Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Η ΒΡΟΝΤΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΛΑΙΤΖΗ


ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ!!!

 

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε στη Βροντού την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, εκδήλωση τιμής και μνήμης στον πανεπιστημιακό Βασίλη Καλαιτζή, με την ευκαιρία συμπλήρωσης σαράντα χρόνων από το θάνατό του.Προηγήθηκε μνημόσυνο στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε τιμητική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας.Ποιος ήταν ο Βασίλης Καλαιτζής.

Γεννήθηκε το 1941 στη Βροντού Πιερίας από φτωχή αγροτική   οικογένεια. Κατόρθωσε να γίνει κορυφαίος πανεπιστημιακός δάσκαλος, παρόλο το νεαρό της ηλικίας του.

Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο της Βροντούς και στη συνέχεια από το Γυμνάσιο Αρρένων Κατερίνης, πάντα με άριστα.

Το 1966 παίρνει το  πτυχίο της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π. Θεσσαλονίκης.

Το 1968 έλαβε το δίπλωμα της αγροτικής έρευνας που Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης  Αγγλίας.

Το  1969 πηγαίνει με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο  LUND  της Σουηδίας .

Το 1972 γίνεται καθηγητής  στην Έδρα της Γεωργικής Οικονομικής Πολιτικής Εκτίμησης του Οικονομικού Τμήματος της ΑΒΣ  Θεσ/νίκης .

Το 1973 έγινε πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .

Το 1975 παίρνει το Μάστερ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Μίσιγκαν των ΗΠΑ, και το 1978 παίρνει διδακτορικό στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ το 1979  διατήρησε την θέση του καθηγητή στη  Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή του Α.Π.Θ  για να συνεχίσει λίγο αργότερα ως ειδικός επιστήμονας στην Β΄έδρα Οικονομικής Ανάλυσης.

Έγγραψε πολλά βιβλία σχετικά με την αγροτική οικονομία και δημοσίευσε δεκάδες επιστημονικές εργασίες. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Οικονομολόγων, ενώ βραβεύτηκε αρκετές φορές για τα επιστημονικά του συγγράμματα.

Αγαπούσε με  ιδιαίτερο πάθος  το χωριό του.Την αγάπη του  αυτή και την ανησυχία για ένα καλύτερο αύριο της Βροντούς, την έδειξε έμπρακτα όταν παρόλο που γνώριζε την πάθηση του, ηγήθηκε του Δημοκρατικού ψηφοδελτίου  ως υποψήφιος πρόεδρος στις κοινοτικές εκλογές  του 1982.

Απεβίωσε στις 25 Ιανουαρίου το 1983, σε ηλικία μόλις 42ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη  νόσο.

 Στην αίθουσα τελετών, η οποία ήταν ασφυκτικά γεμάτη, οι συγγενείς του,, παρέθεσαν δεξίωση, κατά την οποία παρουσιάστηκε σε γιγαντοοθόνη, το βιογραφικόκαι η επιστημονική πορεία του αείμνηστου καθηγητή.

Την παρουσίαση έκανε ο πρώην δήμαρχος Δίου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, στενός φίλος του καθηγητή, παρουσιάζοντας φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του καθηγητή, που εντυπωσίασαν και συγχρόνως συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους. Επί πλέον μίλησαν μέσω του διαδικτύου φίλοι του και συνάδελφοι του,από Ελλάδα και εξωτερικό. Από Κατερίνη, ο Γιώργος Παπαβασιλείου, πρώην Δ/ντής Εθνικής Τράπεζας, από Θεσσαλονίκη, συνάδελφοί του στο πανεπιστήμιο, από Βοστώνη, ο Χρήστος Παπαχρήστος, φίλος και συγγενής του.

Το λόγο δια ζώσης, πήραν συμμαθητές του και συνάδελφοι του, που ήταν παρόντες, η δικηγόρος Θεσσαλονίκης Ελένη Κατσαντώνη, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θανάσης Νούλας, ο πρόεδρος της κοινότητας Βροντούς, Δημήτρης Κορινιώτης, ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις θερμές ευχαριστίες εκ μέρους των αδερφών του αείμνηστου καθηγητή, ενώ η αίθουσα φορτίστηκε έντονα, όταν οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Βροντούς, αφιέρωσαν τοπικό παραδοσιακό τραγούδι στη μνήμη του καθηγητή Βασίλη Καλαιτζή.

 

 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου