Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Την ασθένεια της φαιάς σήψης του κάστανου στην Πιερία, ανέδειξε συνεργάτιδα του SPMO της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

 

Η συνεργάτιδα του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της ΑΓΣ, φυτοπαθολόγος του εργαστήριου δασικής παθολογίας και μυκητολογίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ.Ελένη Τοπαλίδου ανέδειξε την ασθένεια της φαιάς σήψης του κάστανου στην περιοχή της Πιερίας, η οποία μπορεί να επιφέρει σημαντικές οικονομικές ζημιές στους καλλιεργητές.

Η καλλιέργεια της καστανιάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα. Έχει μακρά παράδοση και αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή κάστανου παρουσιάζει ανοδική πορεία και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα αγροδιατροφικά προϊόντα της χώρας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας το 2018 η Ελλάδα αναρριχήθηκε στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην παραγωγή νωπού κάστανου, με παραγωγή 35.230 τόνους.

Μετά από το έλκος και τη σφήκα της καστανιάς που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα και τεράστιες οικονομικές απώλειες για τους καστανοπαραγωγούς, ένα νέο παθογόνο που προσβάλει τον καρπό (κάστανο) και προκαλεί την ασθένεια που είναι γνωστή ως φαιά σήψη του κάστανου απειλεί την καλλιέργεια της καστανιάς. Η ασθένεια προκαλείται από τον μύκητα Gnomoniopsis smithogilvyi, καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2015 από το εργαστήριο της Δασικής παθολογίας και Μυκητολογίας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Πιερίας και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αναδυόμενα και καταστροφικά παθογόνα σε όλη την Ευρώπη. Έκτοτε, τα επίπεδα προσβολής του κάστανου από τον συγκεκριμένο μύκητα στην περιοχή αυξάνονται συνεχώς και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για απώλειες της παραγωγής τους, που αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 80%.

Προκειμένου να μελετηθεί ουσιαστικά το παθογόνο και να μπορέσει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πρόβλημα της φαιάς σήψης, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή - στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «New Agriculture for a New Generation» που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και εποπτεύεται από το πανεπιστήμιο Rutgers the State University of New Jersey- συνεργάστηκε με την Δρ. Ελένη Τοπαλίδου για τη μελέτη του αναδυόμενου παθογόνου G. smithogilvyi (κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο του 2020) στην περιοχή της Βρίας, ώστε να βοηθήσει τους καστανοπαραγωγούς της περιοχής που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με την φαιά σήψη τα τελευταία δύο χρόνια να διασφαλίσουν την παραγωγή τους. Τα ευρήματα της μελέτης αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στη διερεύνηση του πρωτογενούς αιτίου της ασθένειας που προκαλεί την φαιά σήψη, το οποίο μέχρι στιγμής αποτελεί άλυτο μυστήριο για τους επιστήμονες του χώρου. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ασθένεια και να είναι δυνατή η ανάπτυξη προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισής της, είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί εντατική και εκτεταμένη έρευνα που θα αφορά στην ενδελεχή μελέτη της αιτιολογίας της ασθένειας, της οικολογίας, της βιολογίας και επιδημιολογίας σε όλες τις περιοχές όπου παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα προσβολής από το παθογόνο.

Για το θέμα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο οποίος στην απάντησή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εξαιτίας των αναφορών για έντονο πρόβλημα στην περιοχή της Βρίας, με επίπεδο προσβολής που ξεπερνάει το 60%, από παραγωγούς - τονίζω όμως ότι η αναφορά είναι από παραγωγούς, δεν έχουμε ακόμα επίσημη διαπίστωση από την υπηρεσία - ωφελούμενους του προγράμματος New Agriculture for a New Generation, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και υλοποιείται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ανατέθηκε στον φορέα υλοποίησης, στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, έργο με τίτλο: ‘Αξιολόγηση της έκτασης του προβλήματος στην περιοχή της Βρίας κατά την καλλιεργητική περίοδο 2020 και διερεύνησης του πρωτογενούς αιτίου της ασθένειας που προκαλεί τη φαιά σήψη του κάστανου’. Τα αποτελέσματα αυτής της προκαταρκτικής έρευνας βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης και αναμένεται πως θα βοηθήσουν στη διερεύνηση του πρωτογενούς αιτίου της συγκεκριμένης ασθένειας που προβληματίζει τους επιστήμονες. Συνεπώς, είμαστε, αν θέλετε, μπροστά στην αντιμετώπιση μιας σχετικά καινούργιας ασθένειας τουλάχιστον για την Ελλάδα -νομίζω και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- και επομένως, γίνονται μελέτες για να προσπαθήσουν οι επιστήμονες να δώσουν μια απάντηση στο παραγωγικό πρότυπο».

Την ασθένεια της φαιάς σήψης του κάστανου στην Πιερία, ανέδειξε συνεργάτιδα του SPMO
  
Την ασθένεια της φαιάς σήψης του κάστανου στην Πιερία, ανέδειξε συνεργάτιδα του SPMO
Την ασθένεια της φαιάς σήψης του κάστανου στην Πιερία, ανέδειξε συνεργάτιδα του SPMO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου