Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Σκορπιοί με ραδίκια στην κατσαρόλα

65141021_25461_xorta_skorpios-me-radikia

Αν δεν βρούμε τα χόρτα που προτείνονται στη συνταγή, δεν χρειάζεται να την απορρίψουμε, καθώς τα περισσότερα μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα παρόμοια, με ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα. Αν δεν  έχουμε σταμναγκάθι, βάζουμε αντίδια ή πικρά ραδίκια, αν δεν έχουμε σέσκουλα, βάζουμε σπανάκι κ.λπ. Προσέχουμε όμως το χρόνο μαγειρέματος, καθότι μπορεί να διαφέρει.
Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 1 ώρα, Μαγείρεμα: 45΄
Υλικά (για 4 άτομα)
  • 1 - 1½ κιλό φρέσκοι σκορπιοί (ή καπόνια) ολόκληροι, καθαρισμένοι
  • 1.200 γρ. (καθαρό βάρος -  περίπου 1.500 γρ. ακαθάριστα) ραδίκια καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 2  - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/4 μάτσο άνηθος + 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 1/3 μάτσο καυκαλήθρες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες (αν δεν βρούμε, βάζουμε άλλα μυρωδικά της αρεσκείας μας)
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία


Αλατίζουμε τα ψάρια. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 50 ml από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψάρια για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 600 ml  νερό και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν (ανάλογα με το μέγεθός τους).

Βγάζουμε τα ψάρια με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και σουρώνουμε το ζωμό σε ένα βαθύ μπολ (ώστε να απομακρύνουμε τυχόν κόκαλα).

Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τα ραδίκια, τις καυκαλήθρες, τον άνηθο, το μαϊντανό, αλατοπίπερο και τον σουρωμένο ζωμό. Σκεπάζουμε  και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό. Καθαρίζουμε το ψάρι από τα κόκαλα και το σερβίρουμε σε πιατέλα μαζί με τα χόρτα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου