Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Μπακαλιαράκια κοκκινιστά με πατάτες τηγανητές

                               Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                      Προετοιμασία: 40΄ Μαγείρεμα: 10΄
Υλικά για 4 άτομα:
  • 4 φρέσκα μπακαλιαράκια μεριδιάρικα, βάρους περίπου 200 - 250 γρ. το καθένα*, καθαρισμένα
  • 1 κιλό πατάτες, προτιμάμε βιολογικές
  • άφθονο ελαιόλαδο, για να τηγανίσουμε τις πατάτες + 100 ml επιπλέον, για το μαγείρεμα  
  • 3 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί ή 1/3 φλιτζ. τσαγιού ούζο
  • 5 ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, με το χυμό τους, πολτοποιημένα
  • 1/2 κουτ. σούπας «φυλλαράκια» από φρέσκο δεντρολίβανο ή  ρίγανη ή 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ή ρίγανη ξερά, τριμμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:


Βάζουμε τα μπακαλιαράκια σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Πλένουμε καλά τις πατάτες, βουρτσίζοντας σχολαστικά τη φλούδα τους.

Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο, αλατισμένο νερό και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν ελάχιστα. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 - 4 δάχτυλα ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.

Ρίχνουμε τότε τις πατάτες και τις τηγανίζουμε για περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντάς τες μερικές φορές, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις αφήνουμε κατά μέρος.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, κατά προτίμηση βαριά, ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τις φετούλες σκόρδου και τα ψάρια σε μονή στρώση.

Τηγανίζουμε τα ψάρια για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και σβήνουμε με το κρασί (ή το ούζο).

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά και προσθέτουμε τα ντοματάκια, μισό φλιτζάνι νερό, το δεντρολίβανο, ελάχιστο αλάτι και λίγο πιπέρι.

Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Σερβίρουμε τα ψάρια, περιχύνουμε με τη σάλτσα του φαγητού και συνοδεύουμε με τις πατάτες.

*Μυστικό: Αν τα μπακαλιαράκια τα προτιμάτε μόνο τηγανητά, χωρίς σάλτσες, μπορείτε να τα πανάρετε πρώτα σε αλεύρι, μετά σε αυγό και τέλος σε γαλέτα και να τα τηγανίσετε για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Τι πίνουμε: Το τηγάνισμα αλλά και το δεντρολίβανο μου κάνουν όρεξη για ένα ροζέ ξινόμαυρο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου