Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Οι δελφίνοι της Φώφης

 

Φελνίκος

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΘΑ ΕΚΛΕΞΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ...

Την παροιμία "κακό χωριό τα λίγα σπίτια" έχουν βαλθεί να επιβεβαιώσουν, για μιά εισέτι φορά, τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Δεν μπορεί αλλοιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας και με τη χώρα σε καραντίνα η συζήτηση που ανθεί στα κομματικά παρασκήνια, αλλά και δημόσια, είναι η διαδοχολογία!

Δεκαέξι μήνες πριν -και καλώς εχόντων των πραγμάτων- διεξαχθεί το προγραμματισμένο για τον Φεβρουάριο του 2022 συνέδριό τους οι δελφίνοι της Φώφης Γεννηματά δηλώνουν έτοιμοι να την αντικαταστήσουν. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το καταστατικό η εκλογή αρχηγού γίνεται ένα μήνα νωρίτερα από το συνέδριο. Δηλαδή τον Ιανουάριο του 2023. Αντί λοιπόν οι υποψηφιότητες να ανακοινωθούν -ως θα ήταν και φυσικό λόγω των εκτάκτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα- το Νοέμβριο (άντε τον Οκτώβριο ή το Σεπτέμβριο) του 2021, ορισμένοι βιάζονται και δηλώνουν έτοιμοι να γίνουν αρχηγοί του ΚΙΝΑΛ.

Το χειρότερο δε όλων είναι ότι δελφίνοι της Φώφης δεν είναι ένας ή δύο, αλλά ενδεχομένως, με βάση την παραφιλολογία, θα ξεπεράσουν τους δέκα. Διαβάστε και μετρήστε: Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καμίνης, Καϊλή. Αυτοί μέχρι τώρα έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν το χρίσμα. Αν προσθέσουμε και τη Φώφη που θα διεκδικήσει την επανεκλογή της, έχουμε πέντε. Σε αυτούς εφόσον προστεθούν και οι Γάτσιος, Πόντας, Κωνσταντινόπουλος, που είχαν διεκδικήσει στην προηγούμενη εκλογή την ηγεσία, αμέσως αμέσως φτάνουμε στους οκτώ. Ο Γερουλάνος, που επίσης ενδιαφέρεται, είναι ο ένατος, ενώ με τον Κατρίνη -τον νεαρό βουλευτή Ηλείας, που κι αυτός λέγεται ότι ενδιαφέρεται- συμπληρώνουμε τη δεκάδα. Στις υποψηφιότητες επειδή δεν υπάρχει το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου κάποιοι φρόντισαν και έβαλαν την κόρη του Μαργαρίτα και τον αδελφό του Νίκο, ενώ ορισμένοι διακινούν και το όνομα του Χάρη Καστανίδη, προφανώς ως εκπροσώπου του ΚΙΔΗΣΟ. Ποια είναι η αλήθεια; Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ενδιαφέρεται να είναι στη λίστα των δελφίνων. Η μοναδική περίπτωση επιστροφής του Γιώργου είναι εφόσον τα πράγματα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και του ζητηθεί να σώσει την παρτίδα ευρύτερα της κεντροαριστερής παράταξης. Η κόρη του Μαργαρίτα δεν ενδιαφέρεται ούτε είναι στις προτεραιότητες της η ενασχόληση με την τρέχουσα πολιτική και κομματική πραγματικότητα. Ο Νίκος δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος αρχηγός, παρότι κάποιοι του "χαϊδεύουν" τα αυτιά. Πιθανώς, θα ξαναδοκιμάσει τις δυνάμεις του για ευρωβουλευτής ή βουλευτής εάν οι εκλογές γίνουν στον επόμενο χρόνο.

Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι κρίσιμος παράγων στην δελφινομαχία του ΚΙΝΑΛ. Το πρωθυπουργικό σύστημα και η κοινοβουλευτική παράδοση θέλουν τον αρχηγό ενός κόμματος να είναι και βουλευτής προκειμένου να μετάχει στις μάχες που γίνονται στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Η ανάγκη αυτή είναι πιο έντονη από τη στιγμή που οι πλατείες, οι δρόμοι και οι μεγάλες συγκεντρώσεις έπαψαν να είναι -όπως τη δεκαετία του '70, του '80 και του '90, ακόμη και στις αρχές της νέας χιλιετίας- βασικές παράμετροι στο πολιτικό παιχνίδι. Πλέον η ουσιαστική κομματική αντιπαράθεση διεξάγεται στο κοινοβούλιο. Επιπροσθέτως, ο δυϊσμός στην ηγεσία, άλλος αρχηγός κόμματος άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός, δεν ευδοκιμεί στη χώρα μας. Κατά συνέπεια ο αρχηγός πρέπει να είναι και βουλευτής.

Αν οι κάλπες στηθούν στο τέλος της τετραετίας αποκλείονται, εκ των πραγμάτων, οι δύο ευρωβουλευτές (Ανδρουλάκης και Καϊλή) και όλοι όσοι δεν έχουν την βουλευτική ιδιότητα. Δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων εκτός της Φώφης υποψήφιοι μπορεί να είναι ο Λοβέρδος και οι Καστανίδης, Κατρίνης, Καμίνης εφόσον βεβαίως μετακινηθούν από τη σφαίρα της εικασίας των ρεπορτάζ στην πραγματικότητα της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Φυσικά, τίποτε δεν εμποδίζει αυτούς που δεν είναι βουλευτές να θέσουν υποψηφιότητα, αλλά θα πρέπει να συνεκτιμήσουν το σοβαρό μειονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Ο χρόνος των εκλογών λοιπόν θα κρίνει και τον αριθμό των υποψηφίων. Και το χρόνο των εκλογών θα τον αποφασίσει ο Μητσοτάκης και η απόφασή του θα επηρεάσει και το αποτέλεσμα για την/τον Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Αν γίνουν πριν τον Νοέμβριο του 2021 εκτός του Λοβέρδου σίγουρη θα πρέπει να θεωρήσουμε και την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει ενημερώσει το επιτελείο του ότι θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και θα θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής ώστε να μην έχει, προβλήματα κοινοβουλευτικής παρουσίας, η υποψηφιότητά του. Η Εύα Καϊλή το πιθανότερο είναι (μετά την τέταρτη θέση και το απογοητευτικό ποσοστό (3%) που της έδωσε η δημοσκόπηση της Opinion) ότι θα παραμείνει στην ευρωβουλή.

Από το σημείο αυτό αρχίζει και το ενδιαφέρον των υποψηφιοτήτων. Εάν οι εκλογές γίνουν πριν το Νοέμβριο του 2021 η Φώφη Γεννηματά φέρεται αποφασισμένη να κόψει τον γόρδιο δεσμό των ισορροπιών της κάλπης του 2019. Τα βέτο κάποιων πρωτοκλασάτων να μην υπάρχουν στην εκλογική τους περιφέρεια άλλα δυνατά ονόματα προκειμένου να μην έχουν οι ίδιοι προβλήματα επανεκλογής δεν θα ισχύσουν. Στην Α' Αθήνας, εκτός του Κώστα Σκανδαλίδη, θα τοποθετηθούν και οι δύο του δήμου Αθηναίων, ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης και ο υποψήφιος δήμαρχος Παύλος Γερουλάνος, που στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση δεν τους επετράπη, όπως λέγεται, να είναι υποψήφιοι. Το ίδιο θα συμβεί και στη Β' Αθήνας. Στο βόρειο τομέα, δίπλα στον Ανδρέα Λοβέρδο θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον το θέλει, να είναι υποψήφιος και ο Νίκος Παπανδρέου. Το ίδιο θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη εφόσον Καστανίδης και Καϊλή θελήσουν, τελικά, να διεκδικήσουν το χρίσμα.

Οι υποψήφιοι αρχηγοί θα πρέπει πρώτα να αναμετρηθούν μεταξύ τους στις εκλογικές τους περιφέρειες και μετά να θέσουν υποψηφιότητα για αρχηγοί. Εξυπακούεται πως όποιος κερδίσει τον άλλον στη βουλευτική κάλπη θα έχει σαφές προβάδισμα για την κάλπη της ηγεσίας. Κάποιοι κακεντρεχείς λένε ότι η δήλωση υποψηφιότητας για την αρχηγία, για ορισμένους έχει ως πρωτεύοντα στόχο όχι τόσο την ηγεσία, αλλά την εξασφάλιση πλεονεκτήματος, έναντι των συνυποφίων τους, στη διεκδίκηση της βουλευτικής έδρας. Πάντως, από τον έντονο ανταγωνισμό, να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψήφους, ωφελημένο, εκ των πραγμάτων, θα είναι το ΚΙΝΑΛ. Περισσότεροι ψήφοι ισοδυναμούν με μεγαλύτερη ποσοστά για το κόμμα. Και από τα μεγαλύτερα ποσοστά του κόμματος ωφελημένη βγαίνει η Φώφη Γεννηματά. Στην περίπτωση που το ΚΙΝΑΛ πάρει μεγαλύτερο ποσοστό από το 8,1% του 2019 -και ειδικά αν η εκλογική του δύναμη καταγραφεί με διψήφιο νούμερο- τότε θα υπάρξουν μεγαλύτερα εμπόδια στην κούρσα όσων θέλουν να διαδεχθούν τη Φώφη. Κατά ένα περίεργο τρόπο η βούληση ορισμένων δελφίνων να γίνουν οι εκλογές πριν τον Νοέμβριο του 2021 ενισχύουν τη Φώφη και αποδυναμώνουν τη δική τους υποψηφιότητα. Όλα αυτά βεβαίως υπό την αίρεση ότι το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ θα ενισχυθεί και δεν θα παραμείνει στο 5-6% που το δείχνουν "κολλημένο" οι δημοσκοπήσεις.

Και φτάνουμε έτσι στο κρίσιμο σημείο που αποτελεί και την αιτία της σκληρής αντιπαράθεσης που μαίνεται στο παρασκήνιο ανάμεσα στους δελφίνους και τους υποστηρικτές τους. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι η δελφινολογία βλάπτει σοβαρά το ΚΙΝΑΛ και πίσω από την πρόωρη ανακίνηση του θέματος βλέπει δάκτυλο των αντιπάλων της. Εμφανίζεται πεπεισμένη ότι τη φιλολογία για την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, ένα χρόνο πριν τα καταστατικώς προβλεπόμενα και μάλιστα με τον κορονοϊό να καλπάζει, "την πυροδοτεί το Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ το εκμεταλλεύεται. Δεν είναι ο Τσίπρας, αλλά ο Μητσοτάκης αυτός που έχει το μεγάλο πρόβλημα με το ΚΙΝΑΛ. Θέλει να αλώσει το Κέντρο και γι' αυτό κάνει οτιδήποτε να κάμψει την αντίστασή μας", διατείνεται. Μάλιστα στους συνομιλητές της λέει ότι "ο Κυριάκος έχει αιφνιδιαστεί και αισθάνεται άσχημα με τις αποστάσεις που λαμβάνουμε από τις πολιτικές του για το ΕΣΥ, τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία. Θέλει ένα ΚΙΝΑΛ σύμμαχό του και όχι ανεξάρτητο και απέναντί του". Κατά συνέπεια θεωρεί πως "όσοι ανοίγουν από τώρα τη συζήτηση κάνουν κακό στην παράταξη και παίζουν το παιχνίδι του Μαξίμου". Δηλώνει ότι δεν θα το επιτρέψει επειδή "βάζει εμπόδια στην πολιτική και εκλογική ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ" σε μια περίοδο που "τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα". Η ίδια, λέει, θα παραμείνει "στοχοπροσηλωμένη στην παραγωγή πολιτικής και την ασφαλή έξοδο από την πανδημία". Οι δελφίνοι πάντως δηλώνουν ότι "δεν είμαστε εμείς, αλλά η Φώφη που άνοιξε το θέμα της διαδοχής όταν στη ΔΕΘ, πριν από δύο μήνες, είπε ότι το Νοέμβριο του 2021 θα είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ". Και προσθέτουν: "η δελφινολογία προκύπτει και επειδή η Φώφη δεν πείθει. Ρωτήστε όποιον θέλετε, όλοι θα σάς πουν "δεν μπορεί να βρεθεί ένα νέο πρόσωπο".

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν αρνείται ότι κινείται, αλλά όπως λέει το κάνει "με θεσμικό τρόπο" αφού έχει ενημερώσει για την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία "τη Φώφη, τους τρεις προηγούμενους προέδρους -Σημίτη, Παπανδρέου, Βενιζέλο- όλους τους βουλευτές". Σύμφωνα δε με πληροφορίες και όλους όσοι (από συνδικάτα, φορείς και οργανώσεις μέχρι εκδότες, δημάρχους και επιχειρηματίες) διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Βέβαια, λόγω κορονοϊου, δεν μπορεί να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του δημόσια, αλλά με την πρώτη ευκαιρία προτίθεται να το πράξει και ενδεχομένως αυτή να είναι η παρουσίαση του βιβλίου, που συνέγραψε το τελευταίο εξάμηνο και το οποίο έχει μεν εκδοθεί αλλά η καραντίνα δεν το έχει κάνει γνωστό. Από το περιβάλλον του λέγεται ότι η απόφασή του να επισπεύσει τη δήλωση βουλήσεως για την ηγεσία έγινε "επειδή η Φώφη είχε αρχίσει να προσεγγίζει δικούς του ανθρώπους για να στηρίξουν την επανεκλογή της". Σε αντίθεση με τη Φώφη Γεννηματά έχει τη γνώμη ότι οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν και πριν το Νοέμβριο αφού "η καθυστέρηση θα μάς φθείρει", αλλά αυτό δεν εξαρτάται από τον ίδιο, αλλά από την υφιστάμενη ηγεσία. Θεωρεί ότι η καθυστέρηση ωφελεί τους αντιπάλους του ΚΙΝΑΛ και πρωτίστως τη ΝΔ, προς την οποίαν, σύμφωνα με μετρήσεις, κατευθύνεται το 1/5 των ψηφοφόρων της Χαριλάου Τρικούπη. Επιπροσθέτως, ειδικά μετά τη δημοσκόπηση της opinion, που τον φέρνει στην πρώτη θέση στο σύνολο της κοινής γνώμης και στη δεύτερη (πίσω από τον Ανδρουλάκη) στο ΚΙΝΑΛ, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι "τώρα είναι η ώρα μου" και όπως, λένε οι συνεργάτες του "ο Ανδρέας θα κόψει πρώτος το νήμα".

Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση επικράτησης του Ανδρέα Λοβέρδου το ΚΙΝΑΛ "θα μετεξελιχθεί σε κυβερνητικό συμπλήρωμα της ΝΔ και πολιτικό δορυφόρο του Μητσοτάκη". Προσθέτουν δε ότι "πέραν της, καθόλα σεβαστής, φιλοδοξίας για την αρχηγία ποια είναι η διαφορετική πλατφόρμα του Ανδρέα, τι διαφορετικό από τη Φώφη λέει για τη χώρα, τους πολίτες και την παράταξη;" Σημειώνουμε ότι η ίδια ένσταση υπάρχει για όλους τους μέχρι τούδε γνωστούς δελφίνους: "Αν εξαιρέσει κανείς τον Παπανδρέου, που -παραδοσιακά, αλλά και επειδή μετέχει του διεθνούς προβληματισμού του προοδευτικού κινήματος- έχει μια ευρύτερη θεώρηση των πραγμάτων κανείς από τους επίδοξους διαδόχους της Φώφης δεν έχει ατζέντα που να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ ξανά ελκυστικό στους πολίτες και ειδικά τη νεολαία, όπου οι δυνάμεις του είναι ασήμαντες". Και η αλήθεια είναι ότι το ΚΙΝΑΛ, παρότι στη Βουλή διατυπώνει εναλλακτικές προτάσεις και με τον κορονοϊό επιδεικνύει υπευθυνότητα, δεν έχει ένα νέο συνεγερτικό αφήγημα ούτε και ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο που να κινητοποιήσει και να αθροίσει κοινωνικές δυνάμεις. Με τις αφηγήσεις για τον Ανδρέα Παπανδρέου και τις αναμνήσεις των καλών ημερών του '80 και του '90 δεν είσαι κόμμα που να έχει υψηλούς στόχους.

"Το ΚΙΝΑΛ δεν χρειάζεται δελφινολογία, αλλά προοδευτική πλατφόρμα για τα νέα μεγάλα προβλήματα και τις παγκόσμιες απειλές", υποστηρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου και προσθέτει: "Κλιματική αλλαγή, ψηφιακός καπιταλισμός, νέες ανισότητες, τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, νέες εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις, πανδημίες, απειλές από βιολογικά και πυρηνικά όπλα βρίσκονται ψηλά στον προβληματισμό και τις προτεραιότητες του προοδευτικού κόσμου. Πράγματα που μέχρι χθες έμοιαζαν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, πλέον είναι πιθανότητες που απασχολεί τους πάντες και αύριο, ενδεχομένως, θα είναι η πραγματικότητα στην οποίαν πρέπει να ζήσουμε και πρωτίστως οι νέες γενιές των ανθρώπων". Κατά συνέπεια το ΚΙΝΑΛ πρέπει να καταθέσει προοδευτική, εναλλακτική και σύγχρονη ατζέντα για να αυξήσει την απήχησή του στους πολίτες και κυρίως να γίνει ελκυστικό στους νέους, όπου υστερεί δραματικά. Ήταν κόμμα νεολαίας και δυναμικών κοινωνικών στρωμάτων και έχει γίνει λέσχη αναμνήσεων και ηλικιωμένων. Και οπωσδήποτε, σε συνθήκες κορονοϊού δεν μπορούν να γίνουν συνέδρια ούτε εκλογή ηγεσίας από κομπιούτερ. Αποκλείεται η λαϊκή βάση και γίνεται υπόθεση κορυφής και μηχανισμών και διαπραγματεύσεων με εξωθεσμικούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι ξεκίνησε, αλλά μετά από ένα χρόνο, όταν θα πρέπει να εκλεγεί νέα ηγεσία, ουδείς γνωρίζει ποιές θα είναι οι συνθήκες και οι δελφίνοι, ειδικά αν στο μεσοδιάστημα έχουν συμβεί ευρύτερες πολιτικές αλλαγές και κοινωνικές ανατροπές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου