Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Η Ελληνίδα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και οι άλλες γυναίκες του Μπάιντεν

 

Αυτή την περίοδο έχει αναλάβει και επικεφαλής της ομάδας που χειρίζεται την προβολή και όλη τη διαδικασία επικύρωσης, των υπουργών της νέας κυβέρνησης από τη Γερουσία, μια ευαίσθητη διαδικασία ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν την πλειοψηφία στο Σώμα (κάτι που θα κριθεί στις επαναληπτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 5 Ιανουαρίου στην Τζόρτζια).

Ωστόσο, η Ψάκι, που θα είναι σε καθημερινή βάση το πρόσωπο της κυβέρνησης Μπάιντεν, δεν είναι η μόνη γυναίκα της ενημέρωσης. Ολόκληρο το επιτελείο του Λευκού Οίκου στον νευραλγικό αυτό τομέα, από τη διευθύντρια επικοινωνίας, την εκπρόσωπο, αλλά και την αναπληρώτρια εκπρόσωπο, συνολικά επτά γυναίκες θα αναλάβουν το έργο της προβολής του έργου και της διαχειρισης των όποιων δυσκολιών προκύψουν στην πορεία της προεδρίας Μπάιντεν.

Η έμφαση στην ισότητα μεταξύ των φύλων δεν περιορίζεται φυσικά στον τομέα της επικοινωνίας. Πολλές είναι οι ηχηρές επιλογές του Τζο Μπάιντεν που έχουν εκπέμψει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ισότητας των φύλων, με πρώτη φυσικά την γερουσιαστή Κάμαλα Χάρις ως αντιπρόεδρο, ενώ τις τελευταίες ημέρες ανακοίνωσε τον διορισμό της πρώην προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, Τζάνετ Γιέλεν, ως νέας υπουργού Οικονομικών, και της Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ ως μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομίας, εκτός της Γιέλεν, γυναίκες θα είναι και οι επικεφαλής του Γραφείο Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, όπως και του τριμελούς Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του προέδρου.

Σε αντίθεση, δε, με κάποιες άλλες περιπτώσεις γυναικείων επιλογών από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν διόρισε σε κρίσιμες θέσεις γυναίκες των οποίων η εμπειρία και οι ικανότητες δεν αμφισβητούνται από κανέναν.

Ο νέος πρόεδρος δείχνει αποφασισμένος να αφήσει το αποτύπωμά του στο οικοδόμημα της ισότητας των φύλων. Όπως είχε δεσμευθεί να επιλέξει γυναίκα για αντιπρόεδρο, έτσι έχει δεσμευθεί ότι εάν του δοθεί η ευκαιρία να διορίσει μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα επιλέξει μαύρη γυναίκα.

Οι επιλογές γυναικών αντανακλούν και μια πολιτική πραγματικότητα, καθώς οι γυναίκες ψηφοφόροι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη νίκη του δημοκρατικού υποψήφιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου