Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Αυτές είναι οι συνέπειες ενδεχόμενου Grexit...


Αποτέλεσμα εικόνας για superleagueΤην δυσκολότερη περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας του, βιώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα έκτροπα στο γήπεδο της Τούμπας, κατά τη διάρκεια του ντέρμπι κορυφής ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, έκαναν τον γύρο του κόσμου και εν τέλει, αποτέλεσαν την αιτία για ένα ενδεχόμενο ποδοσφαιρικό Grexit.

Η Πολιτεία αποφάσισε να δράσει και διέκοψε το ελληνικό πρωτάθλημα. Ακολούθησαν συζητήσεις όλων των αρμοδίων φορέων, με κυριότερη αυτή του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη με τον Αυστριακό πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Χέρμπερτ Χούμπελ. Ο Ευρωπαίος παράγοντας συναντήθηκε κατ΄ επανάληψη και με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, ο οποίος όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, δεν κατάφερε να πείσει, ότι θα αλλάξει κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τουλάχιστον σε ουσιαστικό επίπεδο.

Μοιραία, ο Χούμπελ, στην έκθεσή του προς τη FIFA, εισηγείται αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις, χωρίς αναστολή ή περίοδο χάριτος και όχι μόνο για τους συλλόγους, αλλά και για τις Εθνικές ομάδες. Η έκθεση-εισήγηση Χούμπελ θα παραληφθεί από την Επιτροπή Ομοσπονδιών-Μελών και θα συζητηθεί το προσεχή Μάιο, ενδεχομένως και Ιούνιο.

Ποιες όμως είναι οι επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο ποδοσφαιρικό Grexit;

Οι επιπτώσεις σε αμιγώς ποδοσφαιρικό επίπεδο

-Η εθνική ομάδα των ανδρών δεν θα λάβει μέρος στα προκριματικά του Euro 2020 και του Nations League. Ποδοσφαιρικό Grexit σημαίνει ότι καμμία ελληνική ομάδα -συμπεριλαμβανομένων και των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων- δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνές επίπεδο.
-Καμμία ελληνική ομάδα δεν θα λάβει μέρος στο Champions και στο Europa League.

-Δεν θα γίνονται μεταγραφές σε διεθνές πλαίσιο και κατά συνέπεια, ούτε Ελληνες παίκτες θα μπορούν να πηγαίνουν σε ομάδες του εξωτερικού, ούτε αλλοδαποί ποδοσφαιριστές θα μπορούν να μεταγράφονται σε ελληνικές ομάδες.

Οι επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο

-Θα εκλείψει το ...τηλεοπτικό ενδιαφέρον και κατά συνέπεια, η οικονομική κατάσταση των ομάδων θα δυσχερανθεί άμεσα, καθώς δεν θα υπάρχουν έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και φυσικά από τις διεθνείς διοργανώσεις.

-Η ΕΠΟ θα πάψει να εισπράττει χρήματα από την FIFA και την UEFA, ενώ θα μειωθούν κάθετα και τα έσοδα της, που με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζονται συνολικά, σε περίπου 20 εκ. ευρώ.

Οι επιπτώσεις για την ΕΠΟ

-Δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής, πρότασης και ψήφου στα Συνέδρια, αλλά και σε κάθε δραστηριότητα της FIFA και της UEFA, καθώς θα χάσει όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν τα μέλη των διεθνών φορέων του ποδοσφαίρου.

Γιώργος Διακογιάννης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου