Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Κεφτεδάκια με μπόλια και γλυκάδια, μια λιχουδιά από τις λίγες

 


Υλικά

Κομμάτια: 20

Διαδικασία

  1. Για τα κεφτεδάκια, ξεκινάμε ζεματίζοντας σε νερό που βράζει τα γλυκάδια για 5 λεπτά.
  2. Τα κρυώνουμε, τα στεγνώνουμε και αφαιρούμε τη λεπτή μεμβράνη τους.
  3. Τα κόβουμε μικρά κομμάτια και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι στο βούτυρο, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 3 λεπτά να ροδίσουν.
  4. Βουτάμε τις μπόλιες σε χλιαρό νερό για να ανοίξουν και τις απλώνουμε πάνω στον πάγκο εργασίας. Τις κόβουμε σε 20 κομμάτια σε τέτοιο μέγεθος ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τους κεφτέδες.
  5. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο για 5 λεπτά το ξερό κρεμμύδι, ρίχνουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, σοτάροντας μόνο για 1 λεπτό.
  6. Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και αφήνουμε να κρυώσουν.
  7. Προσθέτουμε τους κιμάδες στον κάδο του μίξερ μαζί με το ψωμί, τον δυόσμο, τη ρίγανη, το ξύσμα, το τσίπουρο, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε με τον γάντζο για 7 λεπτά μαζί με 1 φλιτζάνι τριμμένο πάγο.
  8. Ρίχνουμε και τα γλυκάδια με όλα τα ζουμιά του τηγανιού κι ανακατεύουμε με το χέρι μας για να ενσωματωθούν. Πλάθουμε περίπου 20 κεφτέδες και τους τυλίγουμε με την μπόλια.
  9. Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου.
  10. Βάζουμε τους κεφτέδες στη σχάρα του φούρνου ακριβώς κάτω από το γκριλ. Από κάτω εφαρμόζουμε ένα ταψί με λίγο νερό και κλαράκια δεντρολίβανου, ώστε να αρωματίζονται όμορφα οι κεφτέδες και να πέφτουν τα λίπη μέσα και να μη λερώσουμε τον φούρνο.
  11. Τους ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά. Εναλλακτικά, μπορούμε να τους ψήσουμε και στον φούρνο στους 200°C για 13-16 λεπτά.
  12. Σερβίρουμε με λεμόνι, κλαράκια ανοιξιάτικων βοτάνων και πρόβειο γιαούρτι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου