Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

ΟΑΕΔ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το επίδομα των 400 ευρώ - Ποιοι το δικαιούνται

Σήμερα, Παρασκευή, μετά τις 3 το μεσημέρι ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ, για την κατάθεση αιτήσεων των δικαιούχων του επιδόματος των 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 17 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή ΟΑΕΔ στη διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous



Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από την 1 Μαρτίου έως και τις 25 Νοέμβριου 2020, παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 25 Νοεμβρίου και δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ που καταβλήθηκε το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2020.

Η καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, γίνεται μετά την καταχώριση IBAN και κατόπιν ελέγχου και έγκρισης από τον ΟΑΕΔ.

Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιείται από τον ΟΑΕΔ, κατόπιν έγκρισης από το ΔΣ του Οργανισμού, μετά από οίκοθεν έλεγχο στο μητρώο ανέργων και σχετική εισήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων.

Από τον οίκοθεν έλεγχο του ΟΑΕΔ διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

α) Η διατήρηση της ιδιότητας του μακροχρόνια ανέργου κατά τη δημοσίευση της παρούσας,

β) το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,

γ) ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου,

δ) ο αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑMΚΑ),

ε) ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),

στ) ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Οι δικαιούχοι οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ.

Η καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ολοκληρώνεται την 31η-12-2020.

Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).


Πηγή: insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου