Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Μπριζολάκια με γλυκό κρασί, σπιτική κέτσαπ και πατάτες με μπέικον

65130730_04986_mprizoles_xoirina-mprizolakia-me-saltsa-ntomatas-k-tzintzer
Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 10 λεπτά / Αναμονή: 3 - 4 ώρες, Μαγείρεμα: περίπου 30΄ 
Υλικά (για 2 - 3 μερίδες)
  • 8 χοιρινά μπριζολάκια λαιμού, χωρίς κόκαλο, λεπτοκομμένα, με πάχος περίπου 1 εκ., καλά στεγνωμένα
Για τη μαρινάδα
  • 300 γρ. γλυκό κρασί (Μοσχάτο Σάμου, Λημνιό, Vinsanto ή άλλο της αρεσκείας μας)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού σπιτική κέτσαπ*
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδου (ή όσο θέλουμε), κοπανισμένες
  • 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, κοπανισμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο

Διαδικασία


Μαρινάρισμα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας. Βάζουμε σε ένα μεγάλο σκεύος τα μπριζολάκια και τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και το μπαχάρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα μαρινάρουμε στο ψυγείο για 3 - 4 ώρες.

Τα βγάζουμε από τη μαρινάδα, τα σκουπίζουμε με χαρτί και κρατάμε τη μαρινάδα στην άκρη.

Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή μια κατσαρόλα πλασοτέ σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μπριζολάκια για περίπου 5 λεπτά και από τις δύο πλευρές, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν και να καραμελώνουν ελαφρώς. Αν δεν χωράνε όλα μαζί, είναι προτιμότερο να τα ψήσουμε σε δύο δόσεις, μοιράζοντας ανάλογα και τα υπόλοιπα υλικά.

Τα βγάζουμε από το τηγάνι σε μια πιατέλα και προσθέτουμε στο τηγάνι τη μαρινάδα (που κρατήσαμε). Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε 100 ml νερό.

Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρει μια καλή βράση και να αρχίσει να πήζει. Ρίχνουμε μέσα τα μπριζολάκια, σείουμε το τηγάνι και αφήνουμε για 5 - 6 λεπτά ακόμη στη φωτιά, να γίνουν.

Σερβίρισμα: Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως μαζί με τη γαρνιτούρα.

Γαρνιτούρα

Πατάτες με μπέικον: Περίπου 20 λεπτά πριν γίνουν οι μπριζόλες, σοτάρουμε σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για περίπου 4 λεπτά 100 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο. Οταν πάρει χρώμα, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και το κρατάμε στην άκρη. Προσθέτουμε 1 ξερό κρεμμύδι, σε καρέ, και 3 πατάτες, κομμένες σε κύβους 2 εκ. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να απορροφήσουν οι πατάτες τα υγρά. Ρίχνουμε στο τηγάνι και το μπέικον και ανακατεύουμε.
Σπιτική κέτσαπ (500 γρ.)

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 400 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, με το χυμό τους, 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ψιλά καρέ, και 2 σκελίδες σκόρδου, κομμένες στα 2 (χωρίς την πράσινη φύτρα), να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά. Αδειάζουμε το μείγμα στο μούλτι ή στο μπλέντερ και το πολτοποιούμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού ξίδι από κρασί (ή μηλόξιδο, αν έχουμε), 2 κουτ. σούπας μέλι, 1 ξυλάκι κανέλας, 4 - 5 γαρίφαλα ολόκληρα, 5 - 6 κόκκους μπαχάρι, 1 φύλλο δάφνης, 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή, 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα σε σκόνη, 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, αλάτι και 2 - 3 σταγόνες  ταμπάσκο (προαιρετικά). Σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει η σάλτσα. Είναι έτοιμη όταν έχει συμπυκνωθεί και μείνει η μισή ποσότητα της αρχικής.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου