Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Ομιλία της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο




«Το νομοσχέδιο, έρχεται να υλοποιήσει κατά γράμμα την προεκλογική δέσμευση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και νυν πρωθυπουργού, όταν έλεγε επί λέξει ότι "θα σαρώσουμε σαν οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα".
Η τεράστια διαφορά μας όμως, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι εσείς εμπόδια θεωρείτε ακριβώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Θεωρείτε εμπόδια τα εργασιακά δικαιώματα. Θεωρείτε εμπόδιο το σεβασμό στο περιβάλλον. Θεωρείτε εμπόδιο την ανάδειξη της αρχαιολογικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Θεωρείτε εμπόδια τον προληπτικό έλεγχο, τους βαθμούς όχλησης, τους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όλα αυτά είστε πρόθυμοι -και το πράττετε με αυτό το νομοσχέδιο- να τα θυσιάσετε στον βωμό του κέρδους και της δήθεν ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα στη Βουλή, στη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τίτλο: «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».

«Επενδύω στην Ελλάδα» τίτλος νομοσχεδίου για διαφημιστική μπροσούρα
Σχολιάζοντας τον τίτλο του νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα» η κα Σκούφα επεσήμανε πως εάν δεν είχαν το κείμενο των επτακοσίων ογδόντα σελίδων μπροστά τους και κάνανε ένα γκάλοπ στην αγορά και ρωτούσαν τους συμπολίτες, τους ανθρώπους, τι καταλαβαίνουν και τι φαντάζονται κάτω από τον τίτλο: «Επενδύω στην Ελλάδα», το 80% θα απαντούσε ότι είναι μια διαφημιστική μπροσούρα και μάλιστα πολύ φθηνής και κακής ποιότητας και δεν ταιριάζει ως τίτλος σε ένα νομοσχέδιο της Ελληνικής Βουλής. «Μας θυμίζει διαφημιστικές καμπάνιες που βλέπουμε στο μέτρο της Γερμανίας με κάτι βλαχομπαρόκ στοιχεία «Ιnvest in Greece» «Welcome in Greece» και όλα αυτά» είπε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κατακρεουργείτε και παρουσιάζετε την πιο άσχημη εικόνα της χώρας μας»
«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ουσιαστικά κατακρεουργείτε και παρουσιάζετε την πιο άσχημη εικόνα της χώρας μας, λες και οι επενδυτές δεν θα θελήσουν ή δεν θέλουν να έρθουν να επενδύσουν εδώ. Γιατί ως χώρα έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, έχουμε μια σπουδαία γεωπολιτική θέση, έχουμε πολύ πλούσια υπεδάφη, έχουμε πολύ καλά καταρτισμένο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό» σημείωσε η κα Σκούφα.
«Θυσία η ανάπτυξη στο βωμό του κέρδους και της δήθεν ανάπτυξης»
«Το προκείμενο νομοσχέδιο, όμως, έρχεται και να υλοποιήσει κατά γράμμα την προεκλογική δέσμευση του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και νυν Πρωθυπουργού, όταν έλεγε επί λέξη ότι θα σαρώσουμε σαν οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα. Η τεράστια διαφορά μας, όμως, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι εσείς εμπόδια θεωρείτε ακριβώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Θεωρείτε εμπόδια τα εργασιακά δικαιώματα. Θεωρείτε εμπόδια τον σεβασμό στο περιβάλλον. Θεωρείτε εμπόδιο όχι τη χαντάκωση της αρχαιολογικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά την ανάδειξή της. Θεωρείτε εμπόδια τον προληπτικό έλεγχο, τους βαθμούς όχλησης, τους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όλα αυτά είστε πρόθυμοι -και το πράττετε με αυτό το νομοσχέδιο- να τα θυσιάσετε στον βωμό του κέρδους και της δήθεν ανάπτυξης.
Όλα αυτά τα χρόνια η άναρχη, για παράδειγμα, δόμηση  των μεγαλουπόλεων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης -το τονίζω, η άναρχη- η χωρίς σχέδιο δόμηση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 δεν σας έβαλαν μυαλό; Θέλετε να μετατρέψετε πάλι εν έτει 2019, γυρίζοντας μας πενήντα χρόνια πίσω, τη χώρα σε ένα απέραντο γήπεδο, με ένα φθηνό κάλεσμα του «μπάτε σκύλοι αλέστε» και αντί για «Επενδύω στην Ελλάδα» να έχουμε το «Αλωνίζω στην Ελλάδα»;
«Πετάτε το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα στον κάλαθο των αχρήστων»
Δεν βλέπουμε, όπως αναφέρθηκε και στην Επιτροπή, καθόλου στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθόλου στήριξη επιχειρήσεων με ένταση γνώσης, καθόλου στήριξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, καθόλου στήριξη της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Θέλετε, λοιπόν, επενδύσεις, ξαναλέω, με κίονες, με βλαχομπαρόκ στοιχεία και να πετάμε το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα στον κάλαθο των αχρήστων;
Και επίσης, ποια λογική υπαγορεύει με το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου όλες ανεξαιρέτως οι ΣΔΙΤ, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να εντάσσονται αυτοδίκαια στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων; Δηλαδή, όταν με ΣΔΙΤ οι δήμοι δίνουν σε ιδιώτες τα σκουπίδια τους, που έχουμε άρθρο και για αυτό, αποτελεί επενδυτική επιχειρηματική δραστηριότητα που πρέπει μάλιστα να χρηματοδοτηθεί μέσω του αναπτυξιακού νόμου και με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων;
Δεν έχετε κανένα συνολικό σχεδιασμό στην ανάπτυξη, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Το μόνο που κάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι τυχάρπαστα να υπακούτε σε εντολές και οδηγίες της εκλογικής σας πελατείας. Όπως ακριβώς το λέω, της εκλογικής σας πελατείας.
Με ποια λογική επίσης, για παράδειγμα, θεωρούνται οι ταχυμεταφορές, τα delivery, αναπτυξιακά επενδυτικά σχέδια; Τι προσφέρουν; Προσφέρουν προϊόντα νέας τεχνολογίας; Προσφέρουν υπηρεσίες έντασης γνώσης; Ή οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές με τα κορτσούδια να βγαίνουν με τα βραχιόλια και τα πλουμιστά φορέματα, έχουν αναπτυξιακή προοπτική και δικαιούνται ως εκ τούτου να μπουν σε έναν αναπτυξιακό νόμο;
Το νομοσχέδιο κατακρεουργεί βασικές αρχές του εργατικού δικαίου
«Το νομοσχέδιο, όμως, για να το ακούσει ακόμα μία φορά ο ελληνικός λαός, κατακρεουργεί βασικές αρχές του εργατικού δικαίου, όπως την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Ουσιαστικά, βάζετε δήθεν εξαιρέσεις συγκεκριμένων επιχειρήσεων, που μπορεί να αποφασιστεί ποιες θα είναι αυτές και με απόφαση Υπουργού τώρα. Έτσι, πάω εγώ, γιατί έχω κολλητό τον Άδωνι Γεωργιάδη, και του λέω «δεν έχω τα αντικειμενικά οικονομικά κριτήρια για να αποδείξω ότι η επιχείρησή μου πάει για πτώχευση. Πρέπει να γίνει μια διευκόλυνση, διαφορετικά θα χαθούν οι θέσεις εργαζομένων». Γιατί αυτό το επιχείρημα μας λέτε, ότι εάν δεν εξαιρέσουμε αυτές τις επιχειρήσεις, εάν δεν τις στηρίξουμε στο να δίνουν μισθούς πείνας, τότε θα χαθούν και οι θέσεις των εργαζομένων.
Και εγώ θέλω ευθαρσώς να πω: Βγείτε έξω και ρωτήστε τους εργαζόμενους αν πραγματικά προτιμούν να δουλεύουν με μισθούς πείνας ή αν θέλουν πραγματικά αξιόλογες και αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Θέλετε να γενικεύσετε το καθεστώς της άναρχης αγοράς εργασίας. Θέλετε να γενικεύσετε τους μισθούς πείνας. Θέλετε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε ειδική οικονομική ζώνη, ακριβώς για να διευκολύνετε μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, τις μεγάλες επενδύσεις, και κατά τα άλλα πετώντας τους εργαζόμενους έρμαια και χωρίς καμία διαπραγματευτική δυνατότητα.
Μας λέτε ότι η εξαίρεση επιχειρήσεων ισχύει στην Ευρώπη. Είναι ψέμα. Στις μισές χώρες της Ευρώπης ισχύει το καθεστώς όπως το έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχουν καθολική ισχύ και εφαρμογή και στις άλλες όπου ισχύει το optout, αυτές οι εξαιρέσεις των επιχειρήσεων συμφωνούνται μεταξύ εργοδοτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων».
Η Πιερία, τα χωρικά σχέδια και τα παράλογα
«Σε τι άλλο να πρωτοαναφερθώ; Στα ειδικά χωρικά σχέδια; Αυτό -για να το καταλάβουν οι συμπολίτες μου οι Πιερείς- σημαίνει ότι στον Βαρικό, που έχει τεράστια αγροτική έκταση, χαρακτηρισμένη ως αγροτική τεράστια έκταση, έρχεται ο x επενδυτής και λέει στον Υπουργό «στην τάδε τεράστια αγροτική έκταση εγώ θέλω να στήσω ένα πολυκατάστημα, ένα γιγαθήριο». Τσακ, βγαίνει η απόφαση με τη μία.
Παραχώρηση νευραλγικών τομέων ανταποδοτικών υπηρεσιών
Άφησα τελευταίο κάτι πάρα πολύ σημαντικό που αφορά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Είστε έτοιμοι και με συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου -και μάλιστα χωρίς να απαιτείται η επαρκής αιτιολόγηση της εκτάκτου ανάγκης- εκχωρείτε βασικούς, νευραλγικούς τομείς ανταποδοτικών υπηρεσιών, όπως την καθαριότητα στους δήμους, τη συντήρηση των χώρων πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού. Όλες αυτές είστε πρόθυμοι και τις δίνετε σε ιδιώτες.
Επιτέλους, βγείτε έξω στα καφενεία και στην αγορά και ακούστε τις ανάγκες της κοινωνίας.

Δείτε εδώ το βίντεο από την ομιλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου