Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

44ο Φεστιβάλ Ολύμπου: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ


   Με τον καθιερωμένο θεσμό των αρχαιολογικών ομιλιών συνεχίσθηκε την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015 το 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου.
   Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου. Μετά τις εισηγήσεις των αρχαιολόγων, η βραδιά ολοκληρώθηκε με την μοναδική συναυλία έντεχνου Ελληνικού τραγουδιού που απέδωσε η βαρύτονος Διονύσης Τσαουσίδης, συνοδεία μουσικών του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης.

   Ο καθηγητής αρχαιολογίας και πρόεδρος του μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών με θέμα: « Τα μυστήρια των μεγάλων θεών της Σαμοθράκης», ενώ ο Μαροκινός καθηγητής του πανεπιστημίου του Ραμπάτ και εμπειρογνώμονας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αφρικανικής χώρας, Abdelouahed Ben Ncer, επικέντρωσε την εισήγησή του με θεματολόγιο «Μαρόκο-Ελλάδα. Αποδεδειγμένοι αρχαίοι δεσμοί». Στη μετάφραση της εισήγησης η εθελόντρια του Φεστιβάλ Κυριακή Προβατίδου.
   Εκστασιασμένο το κοινό δεν έπαψε να χειροκροτεί βαρύτονο Διονύση Τσαουσίδη και του μουσικούς Θοδωρή Παπαφωτίου-πιάνο, Διονύση Φτεργιώτη-κιθάρα, Χρήστο Γκρούτα-Βιολοντσέλο, Διονύση Κουτουζίδη-βιολί και Γεράσιμο Σκληρό-τρομπέτα, που προσέφεραν μια εξαιρετική συναυλία. Η ενορχήστρωση υλοποιήθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης Χαράλαμπο Ναβροζίδη.
   Στους αρχαιολόγους Δημήτρη Παντερμαλή και Abdelouahed Ben Ncer καθώς και τον καλλιτέχνη Διονύση Τσαουσίδη, απένειμαν αναμνηστικά από μέρους του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου ο πρόεδρος Γρηγόρης Παπαχρήστος και ο έφορος δημοσίων σχέσεων Νίκος Πασχαλούδης. Από την συνδιοργανώτρια του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου, Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου.

   Νωρίτερα ο ιστορικός τέχνης Νίκος Γραίκος ξενάγησε τους επισκέπτες στην έκθεση    «Τοπία-τόποι πολιτισμού στην Πιερία». Η έκθεση μαζί με τις αντίστοιχες των γραμματοσήμων και κεραμικών του Μαρόκου φιλοξενούνται στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου