίνης εκπροσωπήθηκε από τον ειδικό σύμβουλο του Δήμου, Σπύρο Μπλάτσιο και από τη Ζωή Σερετίδου, προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Αθλητικής Ανάπτυξης, μέλη αμφότεροι της αρμόδιας ομάδας έργου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, συζητήθηκαν ζητήματα λειτουργίας και συνεργασίας, τέθηκαν οι επόμενοι στόχοι και οριστικοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα δράσεων και εργασιών για το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, έγιναν παρουσιάσεις ενδεικτικών δράσεων, εποικοδομητικές συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων για τις προοπτικές που μπορεί να προσφέρει αυτή η συνεργασία.

Το κίνητρο των αθλητικών παρόχων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα διασφαλιστεί με δραστηριότητες προώθησης επικοινωνίας και μάρκετινγκ που παρέχονται από τον δήμο σε αντάλλαγμα για τις δωρεάν αθλητικές εγκαταστάσεις.Τρεις άλλες ΜΚΟ με εξειδίκευση στη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση του αθλητισμού, την κοινωνική ένταξη και τις ίσες ευκαιρίες υποστηρίζουν τους δήμους στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και θα συμμετάσχουν στην εκπαίδευση των συντονιστών LRSE και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών. 

Επιπλέον, η Βουλγαρική Παραολυμπιακή Ένωση είναι συνεργάτης στην εκπαίδευση του προσωπικού που εργάζεται στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης του αθλητισμού για τα άτομα με αναπηρία. 

Προώθηση της κοινωνικής ένταξης

Όπως διευκρινίζει ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Παιδείας & Δημοτικού Ωδείου, Γιώργος Κοκαβίδης«Η κοινοπραξία των έξι εταίρων θα υποστηρίζεται από ένα καινοτόμο διαδικτυακό σύστημα κρατήσεων αθλητικών αγώνων, το οποίο αναπτύχθηκε περαιτέρω στο πλαίσιο ενός προηγούμενου έργου Erasmus+, το οποίο θα κάνει τον αθλητισμό απλό και προσβάσιμο για τους αθλητές και τη διοίκηση για τις αθλητικές επιχειρήσεις. Η προώθηση της κοινωνικής ένταξης με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την κοινωνική ένταξη περαιτέρω μειονεκτούντων ομάδων στον τομέα του αθλητισμού (για παράδειγμα, στην περίπτωση του Ντέμπρετσεν, η ένταξη των Ουκρανών προσφύγων), παράλληλα με τη συμμετοχή περισσότερων αθλητικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα», ενώ όπως τονίζει: «Η προώθηση της πρωτοβουλίας θα αποφέρει πρόσθετα οφέλη για τις συμμετέχουσες αθλητικές επιχειρήσεις, καθώς θα αυξήσει την προβολή τους μεταξύ των πιθανών ομάδων-στόχων, επιδεικνύοντας παράλληλα υπεύθυνη ιδιότητα του πολίτη και την εφαρμογή των βασικών αξιών της ΕΕ για ισότητα και αλληλεγγύη»







.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου