Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ : Μήνυμα για την εορτή των Τριών Ιεραρχών



Αποτέλεσμα εικόνας για «Τρισήλιον Φως τρεις άνηψεν ηλίους», «Τρισήλιον Φως τρεις άνηψεν ηλίους», ήλιους ορθόδοξης θεολογίας, χριστιανικής φιλοσοφίας, οικουμενικής παιδαγωγίας, θυσιαστικής διακονίας, οιακόστροφης ποιμαντορίας, ανεπανάληπτης συγγραφικής και ποιητικής μεγαλουργίας, «Βασίλειον τον Μέγαν και τον Θεολόγον Γρηγόριον συν τω κλεινώ Ιωάννη τω την γλώτταν χρυσορρήμονι».

Στη νοοτροπία της νέας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας επενδύουμε σε μια τεχνοκρατική εκπαίδευση, η οποία αποθεώνει την ποσοτική πληροφόρηση και την εργαλειακή γνώση ως μοχλούς προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης, υποβαθμίζοντας και αδρανοποιώντας την κριτική σκέψη, την πνευματική καλλιέργεια, την αλήθεια.
Ο καθένας μας λοιπόν, προσωπικά και η κοινωνία μας συνολικά μπορεί να βρει την απάντηση στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, μέσα από την πρόταση της οικουμενικότητας, της καθολικότητας και της αλήθειας του μηνύματος των τριών Ιεραρχών και των Πατέρων της Εκκλησίας.
Για 1700 περίπου έτη, οι διδαχές τους και ο τρόπος της ζωής τους αποτελούν απάντηση στην σύγχρονη πραγματικότητα και ιδιαίτερα στο σύγχρονο σχολείο.
Συνηθίζεται να λέγεται πως οι Τρεις Ιεράρχες πέτυχαν την σύνθεση Χριστιανισμού και Ελληνισμού. Ότι είναι προστάτες των γραμμάτων, της Παιδείας μας.
Οι τρεις Άγιοι τονίζουν πολύ χαρακτηριστικά την σπουδαιότητα της αληθινής παιδείας: “Η παιδεία” γράφει ο Χρυσόστομος, “είναι μέγιστο αγαθό για τον άνθρωπο, είναι μετάληψη αγιότητας”. “Η παιδεία είναι πολύ ωφέλιμη στον άνθρωπο, αλλά απαιτεί πολύ επίμονη προσπάθεια, ώστε να ξεριζωθούν από την ψυχή του παιδαγωγού αδυναμίες και πάθη” λέει ο ουρανοφάντωρ γέροντας της Καισαρείας Βασίλειος. “Δεν περιφρονούμε την παίδευση, όπως νομίζουν μερικοί. Αντίθετα, εκείνοι που έχουν τέτοια γνώμη είναι ανόητοι και αμαθείς, θέλουν όλοι να είναι σαν κι αυτούς, ώστε μέσα στην γενική αμάθεια να μην φαίνεται η δική τους άγνοια”, λέει ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Πατριάρχης της Νέας Ρώμης.
Γιατί «Παιδεία» σημαίνει μόρφωση, μεταμόρφωση του ανθρώπου, η παιδεία οφείλει να δημιουργεί άνθρωπο με πίστη, δηλαδή αγωνιστή.
Γιατί στην Ενωμένη Ευρώπη δεν μπήκαμε ως απόγονοι του Σωκράτη και του Αριστοτέλη μόνο. Η Ενωμένη Ευρώπη, «καλωσόρισε την χώρα της Φιλοκαλίας, την χώρα του Βασιλείου, του Γρηγορίου, του Χρυσοστόμου».

Αυτούς γιορτάζουμε σήμερα. Όχι απλά τρία πρόσωπα αλλά τρία σύμβολα. Σύμβολα που κράτησαν ζωντανό το όραμα της μεταμόρφωσης της γνώσης σε βάλσαμο αγάπης για τις πληγές της ανθρωπότητας. Διαχρονικά πρότυπα ακεραιότητας και ήθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου