Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 190η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ

 
O  Σύλλογος  Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης» ταξίδεψε το Σάββατο  23   Απριλίου 2016     στην Ιερά  Πόλη του Μεσολογγίου προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Δήμου Μεσολογγίου για την 190η επέτειο της Ηρωικής Εξόδου. Προσκεκλημένος από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου- Ξηρομέρου παρευρέθη στην  ακολουθία  του Μεγάλου  εσπερινού της Κυριακής των Βαΐων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου, όπου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο και τον Οικείο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
 Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η λιτανευτική πομπή, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, από τον Ιερό Ναό στον Κήπο των Ηρώων.
Ο  Σύλλογός  μας  έλαβε  μέρος  στην πομπή  με ιδιαίτερη κατάνυξη  και υπερηφάνεια  καταχειροκροτούμενος  από  πλήθος κόσμου που είχε κατακλύσει  τους  δρόμους  για να παρακολουθήσει τη  μεγαλειώδη πομπή. Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου όπου φυλάσσονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Επίσης, παρουσιάστηκε η αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, ως μία από τις τελευταίες πράξεις αυτοθυσίας των προμάχων του Μεσολογγίου
Υπήρξε  ιδιαίτερα  τιμητική η συμμετοχή  του Συλλόγου μας στις εορταστικές  εκδηλώσεις για την 190η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων, μια από τις ηρωικότερες σελίδες των εθνικών μας αγώνων και μας πλημμύρισε δέος, συγκίνηση και περηφάνια  το όλο κλίμα σ’ αυτή την όμορφη ιστορική πόλη.
Η Έξοδος του Μεσολογγίου έγινε στις 10 Απριλίου 1826 το βράδυ του Λαζάρου ξημερώνοντας Κυριακή των Βαϊων και η επέτειός της ακολουθεί την κινητή εορτή διότι μετά τα Πάθη ήρθε η Ανάσταση του Χριστού, έτσι δε και μετά τα πάθη των Ελλήνων Αγωνιστών και ιδιαιτέρως των προμάχων της Ιερής Πόλις (είναι μία από τις δυο παγκοσμίως αναφερόμενες ως Ιερές Πόλεις για ιστορικούς λόγους) του Μεσολογγίου ήρθε η Ανάσταση του Ελληνικού Έθνους.
Το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας συνόδευαν τα νεοεκλεγέντα μέλη του Δ.Σ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Λέφα Γρηγόριο και τον αντιπρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ κ. Κατσιούλα Απόστολο.
Ευχαριστούμε  θερμά  το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου- Ξηρομέρου  για την άψογη φιλοξενία, για το υπέροχο δείπνο που μας παρέθεσε, για την αμέριστη  στήριξη και τη φιλική διάθεση όλων των μελών του που μας καλοδέχτηκαν και μας περιποιήθηκαν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες  στον  πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου κ. Αλεξάκη Κων/νο, ο οποίος ήταν συνέχεια δίπλα μας. 
Περιοχή συνημμένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου