Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Σενάρια τρόμου για την ελληνική οικονομία...


Εφιαλτικές είναι οι πρώτες προβλέψεις των ξένων οίκων αξιολόγησης για το μέγεθος της ζημιάς της ελληνικής οικονομίας από τον κορονοϊό. Αν επιβεβαιωθούν οι μαύρες εκτιμήσεις της Morgan Stanley για ύφεση 5,3% φέτος, τότε σε σχέση με τον στόχο για ανάπτυξη 2,8%, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2020, οι απώλειες για το ΑΕΠ θα είναι 8,1%.

Η αναγωγή της πρόβλεψης συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε δισεκατομμύρια οδηγεί σε εκτιμήσεις για απώλειες 15,3 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή από 1 έως 2 δισ. ευρώ τον μήνα στο διάστημα που ακολουθεί ώς το τέλος του έτους.

Είναι ένα σενάριο τρόμου που ισοδυναμεί με την απόλυτη καταστροφή για την ελληνική οικονομία, η οποία, μην έχοντας προλάβει να εξέλθει από τις μυλόπετρες των μνημονίων, έρχεται να συνθλιβεί από την πανδημική κρίση.


Χειρότερα από το 2012

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το μέγεθος της επιβράδυνσης του ΑΕΠ, αρκεί κανείς να το συγκρίνει με αυτό που συνέβη στη χώρα στα χρόνια των προγραμμάτων της βίαιης οικονομικής προσαρμογής. Η ελληνική οικονομία το 2012 κατέγραψε τη μεγαλύτερη ζημιά στο ΑΕΠ, με το ποσοστό της ύφεσης σε ετήσια βάση να φτάνει το 7,3%. Μεταξύ, βέβαια, των τριμήνων η πτώση στο ΑΕΠ ήταν πολύ μεγαλύτερη, ενώ σωρευτικά στα οκτώ χρόνια των μνημονίων η ύφεση ήταν πάνω από 25%.

Το θετικό είναι ότι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ενημερώνει τους πελάτες της ότι η επιδείνωση στα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι προσωρινή και ότι από του χρόνου θα έχουμε ραγδαία ανάκαμψη.

Η Morgan Stanley τοποθετεί στο 6,3% τον πήχη για την ανάπτυξη το 2021, που σημαίνει ότι η μεταβολή στο ΑΕΠ θα είναι πολύ μεγαλύτερη και θα καλύψει ακόμη και τη φετινή πτώση. Δεν γνωρίζουμε εάν σε όρους εισοδημάτων φανεί αυτή η ανάκαμψη και στο πορτοφόλι του μέσου Ελληνα, όπως δηλαδή συνέβη με τα μνημόνια: η οικονομία ανέβασε ταχύτητα αλλά οι μισθοί παρέμειναν καθηλωμένοι στα προ κρίσης επίπεδα.


Η πορεία του χρέους

Σε ό,τι αφορά την πορεία των υπόλοιπων δεικτών, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το 2021 ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικό έδαφος στο 0,3% ενώ το δημόσιο χρέος από το 189,3% του ΑΕΠ θα μειωθεί και πάλι στο 174,3%.

Σε λιγότερο σκούρο φόντο κινούνται οι εκτιμήσεις της Citigroup για την ελληνική οικονομία. Προβλέπει ύφεση 1,4% για φέτος ή 4,2% σε σύγκριση με τον ελληνικό στόχο για ανάπτυξη 2,8%, με το εύρος της συρρίκνωσης σε δισεκατομμύρια να προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ. Δηλαδή δεν θα πιάσει τα 190 δισ. ευρώ, που είναι η φετινή εκτίμηση της κυβέρνησης για το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές), και σύμφωνα με το (…ήπιο) σενάριο της Citi θα υποχωρήσει κάτω από τα 175 δισ. ευρώ. Οσο δηλαδή ήταν και το 2018. Για το 2021 ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 1,5%.

Είναι σαφές ότι όσο θα μεγαλώνει το μέτωπο του κορονοϊού, τόσο θα τσακίζεται το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν προκαλώντας νέα απογείωση της ανεργίας, παράλληλα με την ισοπέδωση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης για στασιμότητα φέτος δεν έχει καμία τύχη αφού ο κορονοϊός έχει αρχίσει ήδη να τη ροκανίζει…

Μάριος Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου