Προετοιμασία: 15' Ψήσιμο: 1 ώρα
Υλικά για 4 - 6 μερίδες
- 1 κοτόπουλο, περίπου 1.600 γρ., ολόκληρο, καθαρισμένο και καλά πλυμένο
- 600 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα, καλά πλυμένα, κομμένα στη μέση και χωρίς το κουκούτσι
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
Για το άλειμμα
- O χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
- 2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού, ψιλοκομμένα (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ), ή 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας, αραιωμένο με 1 κουτ. σούπας ζεστό νερό
- 60 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, στη λειτουργία του αέρα. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και απλώνουμε με τα δάχτυλά μας το σκόρδο εξωτερικά και εσωτερικά. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το άλειμμα.
Παίρνουμε 2 κουτ. σούπας από το άλειμμα και αλείφουμε το κοτόπουλο, αν μας είναι εύκολο και κάτω από το δέρμα, προσεκτικά όμως, για να μη σχιστεί.
Bάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί και σκορπίζουμε γύρω του τα δαμάσκηνα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο άλειμμα τα δαμάσκηνα, τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε και 100 ml νερό.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Αν αρχίσει να παίρνει έντονο χρώμα πριν ψηθεί, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το κοτόπουλο με τα δαμάσκηνα μέσα στο φούρνο, με μισάνοιχτη όμως την πόρτα, να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Συνοδεύουμε με αφράτο πιλάφι και πράσινη σαλάτα με καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Στο ποτήρι μας Δοκιμάστε ένα φινετσάτο, διακριτικό Viognier από τον ελληνικό αμπελώνα και αφήστε τα αρώματά του να συμπληρώσουν τη γλύκα του πιάτου.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου