Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Για την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ στους προσκόπους …



Την Κυριακή, 5 Μαΐου 2019, στις 11.00, στην λέσχη του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης (Μαρίνου Αντύπα 1, 57001 ΘΕΡΜΗ, δίπλα στο γήπεδο μπάσκετ) ο συνταξιούχος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Αγροτική Κοινωνιολογία) κ Γεώργιος Δαουτόπουλος θα μιλήσει με θέμα: ΤΟΠΙΚΗ (κοινοτική) ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Το αντικείμενο της ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για το μέλλον στην κοινωνία της γνώσης, μετά από 70 χρόνια ειρήνης στην περιοχή του πλανήτη μας. Και είναι ακόμα ποιο ενδιαφέρον σε κοινωνίες που ανασυντάσσονται μετά από ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας τους.
Το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας για ανάπτυξη είναι πολύ πρόσφατο. Σχεδόν μηδαμινό σε σχέση με τις έντεκα χιλιάδες (11.000) χρόνια από τότε που ο άνθρωπος πραγματοποίησε το πρώτο του μεγάλο άλμα (ή το πρώτο κύμα κατά τον αμερικανό κοινωνιολόγο και μελλοντολόγο Alvin Tofler), εξημερώνοντας τα πρώτα κατοικίδια ζώα και σπέρνοντας τα πρώτα φυτά. Το δεύτερο κύμα ταυτίζεται με τη βιομηχανική επανάσταση και το τρίτο με την επικράτηση της τεχνολογίας της πληροφορικής, που ζούμε σήμερα.
Ο όρος ανάπτυξη (development), όπως αναγράφει ο καθ Γ. Δαουτόπουλος, που είναι τόσο διαδεδομένος στην σημερινή εποχή, είναι ένας πολύ νεόκοπος όρος, αφού άρχισε να χρησιμοποιείται μόλις μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η φτώχεια των χωρών υπέθεσαν ότι αποτελούσε απειλή για τις πλούσιες χώρες και τον συνασπισμό των «ελευθέρων κρατών» και με πολιτικά κριτήρια προωθήθηκε η ανάπτυξη. Το έργο της ανάπτυξης υπεραπλουστευμένα έγκειτο στην απομόνωση των κύριων εξωγενών μεταβλητών και την εφαρμογή των τεχνικών ανάπτυξης όπως έγινε στις ανεπτυγμένες χώρες. Νομίζω ότι αυτό εφαρμόσθηκε μέχρι και σήμερα στην περίπτωση της Ελλάδας και του ΔΝΤ. Κύρια εργαλεία αυτής της ανάπτυξης ήταν (είναι?) η αξιοποίηση της αποταμίευσης, η ταχεία δημιουργία βιομηχανικού κεφαλαίου και η ξένη κεφαλαιακή βοήθεια … Έτσι η ανάπτυξη έχει έκφραση κάποιους αριθμούς της μορφής +2% ανάπτυξη ή -0,7% ανάπτυξη ετησίως στα οικονομικά κάποιου κράτους.
Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί υπερβολικά μεγάλη σημασία στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ιδιαίτερο Επίτροπο και Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης- FEDER, με πολλά διαθέσιμα χρήματα. Στην Ελλάδα η Περιφερειακή Ανάπτυξη είναι μια κεντρικά σχεδιαζόμενη ανάπτυξη κυρίως με έργα υποδομής.
Ο Ινδός ποιητής Rabindranath Tagore γράφει: «Οι περισσότεροι από εμάς που ασχολούμαστε με τα προβλήματα της φτώχειας πιστεύουμε ότι αυτή μπορεί να ξεπερασθεί με εντατικοποίηση της παραγωγικής προσπάθειας. Ξεχνάμε ότι προκαλεί συγχρόνως τόσο την εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πόρων όσο και της ανθρωπιάς. Δίνει υπέρμετρες ευκαιρίες για κέρδη στους λίγους σε βάρος των πολλών. Η τροφή είναι εκείνη που τρέφει και όχι τα χρήματα, είναι η γεμάτη ζωή που κάνει κάποιον ευτυχισμένο και όχι το γεμάτο πορτοφόλι»
Η «Τοπική Ανάπτυξη», από το 1974 (λίγο μετά την Σύσκεψη για το Περιβάλλον του ΟΗΕ) δεν ορίζεται ως αποκλειστικό θέμα οικονομικό, ούτε αντικείμενο μιας ελίτ επιστημόνων ή εξουσιών (τεχνοκράτες, δημόσιοι υπάλληλοι, εκλεγμένοι κλπ), αλλά των πολιτών.
Επιτέλους αναγνωρίζεται η ανάγκη να προέχει ο άνθρωπος στην έννοια ανάπτυξη. Ήδη από το 1976 αναγνωρίζουν όλοι τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά όπως φαίνεται ακόμα και σήμερα στην σύγχρονη Ελλάδα προτιμάται να ευημερούν οι αριθμοί και όχι η ευτυχία των ανθρώπων. Ακόμα και τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου –ΕΚΤ τα παίρνει η ελληνική κυβέρνηση και τα μοιράζει σε διάφορες προτεραιότητες για να καλύψουν πολιτικές ανάγκες και όχι για την ενίσχυση της συμμετοχής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και όχι υπέρ του ρόλου που μπορούν να παίξουν οι πολίτες και οι οργανώσεις τους στην τοπική ανάπτυξη.
Ο καθ Γ. Δαουτόπουλος ορίζει στο βιβλίο ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (σελ 29) την ΤΟΠΙΚΗ (Κοινοτική) ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ήδη από το 1986, ως, «Σχεδιασμένη αλλαγή σε κοινοτικό επίπεδο, που αποβλέπει στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού και μπορεί να υποβοηθηθεί από ένα φορέα αλλαγής, σε τρόπο ώστε να επιτευχθεί η μεγίστη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων τόσο στον προσδιορισμό του περιεχομένου του τοπικού προγράμματος αλλαγής, όσο και στην διαδικασία υλοποίησής του».
Το θέμα αφορά όλους τους κατοίκους της περιοχής, μεμονωμένα ή ως συλλογικότητες, αλλά και τους φορείς της περιοχής, και για αυτό η πρόσκληση είναι ανοικτή προς όλους τους κατοίκους της περιοχής την Κυριακή, 5 Μαΐου 2019, στις 11.00 στην Λέσχη των Προσκόπων (Μ. Αντύπα 1, Θέρμη).
Στην συνάντηση της Κυριακής, 21/4/2019, μετά από προτάσεις των κκ Γ. Μακαδασόπουλου, Γ. Αντωνιάδη αι Δ. Μιχαηλίδη, καθορίσθηκε ότι η συνάντηση της Κυριακής, 2 Ιουνίου 2019, στις 11.00, θα έχει θέμα την ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, με εισηγητή τον κ Νικόλαο Νικολαΐδη και μια προσέγγιση στο ZERO WASTE με την κα Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου, ενώ στις 7 Ιουλίου 2019, το θέμα είναι: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ αι ο τωρινός κύλος ολοκληρώνεται με την 1 Αυγούστου 2019, την Παγκόσμια Ημέρα Προσκοπικής Μαντήλας, όπου καλούνται όλοι όσοι έδωσαν την προσκοπική τους υπόσχεση στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης να «βγάλουν» μια φωτογραφία με τα ρούχα τους, όπου θα βρίσκονται στις 1 Αυγ 2019, και να την αναρτήσουν στο facebook στον ομαδικό χώρο «Ναι… Ήμουν και εγώ πρόσκοπος στο 1ο Θέρμης!» www.facebook.com/groups/131196790236544/.
Η προσπάθεια για την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, όπως συζητήθηκε και αποφασίσθηκε θα πρέπει να καλύπτει όλο τον Δήμο Θέρμης (δηλαδή όχι μόνο το παλιό Σέδες), ενώ συζητήθηκε και η ανάγκη για ένα Κοινοτικό Κέντρο με την αναγνωρισμένη μεθοδολογία του προσκοπισμού και την άριστη τεχνογνωσία των εθελοντών βαθμοφόρων κοινοτικής ανάπτυξης, που ένα προσχέδιο της πρότασης θα μπορούσε να συζητηθεί σε επόμενες συνεδριάσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας.
Σε σχέση με τους «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ 2030» οι έλληνες πρόσκοποι έρχονται σε επαφή και πράξη, έμμεσα ή άμεσα, μέσω των προσκοπικών προγραμμάτων με τους SDGs, και ειδικότερα με την Προστασία Περιβάλλοντος, με την Τοπική Κοινωνία, με την Ισότητα, με την Πολιτιστική Κληρονομιά, με την Πολιτική Προστασία και με πολλές άλλες. Ο Προσκοπισμός βοηθά τους νέους & νέες να γίνουν ενεργοί πολίτες.
Την Κυριακή, 5 Μαΐου 2019, στις 11.00, στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης προσκαλούνται όλοι, και συλλογικότητες, στην εισήγηση του συντ. καθ Γεώργιου Δαουτόπουλου: ΤΟΠΙΚΗ (κοινοτική) ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου