Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Λίγη πολιτική και πολλή εκδίκηση


Ανδρέας Δεληγιάννης    Του Ανδρέα Δεληγιάννη*

Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ -Ιούνιος του 2015. Μία ομάδα συνέδρων μεταξύ των οποίων οι Κ. Καρτάλης, Ν. Αλευράς, Γ. Φλωρίδης, Κ. Σπηλιόπουλος, Φ. Σερέτης, Χ. Κεφαλίδου, Ν. Μπίστης, υπέβαλαν γραπτή πρόταση για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και την εκλογή προσωρινής Κεντρικής Επιτροπής και 11μελούς Εκτελεστικής Γραμματείας που θα εργαζόταν για την υλοποίηση της πρότασης αυτής μέσα από ένα ιδρυτικό συνέδριο.
Αυτό που ζητούσαν ήταν να μην γίνουν εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου, αλλά όλα αυτά να γινόταν από το ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης ή μετά το ιδρυτικό συνέδριο.
Οι υποστηρικτές της Φώφης εξεμάνησαν με την πρόταση. Αρκετοί από τους υπογράψαντες προπηλακίστηκαν:
πώς τολμούσαν να αμφισβητήσουν την επερχόμενη Φώφη; Η πρόταση απέσπασε το 1/3 των συνέδρων, σε μια δια βοής ψηφοφορία και απορρίφθηκε. Στις εκλογές που ακολούθησαν με τη συμμετοχή 52.000 ψηφοφόρων, εξελέγη η Φώφη.
Ακολούθησαν οι βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, οι πιο δύσκολες στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ γιατί τότε υπήρξε από τη μια η διάσπαση με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου και από την άλλη το ΠΟΤΑΜΙ, που υποστήριξε με όλες του τις δυνάμεις ο Κ. Σημίτης. Η Φώφη, όμως, δεν ξέχασε αυτούς που θεωρούσε ότι προσπάθησαν να εμποδίσουν, όπως νόμιζε, την ανάδειξή της στην ηγεσία και οργάνωσε την εκδίκησή της.
Πρώτα, ο Γιώργος Φλωρίδης, που ήταν επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίου. Το πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες. Τη θέση του πήρε ο Θ. Θεοχαρόπουλος, επειδή, λέει, ήταν αρχηγός κόμματος, της ΔΗΜΑΡ! Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 είχε πάρει 0,4% και στη συνέχεια διασπάστηκε με την αποχώρηση του Φ. Κουβέλη. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος ήταν Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Γεωργίας στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη. Με την ποσόστωση 4-2-1. Στην ίδια κυβέρνηση ήταν εξωκοινοβουλευτική αναπληρώτρια υπουργός η Φώφη.

Η Φώφη δεν ξέχασε αυτούς που θεωρούσε ότι προσπάθησαν να εμποδίσουν, όπως νόμιζε, την ανάδειξή της στην ηγεσία

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος είχε έρθει πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα τον Ιανουάριο του 2015. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 που έγιναν με λίστα, η Φώφη τον τοποθέτησε τρίτο στη σειρά. Για τα μάτια του κόσμου, μπήκε πρώτη η ίδια, αλλά δεύτερος μπήκε ο Θ. Παπαθεοδώρου, πολιτικά ανύπαρκτος ως τότε. Έτσι η έδρα αφαιρέθηκε από τον Σπηλιόπουλο και πήγε, δίκην διορισμού, στον Παπαθεοδώρου, που ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ήταν σφοδρός πολέμιος του «νόμου Διαμαντοπούλου» την περίοδο μάλιστα που η Φώφη ήταν αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας! Συμπτώσεις;
Ο Φώτης Σερέτης είχε έρθει πρώτος σε ψήφους στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 στον νομό Φθιώτιδας. Η Φώφη τον έβγαλε από το ψηφοδέλτιο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Στη θέση του έβαλε τον πιστό στον Γ. Παπανδρέου, Νίκο Τσώνη, που ήταν υποψήφιος με το διασπαστικό ΚΙΔΗΣΟ τον Ιανουάριο 2015.
Η Χαρά Κεφαλίδου είχε έρθει πρώτη σε ψήφους με το ΠΑΣΟΚ στον νομό Δράμας τον Ιανουάριο 2015. Η Φώφη την ειδοποίησε ότι θα έβαζε στη θέση της κάποιον από τη ΔΗΜΑΡ! Έγινε χαμός στη Δράμα, απειλήθηκε διάλυση του τοπικού ΠΑΣΟΚ και η Φώφη την κράτησε αφού, όπως λέγεται, η Κεφαλίδου υποσχέθηκε ότι θα είναι υπάκουη.
Το 2017 η δημοσκοπική στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και της υποτιθέμενης ΔΗΣΥ, οδήγησε σε συγκρούσεις εντός του ΠΑΣΟΚ, που κορυφώθηκαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου η Φώφη έχασε την πλειοψηφία. Παράλληλα σε πιέσεις των κέντρων εκτός πολιτικής και καθοδηγητή τον Κ. Σημίτη άρχισε η συζήτηση να «γίνει κάτι καινούργιο στον χώρο».
Η Φώφη, απάντησε με την κατάργηση όλων των οργάνων του ΠΑΣΟΚ και την προκήρυξη συνεδρίου, το οποίο, υποτίθεται, θα γινόταν το περασμένο Φθινόπωρο. Ταυτόχρονα, προχώρησε στη γνωστή «συνδιάσκεψη» τον περασμένο Ιούνιο, προκειμένου να προχωρήσει σε ελεγχόμενη εκλογή αρχηγού. Όρισε τον καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο ως επικεφαλής της επιτροπής που θα έκανε τις διαδικασίες. Προβεβλημένος πανεπιστημιακός, φίλος του Κ. Σημίτη, μονίμως εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου, πέτυχε να οργανώσει την ψηφοφορία, αλλά απέτυχε σε κάτι που όπως έλεγαν πολλοί του είχε ανατεθεί από τον πρώην πρωθυπουργό: την προώθηση του Γ. Καμίνη.
Η υποψηφιότητα Καμίνη, υπήρξε κεραυνός εν αιθρία και προκάλεσε, αρχικά, ταραχή και αμηχανία στη Φώφη και τους δικούς της. Αυτή η υποψηφιότητα έφερε τις περιπλοκές στη διαδικασία με πρωταγωνιστές τους Σημίτη, Αλιβιζάτο, Θεοδωράκη. Προηγουμένως, όμως, αυτός, φρόντισε να τα βρει με τη Φώφη. Τα ανταλλάγματα θα φανούν στις επόμενες εκλογές.
Το περιβάλλον της Φώφης, ανασυγκροτήθηκε και πέρασε στην αντεπίθεση. Αρχικά πίεσε τον Αλιβιζάτο να κάνει τις εκλογές την 1η Οκτωβρίου 2017, πριν προλάβουν να οργανωθούν οι άλλοι και, κυρίως, ο Καμίνης. Ο Αλιβιζάτος, επειδή όπως έλεγαν πολλοί άλλα είχε υποσχεθεί στον Καμίνη, δεν το δέχτηκε.

Η υποψηφιότητα Καμίνη, υπήρξε κεραυνός εν αιθρία και προκάλεσε, αρχικά, ταραχή και αμηχανία στη Φώφη και τους δικούς της

Η επόμενη επίθεση της Φώφης, ήταν να ακυρωθεί η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, που ενδεχομένως θα έθετε σε κίνδυνο την εκλογή της. Ο Θεοδωράκης, αντέδρασε, περισσότερο για την τιμή των όπλων. Αυτός, άλλωστε, είχε κάνει τη συμφωνία του, δεν τον ένοιαζε τίποτα άλλο. Ο Καμίνης βρέθηκε εγκλωβισμένος. Η Φώφη επέβαλε την απαίτησή της.
Εν τω μεταξύ, το εγχείρημα εκλογής αρχηγού, είχε πρωτοφανή στήριξη και προβολή από τα ΜΜΕ που στηρίζουν τον… Μητσοτάκη και την εν γένει διαπλοκή. Ήταν σαφές ότι υπήρχε το σχέδιο των «βαρόνων» να δημιουργηθεί κάτι «μεγάλο» για να δημιουργήσει δυσκολίες στον ΣΥΡΙΖΑ. «Να υποδεχτεί τους δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ», έγραφαν με ενθουσιασμό οι γνωστοί κεκράκτες.
Στις εκλογές προσήλθαν 212.000 πολίτες, αριθμός που εξέπληξε πολλούς. Όσοι, διαβάζουν πίσω από τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, κατάλαβαν ότι αυτό δεν είχε βάθος. Ήταν ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασμα από ανθρώπους που πίστευαν ότι παίρνοντας μέρος στην εκλογή αρχηγού, νικούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετοί από αυτούς ήταν γνωστοί ψηφοφόροι της ΝΔ. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αλλού. Μοίραζε το κοινωνικό μέρισμα και τα επιδόματα στους άνεργους νέους, αυξάνοντας τα δημοσκοπικά ποσοστά του.
Τη δεύτερη Κυριακή πήγαν περίπου 155.000 πολίτες. Το 25% είχε ήδη αποχωρήσει μέσα σε μόλις μια εβδομάδα. Αυτό που σίγουρα συνέβη είναι, ότι μετά την εκλογή της Φώφης, έφυγε και ένα ακόμη 25%.
Η Γεννηματά εξελέγη με 80.000 ψήφους και το εμφάνισε ως «θρίαμβο». Οι μιντιακοί υποστηρικτές της φρόντιζαν να το προβάλουν έτσι, αποσιωπώντας ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε εκλεγεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μόλις τρία χρόνια πριν, με 246.000 ψήφους, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την πολιτική του καταστροφή.

Η επόμενη επίθεση της Φώφης, ήταν να ακυρωθεί η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, που ενδεχομένως θα έθετε σε κίνδυνο την εκλογή της

Από τον «θρίαμβό» της, πέρασε πολύ γρήγορα στο σχέδιο εκδίκηση μέρος Β’. Περιθωριοποιεί τον Ανδρουλάκη που πήρε 45%, επειδή δεν του συγχωράει που τόλμησε να την αμφισβητήσει και να την απειλήσει. Υποβαθμίζει με σκαιό τρόπο, τον Γ. Καμίνη που θεωρεί ότι πίσω από την πλάτη της πήγε να τη βάλει σε περιπέτειες. Επιχειρεί να εξαφανίσει τον Γ. Μανιάτη που της αρνήθηκε υποστήριξη στον δεύτερο γύρο.
Δέχεται μόνο τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος μετατρέπεται σε βοηθό του Κεγκέρογλου. Όπως και τους Γ. Παπανδρέου και Θ. Θεοχαρόπουλο, που δεν την αμφισβήτησαν και δεν κατέβηκαν υποψήφιοι. Η επίδειξη έπαρσης και αλαζονείας κορυφώνεται.
Πολλοί προβλέπουν τι θα γίνει όταν έρθει η ώρα των ψηφοδελτίων. Πχ βουλευτής Επικρατείας θα εκλεγεί ένας. Θα είναι ο Θεοχαρόπουλος ή ο Θεοδωράκης, αφού κανείς από τους δύο δεν μπορεί να εκλεγεί με σταυρό.
Τί θα γίνει με τον βουλευτή Αχαΐας Θ. Παπαθεοδώρου, αν πάει εκεί ως ο Γ. Παπανδρέου, που, ως πρώην πρωθυπουργός, εκλέγεται χωρίς σταυρό; Ή με την Εύη Χριστοφιλοπούλου, αν τελικά η Φώφη για να προστατεύσει τον εκλεκτό της Παπαθεοδώρου βάλει τον Γ. Παπανδρέου στο υπόλοιπο Αττικής;
Όσον αφορά τους βουλευτές του Ποταμιού, αυτούς θα τους κλαίνε οι ρέγκες. Κανείς τους δεν έχει τη δυνατότητα να εκλεγεί με τους συνδυασμούς του «Κινήματος Αλλαγής», ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί τελικά. Η πανωλεθρία του Θεοδωράκη στην εκλογή αρχηγού, έδειξε το δικό τους μέλλον.

Η Γεννηματά εξελέγη με 80.000 ψήφους και το εμφάνισε ως «θρίαμβο». Οι μιντιακοί υποστηρικτές της φρόντιζαν να το προβάλουν έτσι

Δεν είναι τυχαίο, ότι κάποιοι από αυτούς βρίσκονται ένα βήμα από την προσχώρησή τους στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα των εξελίξεων, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και για τους εμπνευστές της φούσκας «Κίνημα Αλλαγής», όπως ονομάζει η Φώφη το προσωπικό της κόμμα με το οποίο θέλει να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ.
Οι δημοσκόποι δεν μπορούν να κρύψουν το ξεφούσκωμα. Οι μιντιάρχες που το στήριξαν ως απειλή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνουν ότι δεν έχει καμία απολύτως εισροή από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, ίσως ελκύσει κάποιους που θα πήγαιναν στον Μητσοτάκη. Αυτό ίσως εξηγεί τις αποστάσεις απέναντι στη Γεννηματά, από εφημερίδες της Δεξιάς-που την συνέδραμαν. Μοιραία θα κατρακυλήσει και σε ποσοστά. Και τότε θ’ αρχίσουν ξανά τα πανηγύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου