Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Επίσκεψη της Α΄τάξης του Γυμνασίου Κορινού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης





Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2018 διδακτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ τάξης του Γυμνασίου Κορινού, οι οποίοι συμμετείχαν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πλάθω το είδωλό μου», που απευθύνεται ειδικά σε μαθητές της πρώτης γυμνασίου. Η επίσκεψη περιλάμβανε ξενάγηση από τον αρχαιολόγο κ. Χάρη Τσούγγαρη στις αίθουσες του μουσείου.
Με ιδιαίτερο τρόπο μας μίλησε για το έργο των αρχαιολόγων, των συντηρητών και των μουσειολόγων. Θαυμάσαμε τους θησαυρούς που έκρυβε η μακεδονική γη και εντυπωσιαστήκαμε από τον πάπυρο του Δερβενίου που διαβάσαμε στα Αρχαία Ελληνικά. Στην έκθεση που ήταν αφιερωμένη στα ειδώλια από τα προϊστορικά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την τεχνική της επεξεργασίας πηλού και έψαξαν να βρουν ομοιότητες και διαφορές σε παρόμοιους τύπους ειδωλίων. Έτσι η μάθηση έγινε εξερεύνηση και παιχνίδι καθώς τα εκθέματα του μουσείου αποκαλύπτουν τα μυστικά τους μέσω των εκπαιδευτικών  προγραμμάτων.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα πήλινα ειδώλια, μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία αρχαιολογικών αντικειμένων. Ειδώλια κατασκευάζονταν στον ελληνικό κόσμο από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας και έτσι αποτελούν χαρακτηριστικό εύρημα των ανασκαφών τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε οικισμούς προϊστορικών και ιστορικών χρόνων. Η λέξη ειδώλιο είναι υποκοριστικό της λέξης εἴδωλον και χρησιμοποιείται για να περιγράψει αντικείμενα που είναι εικόνες υπαρκτών και φανταστικών όντων και αντικειμένων. Ο χωμάτινος, εύπλαστος και συνάμα ανθεκτικός πηλός υπήρξε το πιο αγαπητό υλικό, αυτό που επιλέχθηκε από γενιές ανθρώπων για να δώσει μορφή και πνοή σε εικόνες ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει αυτή τη μεγάλη έκθεση με σκοπό όχι μόνο την κατανόηση τεχνικών στοιχείων, μορφολογίας και εξέλιξης αλλά και την ψηλάφηση των μηνυμάτων τα οποία μεταφέρουν αυτές οι μορφές που φθάνουν σε εμάς έχοντας ταξιδέψει από τα βάθη του χρόνου.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες: Στην πρώτη παρουσιάζεται διαχρονικά η εξέλιξη του ειδωλίου από τη νεολιθική έως τη ρωμαϊκή εποχή παρέχοντας στον επισκέπτη μια πανοραμική εικόνα της παραγωγής ειδωλίων στις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις της Μακεδονίας και της Θράκης ανά εποχή. Στη δεύτερη αίθουσα τα ειδώλια παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες με βάση τις ερμηνείες και τα σημαινόμενά τους.

Η διαχρονική παρουσίαση των ειδωλίων από την Προϊστορία ως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια στοχεύει: στην καλύτερη κατανόηση των τεχνικών χαρακτηριστικών, της μορφολογικής/εικονογραφικής και στυλιστικής τυπολογίας και εξέλιξης, αλλά και στην ψηλάφηση των μηνυμάτων τα οποία είναι δυνατόν να μεταφέρουν αυτές οι μορφές που φθάνουν σε εμάς έχοντας ταξιδέψει από τα βάθη του χρόνου.
Στη συνέχεια προχωρήσαμε στα εργαστήρια όπου με τη βοήθεια εκπαιδευμένου προσωπικού μαθητές και καθηγητές φτιάξαμε ειδώλια με βάση αρχαία πρότυπα. Ήταν μια ιδιαίτερα πετυχημένη επίσκεψη όπου οι μαθητές μας είχαν μια βιωματική γνώση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Οι καθηγήτριες κ. Αλμπανίδου Ελένη και κ. Γκανιάτσα Λαμπρινή συνόδευαν τους μαθητές.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου