Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΔΝΑΣ -ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ



                         Αγαπητοί Σύνεδροι,
   Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι συνδεδεμένη με τις αναπτυξιακές ανάγκες και τις προσδοκίες αυτού του τόπου.Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της Αυτοδιοίκησης που είναι αναμφίβολα σημαντικός, και μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να συνδράμει αποφασιστικά στη συνολική προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης  και της οικονομικής ανάπτυξης και της χώρας.

  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με βαθιές ρίζες στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, που θα οδηγήσουν την κοινωνία μας, σε ένα νέο προσανατολισμό, σε ένα νέο δρόμο, στο δρόμο της ανάπτυξης. Και αυτό γιατί έχει το προνόμιο με την καθημερινή άμεση επαφή με όλους τους φορείς και τους πολίτες να δημιουργεί συναινέσεις και να προχωρά μέσα από παραγωγικό κοινωνικό διάλογο.
Στη χώρα μας όμως όπως τονίσηκε σε όλα τα συνέδρεια της ΚΕΔΕ χρειάζεται αλλαγή της φιλοσοφίας για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης. Αλλαγή  που θα προσβλέπει στην  ενδυνάμωση του ιδιου του θεσμού και η οποία θα προέλθει από την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και την ισχυροποίηση του θεσμικού και κοινωνικού τους ρόλου.
   Η σημερινή ευκαιρία με αντικείμενο την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι σημαντική από την άποψη ότι δίνει τη δυνατότητα σε όλους εμάς, που μεταφέρουμε την άμεση εμπειρία και γνώση των τοπικών μας προβλημάτων, να διατυπώσουμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς μας μέσα από αυτόν τον  ανοιχτό και απροκατάληπτο διάλογο για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μας.
Άλλωστε, η διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού μοντέλου και των παραγωγικών δομών του δεν μπορεί να γίνεται χωρίς την κατάθεση της άμεσης εμπειρίας και γνώσης. Δεν μπορεί να γίνεται μόνο από «ομάδες σοφών». Θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την εγκυρότητα των προτάσεων που πηγάζουν από αντικειμενικά δεδομένα, τα δεδομένα της ζωής. Αυτά τα δεδομένα  κατατίθενται σήμερα με αίσθηση ευθύνης από δρώντες πολιτικούς  και κοινωνικούς φορείς.
Βεβαίως ο διάλογος από μόνος του δεν αποτελεί πανάκεια. Πρέπει να συνοδεύεται από αξιόπιστα εμπειρικά δεδομένα και, ασφαλώς, από σοβαρές και τεκμηριωμένες μελέτες παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, που συνεξετάζουν όλες τις παραμέτρους. Αλλιώς θα υπάρξει απλώς μια κατάθεση από  πανσπερμία θέσεων και απόψεων , που θα είναι δύσκολο να ενσωματωθούν σε μία πολιτική ανασυγκρότησης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
 Η απάντηση, λοιπόν, σε αυτές τις πρωτόγνωρες δυσκολίες και  προκλήσεις είναι η συνάντηση και η συνεργασία των δημιουργικών ανθρώπων της χώρας. Δηλαδή ένας κοινωνικός συνασπισμός δυνάμεων  που μαζί με τους παραγωγικούς φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις θα ανασκουμπωθούν, για να αλλάξουν ριζικά οι συνθήκες από τη βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση.
     Όσον αφορά τον δήμος μας, θα έλεγα ότι συνδυάζει σημαντικά πλεονεκτήματα αλλά και προβλήματα.
Σήμερα, έχουμε την τη θεσμική κατοχύρωση σαν Δήμος Πύδνας – Κολινδρού να σχεδιάζουμε για μία αδιαίρετη γεωγραφική ενότητα, αυτήν της Βόρειας Πιερίας.
 Μέσα σε αυτό το πλαίσιο  επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρονται σχεδιάζοντας έργα μακράς πνοής, όπως είναι για παράδειγμα η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για χρηματοδότηση της μελέτης « Αρδευτικά δίκτυα Βεργίνας – Αιγινίου», που αφορά στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από τον Αλιάκμονα και δικτύων άρδευσης για τις ανάγκες του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού Πιερίας και των Δήμων Αλεξάνδρειας και Βέροιας Ημαθίας.
 Επίσης σχεδιάζουμε δύο σημαντικά φράγματα – λιμνοδεξαμενές στα ρέματα «Κρασοπούλι» και «Ντεπόνιτσα», με τα οποία θα υπάρξουν πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες, αφού
α) θα απαλλάξουμε από τις πλημμύρες τα πεδινά τμήματα των περιοχών Αιγινίου και Μελίκης,
 β) θα εξασφαλίσουμε την άρδευση των ημιορεινών περιοχών των Δημοτικών Ενοτήτων Κολινδρού και Μελίκης και
γ) θα επιτύχουμε τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής, για να αποτραπεί το φαινόμενο της υφαλμύρινσης από τις πολλές γεωτρήσεις που υπάρχουν σε όλο το μήκος της παραθαλάσσιας ζώνης της Βόρειας Πιερίας.
   Βασικός μας στόχος, όπως σας έδειξα επιγραμματικά, είναι να ασκήσουμε μια πολιτική ισότιμη, δίκαιη, ουσιαστική και αποτελεσματική προς όλους και όλα, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά που συνθέτουν την κάθε επιμέρους περιοχή, ώστε η ανάπτυξη να είναι πολύμορφη και συνολική.
 Όραμά μας επίσης ήταν και είναι η μετεξέλιξη του Δήμου μας σε ένα δυναμικό, παραγωγικό και αναπτυξιακό πόλο της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο του νομού μας, καθώς γειτνιάζουμε με το δεύτερο μητροπολιτικό κέντρο της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη.
Και σίγουρα στην υλοποίηση αυτού του οράματος θα συμβάλει σημαντικά η δημιουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου στο Αιγίνιο που η υφιστάμενη οικονομική κρίση ανέστειλε την ίδρυσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου