Συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΑΠΕ -ΜΠΕ
Ποίο είναι μήνυμα που εκπέμπουν οι Ευρωεκλογές, κ. Ανδρουλάκη, για την πορεία της Ε.Ε αλλά και για την πορεία της Ελλάδας;
Βρισκόμαστε μπροστά από τις πιο κρίσιμες Ευρωεκλογές από την εποχή της πρώτης διεξαγωγής τους, 40 χρόνια πριν και οι οποίες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Πρώτη φορά αμφισβητείται ευθέως ο πυρήνας των Ευρωπαϊκών αξιών και ακραίες ιδέες που πιστεύαμε ότι είχαν βυθισθεί στην πολιτική λήθη επανέρχονται στο προσκήνιο.
Εκτός των ακροδεξιών και των αντιευρωπαϊστών που επιθυμούν τον ξαφνικό θάνατο της Ένωσης, οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν από τη μία τους συντηρητικούς που επιθυμούν τη διατήρηση του status quo, μία θεσμική στασιμότητα όπου οι σημαντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς καμία δυνατότητα λογοδοσίας στους πολίτες και από την άλλη ένα μέρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που εμφανίζεται φοβικό προς την περεταίρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Χρειαζόμαστε ένα ριζοσπαστικό σχέδιο το οποίο θα μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους Ευρωπαίους πολίτες. Πρέπει να μιλήσουμε για ζητήματα όπως είναι καταπολέμηση του φορολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των Κρατών Mελών με την υιοθέτηση κοινών κανόνων για τη φορολογία των επιχειρήσεων ώστε ο πλούτος να φορολογείται εκεί που παράγεται. Για την ενίσχυση της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης μέσω της δημοκρατικής λογοδοσίας των οργάνων όπως είναι το eurogroup και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης με την εφαρμογή της Ενιαίας Εγγύησης Καταθέσεων. Για μία πραγματικά Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας, ώστε τα ευρωπαϊκά σύνορα να έχουν και ευρωπαϊκή προστασία. Για ένα ενιαίο σύστημα Ασύλου, όπου τα βάρη δε θα πέφτουν μόνο στις χώρες της περιφέρειας αλλά θα μοιράζονται μεταξύ όλων των Κρατών της Ένωσης.
Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν όχι μόνο εθνικά συμφέρουσα για τη χώρα μας αλλά και μία παγκόσμια πρόκληση. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες γεωπολιτικές ανάγκες. Μόνο με κοινή οικονομική πολιτική θα επιτύχουμε την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και την αύξηση των εσόδων του κοινωνικού κράτους. Μόνο με ενίσχυση των κοινών θεσμών και του Κοινοβουλίου θα καταφέρουμε να έχουμε περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων.
Με τι κριτήρια θα ψηφίσουμε; Με εθνικά για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να έλθει η ΝΔ ή για μια νέα ευρωπαϊκή προοπτική που θα υπερβεί τις αδυναμίες που φανέρωσε η κρίση ;
Στο παρελθόν, οι Ευρωεκλογές αποτελούσαν κατά κύριο λόγο μία μεγάλη δημοσκόπηση, όπου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η συζήτηση περιοριζόταν στα εθνικά θέματα και τα ευρωπαϊκά θα λέγαμε ότι είχαν τον ρόλο του κομπάρσου.
Από το 2014 και μετά έχω την αίσθηση ότι αυτό αλλάζει σιγά σιγά. Η πρωτοπόρα διαδικασία του επικεφαλής υποψηφίου, όπου τα Ευρωπαϊκά Κόμματα ορίζουν εξαρχής ποιον υποστηρίζουν για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει την ευκαιρία στους ευρωπαίους πολίτες με την ψήφο τους να επηρεάσουν ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος. Παράλληλα, με ζητήματα όπως η προσφυγική ή η οικονομική κρίση συνειδητοποιήσαμε ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται στις Βρυξέλλες έχουν την ίδια σημασία με αυτούς που υπάρχουν και εντός των τειχών. Είμαστε βέβαια ακόμα μακριά από την πλήρη αυτονόμηση σε σχέση με την εθνική πολιτική σκηνή. Σε αυτό ευθύνεται και η σύνδεσή τους με τη διεξαγωγή των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών από τις οποίες πρέπει να αποσυνδεθούν.Πιστεύω πως αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της οικονομικής παγκοσμιοποίησης χρειάζεται να προχωρήσουμε και στην πολιτική παγκοσμιοποίηση. Καθώς βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο για την πορεία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος, είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να εξηγήσουν το σχέδιο τους για την Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδος σε αυτήν.
Μπορεί η Προοδευτική Συμμαχία που συγκροτεί ο κ. Τσίπρας να έχει μέλλον και στην Ελλάδα και βεβαίως στην Ευρώπη;
Η λεγόμενη Προοδευτική Συμμαχία που συγκρότησε ο κ. Τσίπρας μόνο προοδευτική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι μία θλιβερή σύμπραξη χωρίς κανένα ιδεολογικό πρόσημο που συγκεντρώνει πρωταγωνιστές της εποχής Καραμανλή που μας οδήγησε στη χρεωκοπία, πρώην Βουλευτές και Υπουργούς των ΑΝΕΛ που παρέμειναν στην κυβερνητική πλειοψηφία και στελέχη της κεντροαριστεράς που θεώρησαν ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση είναι πιο σημαντική από την σταθερότητα στις απόψεις τους.
Ο κ Τσίπρας χρησιμοποιεί την έννοια του προοδευτικού μετώπου. Στην Ευρώπη, ως Πόντιος Πιλάτος αποφεύγει να δεσμευθεί ποιον υποψήφιο θα στηρίξει για Πρόεδρο απέναντι στον κ. Βέμπερ και αυτό αποδεικνύει για ακόμη μία φορά τον καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα της στρατηγικής του.
Έχοντας ασχοληθεί τα πέντε χρόνια , ως ευρωβουλευτής, με τις σχέσεις Ε.Ε-Τουρκίας πως βλέπετε να εξελίσσονται με δεδομένη τη στάση των ευρωπαίων ηγετών και του Ταγίπ Ερντογάν;
Η Τουρκία δυστυχώς τα τελευταία χρόνια διολισθαίνει συνεχώς σε ένα όλο και πιο αυταρχικό καθεστώς, απομακρυνόμενη από τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ο πρόεδρος Ερντογάν εργαλειοποίη σε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για να φυλακίσει πολιτικούς του αντιπάλους, μεταξύ αυτών και τον Σαλαχαντίν Ντεμιρτάς, πρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ενώ ήταν ο πρώτος που καταδίκασε δημόσια την προσπάθεια ανατροπής του.
Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας να μη περιοριστεί σε μία καθαρά οικονομική σχέση, όπου οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες θα έχουν πρόσβαση στην αγορά της και εμείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας την Τουρκική επιθετικότητα. Για το λόγο αυτό καταψήφισα τον προηγούμενο μήνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόταση για πλήρη τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια σε ότι συμβαίνει στη γειτονική χώρα και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για αυτό και υποστήριξα την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Γιατί όλοι πρέπει να θυμούνται ότι η πορεία ένταξης της στην Ένωση συνοδεύεται και από υποχρεώσεις, όχι μόνο δικαιώματα. Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να ασκεί κάθε είδους πολιτική πίεση προς την κατεύθυνση του σεβασμού των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.
Πως κρίνετε την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη οι Ευρωεκλογές να πάρουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος;
Πιστεύω βαθιά πως στις Ευρωεκλογές οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίζουν για το ποια Ευρώπη θέλουν. Δυστυχώς αυτό δεν είναι πάντα δυνατόν. Όμως δεν μπορούμε να θεωρούμε τις ευρωεκλογές σαν να είναι ένα εσωτερικό, εθνικό δημοψήφισμα.
Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την κυβερνητική του πρόταση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις Εθνικές εκλογές όταν αυτές προκηρυχθούν. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει ουσιαστικά να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα που είναι οι βαθύτατα συντηρητικές, και υπονομευτικέ ς για την επιτάχυνση της πολιτικής ενοποίηση της Ευρώπης του κ. Βέμπερ
Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του Κινήματος Αλλαγής; Και ποια είναι η βασική επιλογή που θέλετε να υπηρετήσετε;
Ο μικρός δικομματισμός ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Δημοκρατία αποδεικνύεται καταστροφικός για τον τόπο καθώς βασίζεται στην μισαλλοδοξία και τη στείρα σύγκρουση. Στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι η ανατροπή αυτού του μικρού διπολισμού που μας οδηγεί στην παρακμή, διχάζει τη χώρα και δεν προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Ο μόνος τρόπος για να ηττηθούν αυτά τα δύο κόμματα είναι η ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξής. Ένα ισχυρό αποτέλεσμα για το ΚΙΝΑΛ στις Ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο μήνυμα ότι η επίτευξη του στόχου αυτού είναι δυνατή. Αυτή είναι η επιδίωξή μας και για αυτό το λόγο αποφάσισα να είμαι υποψήφιος ξανά στις Ευρωεκλογές. Για να συμβάλλω, όπως είχα υποσχεθεί από την αρχή, με όλες μου τις δυνάμεις στην πρώτη εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας.
Η υπόθεση Νοvartis και οι χειρισμοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τι εντύπωση σας δίνουν; Και η στάση του κόμματός σας είναι ενδεδειγμένη;
Η στάση του κόμματός μας ήταν η πρέπουσα υπό τις παρούσες συνθήκες. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε την εργαλειοποίηση της δικογραφίας, πολιτικοποιώντας μια ιδιαίτερα ευαίσθητη έρευνα της δικαιοσύνης με μοναδικό στόχο να συκοφαντήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του, εξαιρώντας τη δική του περίοδο διακυβέρνησης. Επέλεξε την σκανδαλολογία και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, καθυβρίζοντας και σπιλώνοντας υπολήψεις αθώων ανθρώπων όπως ο κ. Πικραμένος, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουτρουμάνης. Το μόνο που κατάφερε είναι να κλονίσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και τελικά απέναντι στην ίδια την δημοκρατία.
Σε αυτού του είδους τα σκάνδαλα η δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της ανεξάρτητη και χωρίς κανενός είδους παρεμβάσεις, ώστε να τιμωρούνται όσοι έβλαψαν το δημόσιο.
Τι εικόνα αποκομίζετε από τις επισκέψεις που κάνετε ανά την Ελλάδας; Είναι εφικτή η εκλογική επιτυχία του Κινήματος Αλλαγής;
Το Κίνημα Αλλαγής ξεκινάει έχοντας ως βάση το 8% που συγκέντρωσε η ΕΛΙΑ στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, σε πολύ δύσκολες συνθήκες και έχοντας αντιμετωπίσει την κυβερνητική φθορά. Με μία κυβέρνηση η οποία στηρίζεται σε μία ιδεολογικά αντιφατική πλειοψηφία και μία αλαζονική και όλο πιο συντηρητική Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν οι συνθήκες για ένα αποτέλεσμα που θα επιβεβαιώσει ότι η Δημοκρατική Παράταξη επανέρχεται στο προσκήνιο. Ένα διψήφιο ποσοστό στις Ευρωεκλογές θα δώσει την κατάλληλη ώθηση στο Κίνημά μας ώστε να προχωρήσουμε στην ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.
Είπατε προσφάτως ότι «δεν θα πρέπει η Χρυσή Αυγή να πάρει τη Τρίτη εντολή». Τι σημαίνει;
Είναι το αυτονόητο καθήκον κάθε προοδευτικού πολίτη. Φανταστείτε το ενδεχόμενο τις ημέρες που θα ακολουθήσουν των εθνικών εκλογών, κανένα κόμμα να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και η Χρυσή Αυγή να είναι τρίτο κόμμα. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να βρεθούμε με τον κ. Μιχαλολιάκο, εκπρόσωπο μίας νεοναζιστικής συμμορίας και όντας υπόδικο για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, να λαμβάνει την τρίτη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο και στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην επιτρέψουμε να γίνει πραγματικότητα
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου