Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Νάρκες Τουρκίας μετά τη Βάρνα

21s8turkey1-thumb-large--2-thumb-large--2
Εντονο προβληματισμό προκαλούν στην Αθήνα οι κινήσεις της Αγκυρας, η οποία, μόλις μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη Βάρνα, εμφανίζεται να ναρκοθετεί την προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος στα ελληνοτουρκικά αλλά και την προσέγγιση με την Ευρώπη.

Ψυχρολουσία για την Αθήνα αποτέλεσε χθες η δικαστική απόφαση, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Η απόφαση ήταν ουσιαστικά το πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεων της γείτονος μετά την ευρωτουρκική Σύνοδο Κορυφής της Βάρνας και μια απάντηση στις όποιες προσδοκίες καλλιέργησαν το αυστηρό μήνυμα της ευρωπαϊκής ηγεσίας προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η παραίνεση να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο στρατιωτικοί μέχρι το Πάσχα. Για την ελληνική κυβέρνηση, η απόφαση του δικαστηρίου της γείτονος ήταν ένα σαφές μήνυμα που δεν επιτρέπει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Ετσι, λίγες μόνο ώρες μετά την αρχική ικανοποίηση της Αθήνας για τις δημόσιες τοποθετήσεις των κ. Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η αισιοδοξία για αίσιες εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες περιορίστηκε στο ελάχιστο.
Η ελληνική πλευρά αναμένει να δει την τύχη που θα έχει η έφεση, την οποία κατέθεσαν οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών, ωστόσο τηρούνται ιδιαίτερα χαμηλοί τόνοι και μεταδίδεται κλίμα απαισιοδοξίας. «Δεν ξέρω αν παίρνει από λόγια η τουρκική πλευρά», ήταν το σχόλιο κυβερνητικής πηγής, με την προσθήκη ότι «η τουρκική ηγεσία διεθνώς διατυμπανίζει την επιθυμία της για εξομάλυνση και βελτίωση των σχέσεων και στο εσωτερικό της χώρας τους κάνουν ό,τι θέλουν, ακολουθούν τη δική τους ατζέντα».
Από τις χθεσινές εξελίξεις προκύπτει ότι η ευθεία αναφορά των κ. Τουσκ και Γιούνκερ σε ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων της Αγκυρας με όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, η οποία συνοδεύθηκε με το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, αλλά και με το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, δεν είχε τον επιθυμητό αντίκτυπο. Ο κ. Ερντογάν, από την πλευρά του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκτός του ότι άνοιξε όλη την ατζέντα της Αγκυρας προς την Ε.Ε., όπως διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης και απελευθέρωση βίζας, εβδομάδες μόνο μετά την απόφαση των Βρυξελλών να χορηγήσουν προς την Τουρκία 3 δισ. ευρώ επιπλέον για το μεταναστευτικό, ζήτησε επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ.
Στο θέμα των δύο στρατιωτικών, το δικαστήριο που απέρριψε χθες το αίτημα αποφυλάκισης, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τους χαρακτήρισε ύποπτους φυγής.
Στο σκεπτικό της απόφασης, η οποία εκδόθηκε μόλις μία ώρα μετά την κατάθεση του αιτήματος, υπήρξε μια αναφορά που μάλλον περιπλέκει την κατάσταση, καθώς το δικαστήριο εμφανίζεται να έκρινε ότι υπάρχουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία πράγματι οι δύο στρατιωτικοί υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, το κατηγορητήριο δεν είναι γνωστό. Επιπλέον, στην απόφαση αναφέρεται ότι οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμα συγκεντρωθεί και ότι ενδέχεται, ως εκ τούτου, να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν, καθώς συνεχίζεται η έρευνα του ψηφιακού υλικού. Ετσι, οι δύο στρατιωτικοί παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης μέχρι νεωτέρας, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος προφυλάκισής τους.
Επικριτικός ως προς τη στάση της γείτονος εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. «Η Τουρκία ενώ στα διεθνή fora δείχνει συμπεριφορά εναρμόνισης με τους διεθνείς κανόνες, επί της ουσίας πράττει προς μια κατεύθυνση παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Θεωρώ, όπως θεωρεί και η κυβέρνηση, ότι ήταν μια υπόθεση που έπρεπε να λήξει άμεσα, αλλά δυστυχώς σε ένα κλίμα έντασης το οποίο πυροδοτεί η Τουρκία συνεχίζεται η κράτηση των δύο στρατιωτικών μέσω της παρέλκυσης της δικαστικής διαδικασίας», δήλωσε σχετικά.

http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου