Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Αφωνη, αμήχανη και λίγη η Ευρώπη για τις δραματικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα...


Αρκετές ώρες έχουν περάσει από τη στιγμή που όλα τα παγκόσμια δίκτυα άρχισαν να καλύπτουν εκτενώς ακόμη ένα κεφάλαιο στην εσωτερική σύγκρουση που επικρατεί στη Βενεζουέλα, μία απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χουάν Γουαϊδό με την ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων κρατών της Λατινικής Αμερικής.

Μπορεί οι μέχρι στιγμής εξελίξεις να μην είναι τόσο ανατρεπτικές όσο θα ήλπιζε ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, όμως πρόκειται για παγκοσμίου βεληνεκούς είδηση.

Άλλωστε, από νωρίς, τα περισσότερα ΜΜΕ μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό τα τεκταινόμενα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει φωτιά και αρκετοί ηγέτες κρατών έχουν σπεύσει να πάρουν θέση για την αντιπαράθεση.

Ποιος λείπει; Η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση (σ.σ. τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές)

Εκτός από μία, μάλλον βιαστική, έως και… προεκλογική, ανακοίνωση του Αντόνιο Ταγιάνι (απερχόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και μία αμήχανη τοποθέτηση εκ μέρους της κυβερνητικής εκπροσώπου της Ισπανίας (της μοναδικής χώρας στην Ε.Ε. που αυτή τη στιγμή έχει… μεταβατική κυβέρνηση) όλα τα υπόλοιπα κράτη και οι βασικοί θεσμοί τηρούν σιγή ιχθύος.

Που είναι ο λαλίστατος και ενεργός στο Twitter Ζαν Κλοντ Γιούνκερ;Που εξαφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ; Γιατί δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη ούτε η Άνγκελα Μέρκελ, ούτε ο Εμανουέλ Μακρόν, ούτε καν οι υπερασπιστές και ένθερμοι υποστηρικτές του Χουάν Γουαϊδό, ο οποίος προσπαθεί να ανατρέψει με στρατιωτικό τρόπο τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας; Μίας χώρας που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Αριστεράς και Δεξιάς στην Ευρώπη, όποτε βολεύει;

Και για να έχουμε καλό ερώτημα. Που είναι η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τόσο «μελάνι» έχουν χαλάσει σε άλλες περιπτώσεις για τον Μαδούρο και τη Βενεζουέλα; Μόνο το ΚΚΕ και η Λαϊκή Ενότητα έχουν τοποθετηθεί από πολύ νωρίς για τις σημαντικές αυτές διεθνείς εξελίξεις. Οι υπόλοιποι ενδεχομένως να παραμένουν σε πασχαλιάτικη ραστώνη.

Η Ευρώπη, η ευρισκόμενη σε προεκλογική περίοδο Ευρώπη, θα τοποθετηθεί, δεν θα συνεχίσει να σιωπά, όμως, ας μη γελιόμαστε, θα τοποθετηθεί ξανά τελευταία, έχοντας καταντήσει «ουρά» των εξελίξεων.

Και μία ολόκληρη ήπειρος, μία Ένωση κρατών που κόπτεται για τη δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίες θα βρεθεί για άλλη μία φορά κομπάρσος των εξελίξεων, περιμένοντας τις τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, του Βλαντιμίρ Πούτιν και των υπολοίπων «βούβαλων» της γεωπολιτικής σκακιέρας.

Υ.Γ.: Εκτός κι αν η Ευρώπη περιμένει στο ακουστικό της για να της… υπαγορεύσουν ποια στάση πρέπει να τηρήσει...

Χρήστος Καλλιμάνης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου