Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Αικατερίνεια 2015 : Ένας θεσμός που αντέχει

Ο ΟΠΠΑΠ παρουσίασε το πρόγραμμα των Αικατερινείων 2015

Ένας θεσμός που αντέχειΣτις 6 Νοεμβρίου, «επανακάμπτουν» (μετά από έναν χρόνο απουσίας) τα Αικατερίνεια που θέσπισε ο Δήμος Κατερίνης, με αφορμή τον εορτασμό της Πολιούχου Αγ. Αικατερίνης, αλλά και για να τιμήσει την ντόπια «πολιτιστική παραγωγή».


Χθες το πρωί, ο δήμαρχος Κατερίνης, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αικατερίνειων, αλλά και μέλη του ΟΠΠΑΠ, παρουσίασαν το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων και αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στο θεσμό.
Για έναν θεσμό, που κρατάει χρόνια «και βελτιώνεται παρά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης», έκανε λόγο στην σύντομη τοποθέτησή του, ο Σάββας Χιονίδης. Ο δήμαρχος της πόλης, χαρακτήρισε «σημαντική τη δουλειά» της Οργανωτικής Επιτροπής των Αικατερινείων στην κατάρτιση του προγράμματος, σημειώνοντας πως πρωταρχικός κανόνας και των φετινών εκδηλώσεων είναι η ποιότητα.
«Παιδεία και πολιτισμός είναι το πρώτο ζήτημα για το δήμο μας» υποστήριξε ο κ. Χιονίδης, λέγοντας πως αυτοί οι δύο κοινωνικοί τομείς «μπορούν να δώσουν λύσεις εν καιρώ κρίσης», επαναλαμβάνοντας πως «στην ποιότητα δεν κάνουμε πίσω».
Τα αποτελέσματα στον πολιτισμό φαίνονται μακροπρόθεσμα και για αυτό κάποιοι «προτιμούν το τσιμέντο, παρά την επένδυση στον πολιτισμό», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. 
Αξίζει να σημειωθεί, οτι στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων, θα τιμηθεί ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης Συμεών Χαραλαμπίδης, ο οποίος, όπως τόνισε ο κ. Χιονίδης, δημιούργησε κατά τη θητεία του το Δημοτικό Ωδείο της πόλης. «Μετά από τόσα χρόνια, βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της πράξης», συμπλήρωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας οτι χάρη σε εκείνη την απόφαση, εκατοντάδες παιδιά της Κατερίνης έμαθαν μουσική στο Δημοτικό Ωδείο, ενώ κάποια άλλα κάνουν ακόμα και διεθνή καριέρα στο χώρο. «Τότε, ο Σίμος Χαραλαμπίδης, επένδυσε στον πολιτισμό, σε πολύ δυσκολότερους οικονομικά καιρούς και για αυτό σήμερα τον τιμούμε», υπογράμμισε ο κ. Χιονίδης
Για θεσμό τον οποίο «οφείλουμε στην Κατερίνη και την πολυπολιτισμικότητά της», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ. Ο Θόδωρος Παυλίδης, τόνισε οτι τα Αικατερίνεια επιστρέφουν, «μετά από μια παύση το 2014». Ο κ. Παυλίδης υποστήριξε οτι πέρυσι τα Αικατερίνεια δεν έγιναν, αφού η νέα τότε διοίκηση του Οργανισμού που προέκυψε από τις εκλογές του Μαϊου (αλλά ορκίστηκε τον Σεπτέμβρη) δεν είχε το χρόνο σύμμαχο.
Συνεχίζοντας, τόνισε οτι στις προθέσεις του Οργανισμού είναι να διοργανώνει εκδηλώσεις όλο το χρόνο, ενώ ευχαρίστησε τον όλα τα μέλη του ΟΠΠΑΠ και της Οργανωτικής Επιτροπής για τη συνδιαμόρφωση του προγράμματος.
«Πρέπει να τονώσουμε το ηθικό και την ψυχολογία των συμπολιτών μας και τα Αικατερίνεια είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία», υποστήριξε από την πλευρά του ο Αναστάσιος Παπαζήσης ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και αντιπροεδρος του ΟΠΠΑΠ. «Εργαζόμαστε ομόψυχα για να πετύχει ο θεσμός» είπε ο κ. Παπαζήσης, τονίζοντας οτι και το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ποιοτικές εκδηλώσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας.
Το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής (και του ΟΠΠΑΠ) Ροδή Ελευθεριάδου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέλη της Επιτροπής υπογραμμίζοντας οτι προέρχονται από το χώρο της παιδείας, ενώ σχολιάζοντας το πρόγραμμα είπε πως έγινε προσπάθεια από την Επιτροπή να περιλαμβάνει πολλά στοιχεία (μουσικές εκδηλώσεις, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις), σημειώνοντας πως «ο πολιτισμός είναι ένα σύνολο πολλών εκφράσεων και πραγμάτων»
«Προσπαθήσαμε για το καλύτερο», υποστήριξε από την πλευρά του το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Λιανός, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον που έδειξε για την κατάρτιση του προγράμματος ένα σύνολο πολλών φορέων της πόλης. «Πιστεύω οτι κάθε χρόνο θα βάζουμε και ένα λιθαράκι για την καταξίωση του θεσμού», κατέληξε ο κ. Λιανός.

Το πρόγραμμα
6 έως 15 Νοεμβρίου Αστική Σχολή  
Ομαδική παρουσίαση εικαστικών καλλιτεχνών (Έκθεση)
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης  
Η 3η Άλωση της Πόλης, 60 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά
Ομιλητής : Νικόλαος Τσιρέλης, δικηγόρος MsC Κανονικού Δικαίου.
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου Αστική Σχολή Κατερίνης  
Μουσικές της Κρήτης
Μουσική βραδιά με τη χορωδία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
15 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου Ιερά Μητρόπολις  
Μνήμες νικηφόρων αθλητών (Έκθεση)
Συλλεκτικά μετάλλια, μετάλλια μαραθωνίου δρόμου, δάδες, κύπελλα και φωτογραφικό υλικό παρουσιάζονται για το κοινό της Κατερίνης στην εκθεσιακή αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους Κατερίνης και  Πλαταμώνος.
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου Αστική Σχολή Κατερίνης  
Αλκυονίδα (Μουσική)
Ο σύλλογος φίλων του τ. ψυχιατρικού νοσοκομείου «Αλκυονίδα» και το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης  παρουσιάζουν ποιήματα ξεχωριστών ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα τα οποία μελοποίησε ο συνθέτης  Χαράλαμπος Ναβροζίδης.
Σάββατο 21 Νοεμβρίου Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης  
Ο ρόλος και η αξία της φυσικής αγωγής στη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητας
Πρώτη επιστημονική εσπερίδα φυσικής αγωγής.
5ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης  
Πολιτισμός και Λαϊκή Παράδοσης
Ο χορευτικός όμιλος Κατερίνης «Όλυμπος» και ο σύλλογος  «Εβριτών Ν. Ξάνθης», στο πλαίσιο της αδελφοποίησής τους παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς της Δυτικής Θράκης.
Κυριακή 22 Νοεμβρίου Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης
Ο Ευπατρίδης, πρωτοπόρος, πόντιος ιστορικός Πολυχρόνης Ενεπεκίδης
Φιλολογικό μνημόσυνο εις μνήμην του ακαδημαϊκού Πολυχρόνη Ενεπεκίδη.
Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης  
Μουσικό αφιέρωμα
Το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης παρουσιάζει γνωστά ευρωπαϊκά τραγούδια σε διασκευές του συνθέτη Χαράλαμπου 
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης  
Αμφίπολη-Μακεδονία (Ομιλία)
Ομιλητής: Αχιλλέας Λαζάρου Καθηγητής Ρωμανιστής - Βαλκανιολόγος.
26 έως 29 Νοεμβρίου Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης  
Εικαστική παρέμβαση (Έκθεση)
Έργα καλλιτεχνών της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών Τ.Δ. Πιερίας.
Σάββατο 28 Νοεμβρίου Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης  
Συνάντηση Τ.Δ. Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών
Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης 
«Αχ Θράκη μου» Θέατρο
Παρουσίαση παραδοσιακού θεατρικού έργου. 40 χρόνια Θρακική Εστία Κατερίνης (1975-2015).
Κυριακή 29 Νοεμβρίου Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης  .
Συμεών Χαραλαμπίδης
Εκδήλωση προς τιμήν του πρώην δημάρχου Συμεών Χαραλαμπίδη για την συνολική του προσφορά στο Δήμο Κατερίνης. Την εκδήλωση πλαισιώνει μουσικά η πολυτονική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Παναγιώτη Λυμπανοβνού.
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου Ιερος Καθεδρικός Ναός Θείας Αναλήψεως Κατερίνης
Εκδηλώσεις μνήμης
Εκδηλώσεις μνήμης του Μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Βαρνάβα, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 30 ετών από την εκδημία του και Τιμή του Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αγαθόνικου με την ευκαιρία συμπληρώσεως 30 ετών Αρχιεροσύνης.
Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης  
Έργα για τέσσερα χέρια (Μουσική)
Βραβευθέντες μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης παρουσιάζουν μουσικό πρόγραμμα για τέσσερα χέρια.
Σάββατο 5 Δεκεμβρίου Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης.
Πόντος, Ήπειρος, Κρήτη (Μουσική)
Ο ήχος της Κρητικής και Ποντιακής λύρας συναντά το Ηπειρώτικο κλαρίνο.
Κυριακή 13 Δεκεμβρίου Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης  
Βραδιά τιμής στον Θανάση Γ. Παπαβασιλείου
Εκδήλωση προς τιμήν του διακεκριμένου ιατρού Θανάση Γ. Παπαβασιλείου, MD, PhD Καθηγητή Βιοχημείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.


http://www.eptanews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου