Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Οι 18 περιοχές στη χώρα με υψηλό ιικό φορτίο...


 Τρεις εβδομάδες μετά τη γενική καραντίνα που επέβαλε η κυβέρνηση, οι μολύνσεις από τον Covid-19 εξακολουθούν να κινούνται σε τετραψήφιο αριθμό, μακριά από το στόχο των 500 κρουσμάτων που έχουν θέσει οι επιδημιολόγοι ως αποδεκτό για χαλάρωση των μέτρων.

Τα... στοιχεία του τελευταίου 24ωρου που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ φανερώνουν τη συνεχιζόμενη διασπορά της νόσου σε όλη την Ελλάδα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά να κάνει γνωστές τις 18 από τις 74 περιοχές της χώρας όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.

Αυτές οι περιοχές με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής: η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα.



«Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή», επισήμανε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον ανέφερε ότι ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, δηλαδή στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η Πάτρα

Ειδικότερα για την Πάτρα,  ο πρωθυπουργός είχε τονίσει την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της εορτής του πολιούχου Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Δήμαρχο της πόλης, Κώστα Πελετίδη ζητώντας του ο δήμος να συμβάλει στα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

 «Είναι γνωστό ότι οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό δεν είναι αντικείμενο του δήμου, αλλά της μητρόπολης. Εμείς ήδη έχουμε λάβει μέτρα για να μην στηθούν πάγκοι μικροπωλητών κ.λπ.», του απάντησε ο Δήμαρχος Πατρέων.

Ο Κ. Πελετίδης τόνισε πως «δεν πρέπει να δούμε κι εδώ εικόνες όπως εκείνες που είδαμε στον εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου» και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή, οι συμπολίτες μας να μη διοργανώσουν εορτασμούς στα σπίτια τους, γιατί είναι δύσκολο να τηρηθούν υγειονομικά μέτρα σε ένα τέτοιο περιβάλλον».

Οι γιορτές των Χριστουγέννων

Το θέμα έχει απασχολήσει ολόκληρη την Ευρώπη με τους ειδικούς επιστήμονες να παραμένουν επιφυλακτικοί και τις κυβερνήσεις να ζυγίζουν τη οικονομική χασούρα από μια πιθανή παράταση του lockdown την περίοδο των εορτών.

 Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και στην Ελλάδα. Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για την άρση του lockdown και το τι θα ισχύει την περίοδο των γιορτών, ο Ν. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή ενώ κατέστησε σαφές ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως άλλωστε σε όλη την Ευρώπη, όπως άλλωστε σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη. Επιπλέον υπογράμμισε ότι «για τις επόμενες 10 ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο» την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι φωνές πως οι αυστηροί περιορισμοί μπορεί να «τραβήξουν» και πέρα της 7ης Δεκεμβρίου.

«Η κυβέρνηση αναλύει και αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα, όπως κάνει από την αρχή της πανδημίας, πάντα με μοναδικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας όλων μας, πάντα με μοναδικό γνώμονα τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν και που δίνουν μάχη για τη ζωή τους», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δραματικές στιγμές στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας

Με τα κρούσματα σχεδόν καθημερινά να είναι πάνω από 2.000 και τους διασωληνωμένους να έχουν ξεπεράσει τους 600 η κραυγή αγωνίας που στέλνουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό είναι σχεδόν καθημερινή, ωστόσο  ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας δεν έδειξε να συγκινείται από τις εκκλήσεις των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας για βοήθεια, λέγοντας (OPEN) πως «δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας. Εχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας και έχει πρόβλημα όλος ο νομός που πιέζεται λόγω διασποράς του κορονοϊού».


Μάλιστα, δεν δίστασε να επαναλάβει το αφήγημα περί ατομικής ευθύνης λέγοντας το εξής: «Προφανώς πρέπει να αναρωτηθούμε άλλη μία φορά -το λέω για ακόμα μία φορά- πώς αντιμετωπίσαμε τους υγειονομικούς κανόνες και τα πρωτόκολλα τον τελευταίο ένα δύο μήνες για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο στη Δράμα».

Ανησυχητικά είναι και τα μηνύματα που φθάνουν από την Αλεξανδρούπολη. Το Σωματείο Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου (ΣΥΚΝΕ) καταγγέλλει την επικίνδυνη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο κάνοντας λόγο για συνύπαρξη ασθενών με κορονοϊό και ασθενών με άλλες παθήσεις, αλλά και για διακοπές στην παροχή οξυγόνου.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν η ασφυκτική πίεση έχει ως αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για ανάπτυξη ακόμη 6 κλινών ΜΕΘ στον χώρο των χειρουργείων, καθώς ήδη στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 100 ασθενείς με Covid-19 εκ των οποίων 21 διασωληνωμένοι.

Υπό πίεση και τα νοσοκομεία στην Αττική

«Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας» ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Βάνα Παπαευαγγέλου.


Τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Ειδικότερα:

Στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς 14 κλίνες.
Στο ΝΙΜΙΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες.
Στο ΕΛΠΙΣ: 5 ασθενείς στις 6 κλίνες.
Στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 7 ασθενείς στις 11 κλίνες
Στο ΣΩΤΗΡΙΑ: 71 ασθενείς στις 79 κλίνες.
Στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ: 29 ασθενείς στις 32 κλίνες. Υπάρχει ακόμη μια ΜΑΦ 12 κλινών που νοσηλεύεται μόνο ο αρχιεπίσκοπος.
Στο ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 8 Ασθενείς στις 12 κλίνες.
Στο ΑΤΤΙΚΟ: 23 ασθενείς στις 23 κλίνες. [Ετοιμάζεται η καρδιοχειρουργική μονάδα ως ΜΕΘ κορονοϊού 8 κλινών].
Στο ΘΡΙΑΣΙΟ: 8 ασθενείς στις 8 κλίνες. [Eτοιμάζεται νέα ΜΕΘ 4 κλινών]
Η μείωση των κρουσμάτων «έχει μικρότερο ρυθμό από αυτό που αναμέναμε» υποστήριξε η κ. Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. «Αν και έχουμε σαφή μείωση στα νέα κρούσματα, αυτό συμβαίνει με χαμηλότερο ρυθμό» πρόσθεσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου