Υλικά
Μερίδες: για 1 ταψί 20 x 30 εκ.- Για να φτιάξουμε φοκάτσια με κάστανα, ξεκινάμε ανακατεύοντας στον κάδο του μίξερ πάγκου τα δύο άλευρα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.
- Ρίχνουμε σταδιακά 300 ml χλιαρό νερό (ίσως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο, γι’ αυτό το ρίχνουμε αργά) και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
- Αλείφουμε με το μισό λάδι το ταψί, απλώνουμε τη ζύμη και την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να καλύψει ομοιόμορφα τον πάτο. Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.
- Ξεσκεπάζουμε και μισοβυθίζουμε τα κάστανα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Σκεπάζουμε και αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε το μπέικον σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, για 4-5 λεπτά, να ροδίσει καλά. Το στραγγίζουμε σε χαρτί – όσο στεγνώνει και κρυώνει, θα γίνεται και τραγανό.
- Το σκορπίζουμε στην επιφάνεια της ζύμης, ανάμεσα στα κάστανα, πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι, το δεντρολίβανο και ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι.
- Ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι η φοκάτσια να ροδίσει.
Μυστικά
Αλεύρι κάστανου βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, σε καλά μπακάλικα και ενημερωμένα μπαχαράδικα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου