Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Φακές με πράσα και σέσκουλα

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                        Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: περίπου 45΄
     Υλικά για 4 άτομα:

Για τις φακές
  • 200 - 250 γρ. φακές, ψιλές
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 3 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας (τα οποία ψιλοκόβουμε κονκασέ), μαζί με τους χυμούς τους
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο (καυτερό ή γλυκό, ανάλογα με τα γούστα μας)
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο (ή μαντζουράνα ή ρίγανη), τριμμένο
Για τα σέσκουλα
  • 400 γρ. καθαρισμένα σέσκουλα (από περίπου 500 γρ. ακαθάριστα σέσκουλα), κομμένα σε μέτρια κομμάτια με το χέρι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ξεφλουδισμένη και σπασμένη
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος (ή 1/2 κοφτό κουτ. γλυκού σκόνη κόλιανδρου)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
Διαδικασία


Φακές: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και 600 ml (3 φλιτζάνια) νερό. Ζεσταίνουμε τα υλικά σε μέτρια θερμοκρασία και, μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τις φακές για  25 - 30 λεπτά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα.

Δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα αλάτι, πιπέρι, τα ντοματάκια με τους χυμούς τους, το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το μπούκοβο και το δεντρολίβανο (ή τη μαντζουράνα ή τη ρίγανη) και ανακατεύουμε.

Χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για άλλα 10 - 15 λεπτά, μέχρι το φαγητό να γίνει μια πηχτή σούπα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε τα δαφνόφυλλα.

Σέσκουλα (τα ετοιμάζουμε όσο βράζουν οι φακές): Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τα σέσκουλα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το μαραθόσπορο (ή τη σκόνη κόλιανδρου) και το χυμό πορτοκαλιού. Τα ζεσταίνουμε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ συχνά.

Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας νερό, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 3 - 4 λεπτά περίπου, μέχρι να μαραθούν τα χόρτα και να αναμειχθούν τα αρώματα και να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρισμα: Μοιράζουμε τις φακές σε βαθιά πιάτα και στο κέντρο κάθε μερίδας μοιράζουμε τα σέσκουλα. Αν θέλουμε, μπορούμε να περάσουμε τις φακές από το μπλέντερ πριν τις σερβίρουμε και στη συνέχεια από λεπτή σήτα, για να πετύχουμε λεία και βελούδινη υφή και να προσθέσουμε μετά τα σέσκουλα.
 
Τι πίνουμε: Μια ρουστίκ Νεμέα, ένα κρητικό ροζέ, εναλλακτικά ακόμα και μια Μαντινεία!
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου