Υλικά
- 2 φύλλα κουρού
- ελαιόλαδο, για το άλειμμα
Για το κοτόπουλο
- 1 κοτόπουλο, 1 κιλού περίπου
- 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
- 3-4 καρφάκια γαρίφαλο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1-2 κλωνάρια σέλινου
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
- 4 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
- 70 ml ελαιόλαδο
- 200 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 3-4 κουτ. σούπας τραχανάς γλυκός
- 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
- 300 γρ. τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας, πικάντικο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κοτόπουλο: Βράζουμε το κοτόπουλο μαζί με το κρεμμύδι (στο οποίο καρφώνουμε τα γαρίφαλα), τη δάφνη, το σέλινο, αλάτι και πιπέρι και 2 λίτρα κρύο νερό σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Σουρώνουμε τον ζωμό, κρατάμε στην άκρη 300 ml και διατηρούμε τον υπόλοιπο στο ψυγείο για άλλη χρήση, όπως ριζότο κ.ά. Γέμιση: Ξεψαχνίζουμε και κομματιάζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μπολ.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αποσύρουμε.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και τα 300 ml ζωμό που κρατήσαμε και, μόλις το μείγμα κοχλάσει, ρίχνουμε τον τραχανά. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει σαν μια μισοδεμένη σούπα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το ρίχνουμε στο μπολ με το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια με το λάδι τους, τα αυγά, το τυρί, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Πίτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο. Το λαδώνουμε και απλώνουμε πάνω του τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, το λαδώνουμε και γυρίζουμε τις άκρες τους προς τα μέσα. Χαράζουμε την πίτα, ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και την ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Τη σερβίρουμε ζεστή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου